Siirry pääsisältöön

Jouluiset laatikot

BATAATTILAATIKKO

Ainekset:
1,5 kg bataatteja
vettä
suolaa
3 dl ruokakermaa (hyla tai kuohukermaa),
2,5 rkl korppujauhoja
1 muna
0,5 dl siirappia
100 g voisulaa (tai margariinia)
1 tl suolaa, ripaus kanelia
0,5 tl raastettua muskottipähkinää

Valmistus:

Keitä kuoritut ja paloitellut bataatit niukassa suolalla maustetussa vedessä. Anna korppujauhojen muhia sillä aikaa kermassa. Sekoita siirappi kermaan. Kaada bataattien keitinvesi pois, muussaa ne ja lisää ensin voi, munat, kermaseos ja mausteet. Tarkista suola. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Kiertoilmassa 150 astetta.


IMELLETTY P ERUNALAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
1½kg perunoita
3rkl vehnäjauhoja
3-5dl maitoa
1tl suolaa
2rkl margariinia tai voita

vuokaan margariinia

Valmistus:
Pese perunat ja keitä ne kuorineen.
Kuori perunat kuumina ja soseuta ne survimella tai sähkövatkaimella.
Lisää soseeseen vehnäjauhot.
Peitä seos ja anna sen imeltyä pari kolme tuntia tai yön yli.
Lisää maito ja suola. Sokeria voi lisätä teelusikallisen, jos imeltymisaika on lyhyt.
Voitele suuri korkea vuoka ja kaada seos siihen. Täytä vuoasta3/4, sillä seos kuohuu kypsentämisen aikana.
Paista 175 asteessa uunin alaosassa 2-3 tuntia.


LANTTULAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
1kg lanttua
3dl vettä
3/4 tl suolaa
1 muna
2-3rkl siirappia
1/4 tl inkivääriä
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
3/4dl korppujauhoja

vuokaan: margariinia
pinnalle: korppujauhoja

Valmistus:
Pese lantut hyvin ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori viipaleet juuresveitsellä ja huuhtele. Leikkaa lanttuviipaleet suikaleiksi.
Kiehauta vesi ja pane lanttusuikaleet siihen kiehumaan. Lisää suola. Keitä kannen alla kunnes lantut ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.
Ota vesi talteen ja survo lantut survimella tai soseuta sauvasekoittimella.
Lisää muut aineet lanttusoseeseen.
Voitele uunivuoka ja pane lanttusose siihen.
Painele lusikan kärjellä soseen pinta aaltomaiseksi ja ripottele lopuksi pinnalle korppujauhoja.

Kypsennä 200 asteessa n. 1 tunti.


PORKKANALAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
1½dl riisiä tai ohrahelmiä
4dl vettä
5dl maitoa
500g keitettyä porkkanaa
1 runsas tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 munaa

vuokaan: margariinia

Pinnalle:
1rkl margariinia nokareina
2tl korppujauhoa

Valmistus:
Kiehauta vesi ja lisää suurimot siihen. Keitä hiljaisella lämmöllä niin kauan, että suurimot turpoavat. Hämmennä pari kertaa.
Lisää maito, kun vesi alkaa loppua. Sekoita puukauhalla.
Hauduta puuro valmiiksi. Anna jäähtyä.
Kuori keitetyt porkkanat ja raasta/soseuta ne hyvin hienoksi.
Lisää jäähtyneeseen puuroon raastetut porkkanat/porkkanasose, mausteet ja munat. Sekoita hyvin vatkaten.
Voitele uunivuoka. Kaada seos siihen. Pane pinnalle muutama nokare margariinia ja vähän korppujauhoja.
Kypsennä 200 asteessa tunnin verran.


MAKSALAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
5 dl vettä
1 tl suolaa
nokare voita tai juoksevaa rasvaa
2 ½ dl puuroriisiä
n. 1 ½ l täysmaitoa
n. 2 rkl voita tai juoksevaa rasvaa
1 isohko sipuli
(1 dl rusinoita)
1 dl Tummaa siirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
400 g jauhettua maksaa
2 kananmunaa

Pinnalle:
2 rkl juoksevaa rasvaa

Valmistus:
Huuhdo riisi. Kiehauta vesi, lisää suola, nokare voita ja riisit. Keitä, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää maito vähitellen ja keitä hiljalleen vähän väliä sekoitellen, kunnes puuro on kypsää, noin 45 minuuttia.

Silppua sipuli ja kuullota se rasvassa. Lisää sipuliseos, siirappi, rusinat ja mausteet sekä jauhettu maksa ja munat hieman jäähtyneeseen puuroon. Lisää tarvittaessa maitoa, seos saa olla löysähköä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa