Joulun kylmät ruuat

GRAAVILOHI

Ainekset:
lohifileetä
1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa
1-2 tl sokeria
1 tl kokonaisia valkopippureita tilliä
½ sitruuna

Valmistus:
1. Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla.

2. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta.

3. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.
Tarjoa lisäksi perunoita tai ruisleipää.

LASIMESTARIN SILLI

Ainekset:
2 kokonaista vähäsuolaista silliä
vettä
15 valkopippuria
10 maustepippuria
4 laakerinlehteä
1 sipuli
pala piparjuurta halutessasi
pala porkkanaa
Liemi :
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
Valmistus:
Avaa sillit ja poista sisälmykset veitsellä. Raaputa samalla sillien sisäpinta puhtaaksi. Liota kaloja kylmässä vedessä pari tuntia. Keitä liemeen vesi ja sokeri. Lisää etikka. Jäähdytä liemi. Kuutio piparjuuri, viipaloi sipuli ja porkkana. Leikkaa sillit ruotoineen ja nahkoineen viipaleiksi. Lado kalapalat vuorotellen mausteiden kanssa tölkkiin. Kaada liemi kalojen päälle. Sulje tölkki ja säilytä kylmässä.

SINAPPISILLI

Ainekset:
2 sipulisillifileetä
Kastike :
3 rkl makeaa sinappia
2 kypsää munankeltuaista
1 rkl öljyä
1 - 2 rkl kuumaa vettä
tillisilppua
Koristeluun :
1 rkl kapriksia
1 - 2 kpl herkkukurkkua

Valmistus:
Osta valmiiksi maustetut sillifileet ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Keitä munat kypsiksi (10 min), jäähdytä ja irrota keltuaiset. Hiero ne sihdin läpi puukauhan pesällä painaen kulhoon tai hienonna hyvin kulhossa haarukalla. Lisää sinappi, öljy ja kuuma vesi. Sekoita ja mausta. Kaada kastike sillipalojen päälle ja koristele vati. Koristeluun voit käyttää myös hienonnetut munanvalkuaiset. Tarjoa silli kylmänä.


ROSOLLI

Ainekset:
2-3keitettyä punajuurta
2keitetty porkkana
2 keitetty peruna
2suolakurkku
1 omena
1 sipuli
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
  
Kermaviilikastike:

Ainekset:
1prk kermaviiliä
2tl sitruunanmehua
2tl sinappia
1tl suolaa
½tl sokeria
ripaus valkopippuria

Valmistus:
Keitä juurekset ja peruna
kuori keitetyt, jäähtyneet juurekset ja peruna ja leikkaa ne hyvin pieniksi kuutioiksi.
Kuori omena ja sipuli.
Leikkaa omena ja suolakurkku pieneksi kuutioiksi ja hakkaa sipuli pieneksi hienoksi silpuksi.
Laita kaikki kuutiot , hienonnettu sipuli ja mausteet kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kermaviilikastike:
Valmista kermaviilikastike sekoittamalla ainekset sekaisin ja värjää se punajuuren liemellä punertavaksi. Tarjoile kastike erikseen pienestä kulhosta.


0