Jouluiset laatikot

BATAATTILAATIKKO

Ainekset:
1,5 kg bataatteja
vettä
suolaa
3 dl ruokakermaa (hyla tai kuohukermaa),
2,5 rkl korppujauhoja
1 muna
0,5 dl siirappia
100 g voisulaa (tai margariinia)
1 tl suolaa, ripaus kanelia
0,5 tl raastettua muskottipähkinää

Valmistus:

Keitä kuoritut ja paloitellut bataatit niukassa suolalla maustetussa vedessä. Anna korppujauhojen muhia sillä aikaa kermassa. Sekoita siirappi kermaan. Kaada bataattien keitinvesi pois, muussaa ne ja lisää ensin voi, munat, kermaseos ja mausteet. Tarkista suola. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Kiertoilmassa 150 astetta.


IMELLETTY P ERUNALAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
1½kg perunoita
3rkl vehnäjauhoja
3-5dl maitoa
1tl suolaa
2rkl margariinia tai voita

vuokaan margariinia

Valmistus:
Pese perunat ja keitä ne kuorineen.
Kuori perunat kuumina ja soseuta ne survimella tai sähkövatkaimella.
Lisää soseeseen vehnäjauhot.
Peitä seos ja anna sen imeltyä pari kolme tuntia tai yön yli.
Lisää maito ja suola. Sokeria voi lisätä teelusikallisen, jos imeltymisaika on lyhyt.
Voitele suuri korkea vuoka ja kaada seos siihen. Täytä vuoasta3/4, sillä seos kuohuu kypsentämisen aikana.
Paista 175 asteessa uunin alaosassa 2-3 tuntia.


LANTTULAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
1kg lanttua
3dl vettä
3/4 tl suolaa
1 muna
2-3rkl siirappia
1/4 tl inkivääriä
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
3/4dl korppujauhoja

vuokaan: margariinia
pinnalle: korppujauhoja

Valmistus:
Pese lantut hyvin ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori viipaleet juuresveitsellä ja huuhtele. Leikkaa lanttuviipaleet suikaleiksi.
Kiehauta vesi ja pane lanttusuikaleet siihen kiehumaan. Lisää suola. Keitä kannen alla kunnes lantut ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.
Ota vesi talteen ja survo lantut survimella tai soseuta sauvasekoittimella.
Lisää muut aineet lanttusoseeseen.
Voitele uunivuoka ja pane lanttusose siihen.
Painele lusikan kärjellä soseen pinta aaltomaiseksi ja ripottele lopuksi pinnalle korppujauhoja.

Kypsennä 200 asteessa n. 1 tunti.


PORKKANALAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
1½dl riisiä tai ohrahelmiä
4dl vettä
5dl maitoa
500g keitettyä porkkanaa
1 runsas tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 munaa

vuokaan: margariinia

Pinnalle:
1rkl margariinia nokareina
2tl korppujauhoa

Valmistus:
Kiehauta vesi ja lisää suurimot siihen. Keitä hiljaisella lämmöllä niin kauan, että suurimot turpoavat. Hämmennä pari kertaa.
Lisää maito, kun vesi alkaa loppua. Sekoita puukauhalla.
Hauduta puuro valmiiksi. Anna jäähtyä.
Kuori keitetyt porkkanat ja raasta/soseuta ne hyvin hienoksi.
Lisää jäähtyneeseen puuroon raastetut porkkanat/porkkanasose, mausteet ja munat. Sekoita hyvin vatkaten.
Voitele uunivuoka. Kaada seos siihen. Pane pinnalle muutama nokare margariinia ja vähän korppujauhoja.
Kypsennä 200 asteessa tunnin verran.


MAKSALAATIKKO
6 ruokailijalle

Ainekset:
5 dl vettä
1 tl suolaa
nokare voita tai juoksevaa rasvaa
2 ½ dl puuroriisiä
n. 1 ½ l täysmaitoa
n. 2 rkl voita tai juoksevaa rasvaa
1 isohko sipuli
(1 dl rusinoita)
1 dl Tummaa siirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
400 g jauhettua maksaa
2 kananmunaa

Pinnalle:
2 rkl juoksevaa rasvaa

Valmistus:
Huuhdo riisi. Kiehauta vesi, lisää suola, nokare voita ja riisit. Keitä, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää maito vähitellen ja keitä hiljalleen vähän väliä sekoitellen, kunnes puuro on kypsää, noin 45 minuuttia.

Silppua sipuli ja kuullota se rasvassa. Lisää sipuliseos, siirappi, rusinat ja mausteet sekä jauhettu maksa ja munat hieman jäähtyneeseen puuroon. Lisää tarvittaessa maitoa, seos saa olla löysähköä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.


0