Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2016.

Vuoden 2016 viimeinen päivä

Joulukuun 31.päivä - Vuosi vaihtuu! Niin se vuosi 2016 on eletty ja pian siirrytään uuteen vuoteen 2017. Mitä se ikinä tuokin tulleessaan, se jää nähtäväksi.  Paljon uutta on kuluvana vuonna opittu ja koettu. Blogia on seurattu aktiivisesti ja olen yrittänyt parhaani mukaan sitä aina kiireiltäni päivitellä. Suurin kiitos kuuluukin Joulukalenteria seuranneille lähes 2000:lle lukijalle. Palataan taas ensivuonna uusien ideoiden ja testauksien parissa, toivottavasti myös olette mukana. :) Haluankin siis toivottaa sinulle rakas blogin lukija, oikein oikein hyvää ja riemukasta uuttavuotta 2017!

Jouluaatto

Joulukuun 24.päivä - Jouluaatto Paperikokki ja makumatkat siirtyvät nyt joulun viettoon. Aatto ja tapaninpäivä meneekin taas ansiotyön merkeissä tänä vuonna, joten toivotankin Hyvää Joulua kaikille lukijoille!

23:Joulutortut

Joulukuun 23.päivä  - luukusta löytyy..... perinteiset Joulutortut! Eihän sovi näin jouluna unohtaa joulutorttuja. Torttutaikinan voit itse valmistaa tai sitten turvautua kaupan valmiiseen taikinaan. Lisäksi tarvitset myös luumumarmeladia, kananmunan voitelua varten sekä leivinpaperia pellin päälle :)
Joulukuun 22.päivä - luukusta aukeaa..... Maksalaatikko! Ei joulua ilman maksalaatikkoa. Tänävuonna en sitä itse tee, annan vuoron Saarioiselle, kuuluisalle äidille. :) Eikä todellakaan ole mitään väliä onko se rusinoilla vai ei, pääasia on vaan se, että sitä on :) Tuote on vielä myöskin Gluteeniton! Ps. 2 yötä vielä :)

Jouluinen rusinakakku

Joulukuun 21.päivä - Luukusta avautuu Rusinainen ja piparinen Joulukakku! Tarvitset: 5 dl jauhoja 2 dl sokeria 2 tl ruokasoodaa 3-4 tl piparkakkumaustetta 1,5 dl rusinoita 50 g margariinia/voita 3 dl banaanijugurttia / piimää vuokaan rasvaa ja jauhoja/korppujauhoja Tee näin: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet ja rusinat kulhossa Sulata rasva ja lisää se piimän/jugurtin kanssa taikinaan kuiva-aineiden sekaan.  Sekoita tasaiseksi. Paista  175 asteisessa uunissa alatasolla 50-60 min. Anna jäähtyä ja kumoa kakku. Huom! Gluteenittomassa kakkutaikinassa käytä gluteenittomia jauhoja, esim. tattarijauhoa, sekä kakkuvuoan jauhotuksessa myös käytä glut jauhoa/korppujauhoa tai pofibrexiä!

Rusinasoppaa

Joulukuun 20.päivä - Luukusta avautuu perinteinen jouluinen rusinasoppa Tarvitset: rusinoita vettä sokeria kanelia perunajauhoja Kiehauta vesi, rusinat ja sokeri ja lisää perunajauhot(mitkä on sekoitettu tilkkaan veteen), ohuena nauhana  ja sekoita kokoajan, kunnes soppa pulpahtaa, ota liedeltä ja anna jäähtyä.

Omatekoiset suolapähkinät

Joulukuun 19.päivä - suolattuja pähkinöitä  Omatekoiset suolapähkinät kuorittuja pähkinöitä kurpitsan siemeniä tlk öljyä ripaus suolaa mausteita maun mukaan: tässä oli paprikaa, yrttimaustetta Sekoita kuoritut pähkinät ja ruokaöljy ja lisää suola/mausteet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa 175 asteessa noin 10min. Anna jäähtyä ja laita tarjolle.

Paahdettua rouhittu pellava

Joulukuun 18.päivä - terveyttä ja elinvoimaa rouhitusta pellavasta! PAAHDETTU, ROUHITTU PELLAVA RUOKAVALIOSSA Rouhittu paahdettu pellava helpottaa ravintoaineiden imeytymistä elimistössä. Pellava on hyvä proteiinin lähde ja sisätää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Pellavasta saa runsaasti omega-3 rasvahappoja, kuitua, magnesiumia ja lignaania. C- ja E-vitamiinit edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä sekä edistävät aineenvaihduntaa. Suositeltava saanti on aikuiselle 25-35g päivässä. Sopii kaikille ja myös keliaakikoille ja vegaaneille. voidaan käyttää minkä tahansa ateriakokonaisuuden lisäkkeenä: ·        rahka ·        jugurtti ·        salaatit ·        jäätelö ·        leivonta Ravintosisältö/100g: Energiaa                                        2261 kj (540 kcal) Rasvaa                                           41 g          tyydyttyneitä rasvahappoja        4 g          kertatyydyttymättömiä                6 g          monityydyttymättömiä        

