Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2013.

Gluteenittomat kauralastut

Kokeeksi päätin kokeilla tehdä kauralastuja gluteenittomasti perunajauhoista, kun viime viikot on jauhettu noista erikoisruokavalioista koulussa, joten jäänyt jotenkin päälle ;) ja vielä maidottomia, kun margariinikin oli kasvisrasva....Ei hassumpia ja ihan onnistuneet vedokset, saa poika viedä huomisiin halloveen kekkereihin mukanaan, kun päiväkodilla oli joku keliakialainen.   kasvismargariinia kaurahiutaleita kananmunaa sokeria perunajauhoja leivinjauhetta   kaurahiutaleet lisättiin sulatettuun margariiniin ja sekoitettiin tasaiseksi massaksi kananmunat ja sokeri vaahdotettiin perunajauhot ja leivinjauhe sekaisin ja lisättiin margariini-kaurahiutaletaikinaan ja ne lisättiin muna-sokerivaahtoon ja sekoitettiin leivinpaperin päälle  teelusikallinen taikinaa, sain 16/pelti eli yhteensä noin 60 kauralastua 200 asteessa n.10min      

Joulumakeisia kotigastronomilta!

Kolme uutta, valloittavaa joulumakeista makuvaihtoehtoina: Valkosuklaa-rommirusina 150 g, Suklaalumi-manteli 150 g ja Tummasuklaa maustekeksi 150 g. Löydä omat suosikkisi, vie tuliaiseksi ja anna lahjaksi.   Aito kahvipapu, joka on päällystetty herkullisella maitosuklaalla. Pakattu valkoiseen aromipussiin. Hinta: 5,50 €   Herkullinen rapea maustekeksi, joka on päällystetty ihanalla tummalla suklaalla. Pakattu valkoiseen aromipussiin. Hinta: 4,50     Valkosuklaalla päällystetty rommirusina Pakattu valkoiseen aromipussiin. Hinta: 5,30 € Tilaukset: thehelluska @gmail.com

Gluteenittomat leivonnaiset

Koulussa saimme erikoisruokavalioiden käytännön harjoitusta, ja tässä muutamia näytteitä gluteenittomista leivonnaisista. Työparini kanssa saimme tehtäväksi tehdä gluteenittoman ja munattoman täytekakun ja mokkapalat. Toinen täytekakuista koristeltiin ja toinen laitettiin pakkaseen. Muita makeita gluteenittomia makeita leivonnaisia oli joista ei kuvaa sitten olekaan, niin tiramisu, tiikerikakku, marianne-torttu, suklaakeksit, korvapuustit. Suolaisina tehtiin peltileipää, kasvissämpylöitä, makaroonilaatikkoa; tavallinen, gluteeniton, maidoton versiot. Ja vielä oli tattarijauhoista tehtyä ruskeakastiketta. Jälkkärinä oli mustaherukkavispipuuroa. munaton, gluteeniton kakkupohja    täytteenä mansikkahilloa, kermavaahtoa   mokkapalat     tiramisu korvapuustit

Rooibos tee - kuukauden tuote!

Rooibos-tee on miellyttävän ja pehmeän makuinen, voimakas antioksidanttinen juoma. Afrikassa kasvava punapensastee on vähätanniininen, vatsaystävällinen, kofeiiniton, hyvin vitamiini- ja mineraalipitoinen - mm. 30 mg  C-vitamiinia / 2 dl teetä. 2 dl Rooibos-teetä sisältää: Rautaa 0,07 mg - hapen kuljetus veressä, kohentaa yleiskuntoa Kaliumia 7,12 mg - elintoimintojen ylläpitäjä Kalsium 1,09 mg - hampaiden ja luuston hyvinvointiin Kuparia 0,07 mg - aineenvaihduntaprosessit Sinkki 1,09 mg - iho ja hiukset Magnesium 1,67 mg - hermojärjestelmä Fluori 0,22 mg -hampaat ja luusto Mangaani 0,04 mg - aineenvaihdunta Natrium 6,16 mg - nestetasapaino Vinkkejä: Mineraalipitoisuutensa vuoksi sopii hyvin urheilu- ja fitnessjuomaksi . Dieettijuomaksi , koska ei sisällä kaloreita ja korvaa dieetin aikana ravinnosta vähemmän saatavia keholle tarpeellisia ravintoaineita. Illalla juotavaksi, lievittää mm. unettomuutta, päänsärkyä ja korkeaa verenpainetta sekä helpottaa vatsakramppeja

Sokerikakkupohja

Täytekakkua varten tein sokerikakkupohjan:   Ainekset: 5 kananmunaa sokeria vehnäjauhoja perunajauhoja 2tl leivinjauhetta   Valmistus: 1. Riko kananmunat lasiin 2. Ota toinen samanlainen lasi ja laita siihen saman verran sokeria kuin on munia 3. Kaada sokeri astiaan ja lisää vehnäjauhot lasiin. Jauhojen suhde 50-70% venhäjauhoja ja loput perunajauhot, niin että jauhot ovat tasan kananmunien kanssa. Lisää päälle vielä 2tl leivinjauhetta. Ja sekoita jauhot keskenään. 4. Voiteleja jauhota vuoka(24-26cm). 5. Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi ja lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan varovasti lastalla nostellen pohjaa myöden, että ilmakuplat poistuvat. Kun vaahto on tasaisesti sekaisin, kaada se jauhotettuun vuokaan. 6. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla n.40min, kunnes kakku irtoaa reunoilta tai kokeile tikulla, onko kypsää. 7. Anna kakun jäähtyä ja halkaise 3 osaan, kostuta ja täytä  

Kahvilanäyttö ohitse

Tervehdys näin lokakuun viimeisen, pimeän ja sateisen ajan tiimoilta. Koulutukseni toinen näyttö kahvilapalveluiden osalta on saatu päätökseen ja hyväksytysti. Harjoittelussa olin elintarviketehtaan henkilöstöravintolan kahvilassa 6 viikkoa ja täytyypi sanoa, että sain erittäin hyödyllistä opetusta ja neuvoja, siitä miten pitäisi toimia oikeanlaisesti tällä alalla...ja omasta mielestänikin pärjäsin erittäin hyvin, vaikka alku näyttikin aika epätoivoiselta :) Tästä hyvä siirtyä seuraavaan näyttöön puolentoista viikon päästä, silloin olisi suurtalouden ruokatalouden osuus koulun keskuskeittiöllä, mutta ensiksi koulun penkille teoriaan ennen tuota seuraavaa suurta näyttöä. :) 

Kinuskikakkua

Taas täällä ollaan, alkaa elämä taas hymyilemään ja tauti alkaa pikkuhiljaa olla voitettu. Pitkään jatkunutta yskää ei olisi enempää jaksanut tämän enempää...Noh asiaan, tekasin siis tossa eilen kinuskikakun, vaikka mitään niin erikoisempaa päivää ei siis ole,  mutta oli alunperin tarkoitus tehdä vain kinuskia, mutta sitten päätinkin pyöräyttää torttupohjan ja siihen pääle sitten kinuskia ja vielä kermavaahtoa niin tuli kunnon herkku :) ekstemporee kinuskikakkua :)    

Sipuliteemakkara purilainen

Teetä ja sympatiaa, näin perjantai ehtoolla, vielä jaksoin tehdä hampparin, sipuliteemakkarasta, vaikka flunssa vielä vaivaakin, ja olotila ei ole mikään paras mahdollinen, saatiin iltapalakin syötyä tänäiltana :) Hampparin sisältö: salaatin lehti sipuliteemakkara siivu kokin majoneesia sinappia ketsuppia omatekonen sämpylä Sympatioimassa oli Rainbow:n tavallista pussiteetä  hunajalla makeutettuna :)

Tiedotus /Important information

Sairastapauksen vuoksi, koekeittiöni on kiinni, joten en jaksa uusia makuelämyksiä kokeilla, joten myös postauksetkin jäävät nyt vähäksi aikaa vähäisiksi. Mutta palataan taas astioille, kun olo sen antaa myöden :) Olette tärkeitä, kiitos kaikille lukijoille :) I'm sick, so the test kitchen is closed for a few days, and I can not put new posts. Going back to as soon as possible Jag är sjuk, så testet köket är stängt under några dagar, och jag kan inte sätta nya inlägg. Att gå tillbaka till så snart som möjligt.

Tuoreita sämpylöitä!

Tänään oli vuorossa sämpylöiden teko päivä.

Perinteistä Karjalanpaistia

Karjalanpaistia á la Helitsu Helppo ja edullinen ruoka, (ainoo mikä maksaa on liha, mutta senkin saa välillä tarjouksesta edullisesti)joko uunissa tai padassa. Itse tein tällä kertaa uunissa, ajan takia, sillä aikaa pystyy näet tekeen monta eri asiaa;). Ruskistin ensin lihat pannulla saaden pienen pintavärin ja lisäsin kasvisten joukkoon. Lihan voi myös laittaa ns. raakana pataan/astiaan, mutta olen kuullut että liemestä tulee kirkkaampaa, jos ne ensin paistaa pannulla. Makuja on monenlaisia. ;) Ainekset: 700g karjalanpaistilihaa 2-3 porkkanaa 2 sipulia n. 10 mustapippuria ripaus suolaa 3 laakerinlehteä Prosessi: Porkkanat ja sipulit lohkoiksi ja  laita öljyttyyn vuokaan. Lisää vuokaan pannulla paistetut lihat  (niin että saivat väriä pintaan). Ja lopuksi vettä päälle, niin että lihat ja kasvikset peittyvät, ja uuniin 175 asteeseen noin 2-3 tuntia. Ja vettä voi joutua lisäämään tarpeen mukaan uunissa olo aikana lisää. Voi myös kypsentää/hauduttaa padassa. Lisänä ke

Trekking on Torronsuo National park

Today we were in outdoor trekking with my childrens, dog and my only best friends in Torronsuo National park. We had walking, we ate sausages by campfire and we climbed the bird watching tower and look at the scenery. My friend borrowed my son pair of binoculars that would get to see a little further. All sides of a very successful trip, even though my daughter was a little sick, but very continuously walk with us.

Finska Fläsk Wok

Denna lördag, även min tjej är sjuk, vi åt fläsk wok och ris. Lätt att göra mat, för att förbereda de finska fläsk remsor, lök, asiatiska frysta grönsaker, milda kryddor, nötkött buljong pulver, vitlök och lite grädde på toppen. Det var så bra - Nam! Ingredienser: Finländska fläsk remsor, lök, Asiatiska frysta grönsaker, nötkött buljong pulver, vitlök kräm Serveras med ris

Finnish Pork Wok

This Saturday, even my girl is sick, we ate pork wok and rice. Easy to make food, to prepare the Finnish pork strips, onions, Asian frozen vegetables, mild spices, beef of broth powder, garlic and a little cream on top. It was so good - Nam! Ingredients: Finnish pork strips,  onions,  Asian frozen vegetables,  beef of broth powder, garlic cream  Served with rice

It´s Friday - Weekend

Finally weekend will arrived..... I´m so tired because I've woken up early all week, when  my works start so early. Fortunately, it is now two-day holiday,  I decided to spend some free time without cooking and blogging, so fall silent for a couple of days and I planned to go trekking on the nature of friends and with my children, moving and eating snack middle of nature. Have a good weekend and enjoy it! Helitsu from makumatkat :)

Suolaista ja Makeaa: Tonnikalalasagnea

Suolaista ja Makeaa: Tonnikalalasagne : Heissan taas, aamu viidestä ollut hereillä ja keittiöhommissa ollut kokopäivän, on olotila melko väsynyt ja vetämätön, muttasilti piti viel...

Tonnikalalasagne

Heissan taas, aamu viidestä ollut hereillä ja keittiöhommissa ollut kokopäivän, on olotila melko väsynyt ja vetämätön, mutta silti piti vielä tehdä ehtoolla ruoaksi tonnikalalasagnea... :O. Noh loppujen lopuksi ko lasagne oli erittäin helppo ja suhtkoht nopea valmistaa, kun vain sekoitti tonnikalat, sipulit ja tomaattimurskan sekä mausteet keskenään. Lisäksi valkokastikekin tuli n.10minuutissa, joten itse työ, ennen uunia ei juurikaan varttia kauemmin kestänyt joten ei siinä kauaa nokka tuhissut. Uunissa reilut puolituntia, kerkesi hetken hengähtää. ainekset: tonnikalaa sipulia valkosipulia tomaattimurskaa vettä paseerattua tomattisosetta mausteita: suolaa, sitruunapippuria, tilliä valkokastiketta:  margariinia, vehnäjauhoja, maitoa(UHT), kasvisliemijauhetta vuokaan: öljyllä voideltuun vuokaan tonnikalakastiketta, valkokastiketta ja 3 lasagnelevyä ja näin 4-5 kerrosta ja päällimmäiseen tonnikalakastike ja valkokastike. uunissa 200 astetta ja noin 30-4

KanaNuggetspullia

Tervehdys taas täältä makujen ihmeellisestä koekeittiöstä :D Tänään oli kokeilussa uudenlaisia pyöreitä kananuggetteja, olivat HK:n testierää....Ei mitään kummosempaa, sai helposti ja mainiosti päivän pikaruoka-annoksen pitkän ja raskaan päivän päätteeksi :)