Siirry pääsisältöön

Joulun kylmät ruuat

GRAAVILOHI

Ainekset:
lohifileetä
1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa
1-2 tl sokeria
1 tl kokonaisia valkopippureita tilliä
½ sitruuna

Valmistus:
1. Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla.

2. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta.

3. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.
Tarjoa lisäksi perunoita tai ruisleipää.

LASIMESTARIN SILLI

Ainekset:
2 kokonaista vähäsuolaista silliä
vettä
15 valkopippuria
10 maustepippuria
4 laakerinlehteä
1 sipuli
pala piparjuurta halutessasi
pala porkkanaa
Liemi :
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
Valmistus:
Avaa sillit ja poista sisälmykset veitsellä. Raaputa samalla sillien sisäpinta puhtaaksi. Liota kaloja kylmässä vedessä pari tuntia. Keitä liemeen vesi ja sokeri. Lisää etikka. Jäähdytä liemi. Kuutio piparjuuri, viipaloi sipuli ja porkkana. Leikkaa sillit ruotoineen ja nahkoineen viipaleiksi. Lado kalapalat vuorotellen mausteiden kanssa tölkkiin. Kaada liemi kalojen päälle. Sulje tölkki ja säilytä kylmässä.

SINAPPISILLI

Ainekset:
2 sipulisillifileetä
Kastike :
3 rkl makeaa sinappia
2 kypsää munankeltuaista
1 rkl öljyä
1 - 2 rkl kuumaa vettä
tillisilppua
Koristeluun :
1 rkl kapriksia
1 - 2 kpl herkkukurkkua

Valmistus:
Osta valmiiksi maustetut sillifileet ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Keitä munat kypsiksi (10 min), jäähdytä ja irrota keltuaiset. Hiero ne sihdin läpi puukauhan pesällä painaen kulhoon tai hienonna hyvin kulhossa haarukalla. Lisää sinappi, öljy ja kuuma vesi. Sekoita ja mausta. Kaada kastike sillipalojen päälle ja koristele vati. Koristeluun voit käyttää myös hienonnetut munanvalkuaiset. Tarjoa silli kylmänä.


ROSOLLI

Ainekset:
2-3keitettyä punajuurta
2keitetty porkkana
2 keitetty peruna
2suolakurkku
1 omena
1 sipuli
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
  
Kermaviilikastike:

Ainekset:
1prk kermaviiliä
2tl sitruunanmehua
2tl sinappia
1tl suolaa
½tl sokeria
ripaus valkopippuria

Valmistus:
Keitä juurekset ja peruna
kuori keitetyt, jäähtyneet juurekset ja peruna ja leikkaa ne hyvin pieniksi kuutioiksi.
Kuori omena ja sipuli.
Leikkaa omena ja suolakurkku pieneksi kuutioiksi ja hakkaa sipuli pieneksi hienoksi silpuksi.
Laita kaikki kuutiot , hienonnettu sipuli ja mausteet kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kermaviilikastike:
Valmista kermaviilikastike sekoittamalla ainekset sekaisin ja värjää se punajuuren liemellä punertavaksi. Tarjoile kastike erikseen pienestä kulhosta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa