Jouluruoka valmistelut

Kinkku

Taas tullut vuodesta aika, jolloin lähes jokaisessa taloudessa valmistella joulua, siivotaan, tehdään jouluruokia, paketoidaan lahjoja, poltellaan kynttilöitä, kuunnellan joululauluja jne... Ja ennenkaikkea valmistaudutaan joulun viettoon. Monelle se on rentoutusta työstä, toisille taas työntäyteinen työpäivä, mutta kukin tahollan viettää sen parhaaksi katsomallan tavalla. Itse paistelin jo hyvissä ajoin kinkun, tein porkkana ja bataattilaatikon, paistoin piparit, paketoin lahjat ja hieman koitin tehdä joulusiivousta. Tänä vuonna näyttää aika pimeältä ja synkältä ilma, nurmikko viheriö, mutta pääasia on että nautitaan joulusta, kerran vuodessa kuiteskin sekin on :)




Joulusinappi
Sinapin valmistus:
1dl sinappijauhetta
1dl kermaa
1dl sokeria

Laita kaikki aineet kattillan, sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Mausta makusi mukaan joko 2rkl konjakkia, hunajaa tai etikkaa.
Purkita valmis sinappi puhtaisiin lasipurkkeihin.



Porkkanalaatikko

1kg porkkanasosetta
Porkkanalaatikko
5dl puuroriisiä
2 kananmuna
suolaa
meiramia
muskottipähkinää
siirappia

Keitä riisipuuro ohjeen mukaan, tein puuron veteen eli
2dl vettä
2dl puuroriisiä
1l vettä

Kiehautettiin vesi ja lisättiin riisit, annetttin veden imeytyä riisiin, lisättiin litra vettä vähitellen ja keittettiin riisi kypsäksi. Valutettiin ja lisättiin porkkanasoseen ja mausteiden joukkoon. Sekoitettiin porkkana-riisimassa ja kaadettiin voideltuihin foliovuokiin, päälle voinokareita. Paisto uunissa 175 astetta noin tunti.

Bataattisoselaatikko


Bataattisoselaatikko

800g valmista bataattisosetta
suolaa
2 kananmunaa
päälle; auringonkukan siemeniä tai salaattimix siemeniä.

Sekoita sose ja mausteet ja kananmuna. Voitele foliovuoka ja laita seos siihen. Voinokareita päälle. Paista 175 asteessa noin tunti, kunnes on saanut kauniin värin.

Jälkkärinä glökiä ja joulutorttuja

Gluteenittomat piparit

Hyvää ja Rauhallista Joulua!






0