Luistelua, Glögiä ja Pipareita

Joulukuun 17.päivä - viikko vielä jouluaattoon! Lauantai päivä pyhitetty luistelulle, roskaruualle ja myöhemmin illalla glögille ja pipareille

Siemennäkkäri

Joulukuu 16.päivä - kuukausi yli puolenvälin ennenkuin vuosi vaihtuu taas uuteen Lumina teemani jatkuu taas siemennäkkäri kokeilulla. Valmis siemennäkkärijauhoseos pussi eli lisää vain vesi, öljy ja pussin sisältö. Se miksi juuri valmis pussi? Noh laiskuuttahan se on kun on kaikki valmiina, ei tarvi miettiä jauhoja ym sellaista tai kiire, kiireisen perheen äidin pitkän työpäivän jälkeen jaksa enään päätään vaivata moisella asialla jos pikaisesti näkkäriä tai leipää vailla, ei muutakuin pussi auki ja joukkoon lisäät veden ja öljyn, laitat taikina pellille ja levittelet leivinpaperin kanssa taikinan ohueksi levyksi. Paistoaikakin 175 asteessa 25-40 min. Pussissa on myös ohjeet valmistukseen :) Olen tosiaan kokeillut eri versioita tehden siemennäkkäriä, niin valmiista jauhoseos pussista kuin ihan vain jauhoja ja siemeniä lisäillen omasta päästä. Mutta nyt oli tosiaan ns kiireisen ja laiskan ihmisen kokeiluna valmiista pussista.  Sen verran tein muutoksen ohjeeseen, lisäsin suolan j

Gluteenittomat piparit

Joulukuun 15.päivä - piparin leivontaa Tuossa jo pari päivää takaperin kerroin tehneeni  tai harjoittelin tekemään gluteenittoman piparitaikinan. Juuh se on nyt hyvin levänneenä ollut jääkaapissa ja eilen sitten päätimme lasten kanssa että leivotaan pipparit, kun on paremmin aikaa. Eilen oli illan pojan jalkapallotreenit Eerikkilässä ja siellä menisi koko ilta ja niinhän siinä menikin, olimme klo21 vasta kotona. Työnjako oli seuraavanlainen, että minä kaulin taikinan alustalle ja lapset voi sitten painella muoteilla taikinaan kuviot, jonka jälkeen sitten taas lastalla siirrän ne uunipellille. Mutta siinä kävikin niin, että poikani sairastui oksennustautiin eikä voinut piparitalkoisiin osallistua, joten koitimme tytön kanssa kahdestaan valmistaa piparit.  Ohje meni jotenkin näin: 150 g margariinia 1 dl sokeria 3/4 dl tummaa siirappia 1 rkl kanelia 2 tl inkivääriä 1 1/2 tlk mausteneilikkaa 1 tl kardemummaa 2 munaa 7 dl Semper Gluteenitonta jauhoseosta (säästä 1 dl

Gluteenittomat Yrttisämpylät

Joulukuu 14.päivä - Luminan jauhoseos teema jatkuu Yrttisämpylöiden muodossa nostatus 45min liinan alla paistaminen uunissa 225, 15min. Niin helppo ja yksinkertainen tapa tehdä gluteenittomia sämpylöitä, ajattelemalla sillä, ettei tarvi miettiä mitäs jauhoja käyttäs ja kuinka paljon. Lisäät vain veden, hiivan ja jauhoseoksen ja öljytyin käsin pyörittelet leivinpaperilla vuoratulle pellille ja nostatat noin 45 min. Että voiko se enää vaikiampaa olla :) Pussista tulee 12 valmista sämpylää. Ohje löytyy myös pussista :) Sisältää runsaasti kuitua, Omega-3 rasvahappoja ja gluteenittomasta ruokavaliosta usein puuttuvaa lignaania . Kahdesta palasta leipää saat päivän omega-3 annoksen

Gluteeniton Tumma reikaleipä

Joulukuun 13. päivä -  tiistai ei sentäs perjantai...  Luukusta aukeaa tänään Lumina n gluteeniton tumma reipäleipä! Valmis gluteeniton reikäleipä Tänään testasimme valmista reikäleipäjauohoseosta.  Lumina n hyvä tumma gluteeniton reikäleipäjauhoseos, minkä ansiosta reikäleivän tekeminen ei voi enää olla vaikeaa ja pitäisi onnistua keneltä vain. Tarvitsee vain lisätä vesi, kuivahiiva, ruokaöljy ja valmis reikäleipäjauhoseos ja sitten vain taikinakoukut paikalleen ja kone taikinaa sekoittamaan kymmenisen minuuttia. Mikäli jaksat itse vaivata käsin, onnistuu sekin :). Sen jälkeen jaat taikinan kahteen osaan ja muotoilet öljytyin käsin reikäleiviksi. Tee keskelle reikä, pistele haarukalla reikiä leipiin, nostata noin 45min ja paista 180-200 asteessa uunissa noin 30min. Ohje löytyy siis pakkauksesta Ja maku oli aivan törkeen hyvä :) Valmis tuote sisältää runsaasti Omega-3 rasvahappoja, kuitua ja lignaania, jota gluteenittomassa ruokavaliosta usein puuttuu. Taikina muoltoil

Gluteenitonta kinkkupizzaa

Joulukuun 12. päivä - Pizza Maanantai ja gluteenittomasti! Peak Formin jauhoseoksesta saakin yllättävän hyvän pitsapohjan, lisäämällä 2-3tl ksantaania jauhoihin ja antaa nousta reilun tunnin. Taikina on ehkä hieman löysää, mutta lisäämällä muutama desi gluteenitonta jouhoa, että pysyy kasassa, sitten vain öljytyin käsin muotoillaan Pitsa leivinpaperin päälle ja haluamasi täytteet päälle ja uuniin paistumaan 225 asteeseen 20-25min. Pohja: Free Form bread mix valmis jauhoseos (taikinan ohje löytyy paketista) lisäksi tattarijauhoa Täyte: tomaattipyrettä juustoraastetta kinkkusuikaleita ananaspaloja valkosipulijauhetta basilikamaustetta

Joulusinappia

Joulukuun 11.päivä - Sinappia Koitinpa testata parin sinapin valmistusta ihan omin pikku kätösin :D - kermainen valkosipulisinappia  sekä omenainen rommisinappi olivat työnalla.  Kermainen valkosipulisinappi Omenainen rommisinappi Kermainen valkosipulisinappi: 2dl sinappijauhetta 2dl kuohukermaa 1 kananmuna suolaa ripaus 1dl siirappia 2 valkosipulin kynttä 1tl jauhettua inkivääriä 2tl meiramia Omenainen rommisinappi: 1dl  sinappijauhetta 2dl kuohukermaa 1dl siirappia 1dl omenasosetta Joulusinappia 2016 1-2 kananmunaa  loraus noin ½ dl rommia (maun mukaan) :) Sekoita kaikki ainekset keskenään sähkövatkaajalla noin 5 minuuttia. Laita jääkaappiin maustumaan pariksi päiväksi.

Kinuski-kermakakku

Joulukuun 8.päivä ja Tyttöni 5-vuotis syntymäpäivä Tyttöni 5-vuotis syntymäpäivänä tein ihan perus 5 munan sokerikakkupohjan puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja. Mittana siis 5 kananmunaa lasiin, saman verran sokeria toiseenlasiin ja kolmanteen lasiin vehnäjauhot ja perunajauhot tasan. Jauhoihin siis vielä 2-3 tl leivinjauhetta. 5-vuotiaan kinuskikakku Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauho-leivinjauheseos varovasti nostellen taikinaan, että menee tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja laita kuumaan uuniin, paista noin 30-40min tai kunnes pohja on kauniin ruskea ja irtoaa hyvin reunoilta. Anna jäähtyä ja leikkaa 2-3 osaan.  Täytteenä oli turkkilaisjugurtti-mansikkahillo sekoitus. Päällä kinuskia ja pursotettua kermaa. Täytekakku hieman epäonnistui, syynä oli varmaan liian lämmin kinuski ja kermavaahtoreunat, jotka lämmetessä vähän läsähti. 5 ja 4 munan kakkupohjat

Itsenäisyyspäivä 2016

Joulukuun 6.päivä Joulukalenterin kuudes luukku ja jouluaattoon vielä 18 päivää... Noh ennen jouluaattoa, vietetään ensin Suomen itsenäisyyspäivää eli Suomen 99-vuotista syntymäpäivää. Onnea Suomi 6.12.2016

Peak´sin Gluteenitonta kuituleipää

Joulukuun 5. päivä, joka py hitetään gluteenittomaan leivontaan.  Eli Peak´sin Free From valmis leipä mix, lisää vain vesi,  hiiva, öljy ja kananmuna, mutta tällä kertaa muunsin reseptiikkaa ja korvasin kananmunan banaanilla, joten leivästä tuli erikoisruokavaliota noudattaville  gluteeniton ja munaton.  Helppoa ja yksinkertaista. Laita kul hoon kuuma vesi, leipäjau hoseos, öljy, survottu banaani,  hiiva. Sekoita yleiskoneessa taikinakoukuilla 5 min voimakkaasti vatkaten. Levitä taikina vuokaan(25x8x9) ja anna ko hota sen lämpimässä 45-60 min. Paista 250 asteessa noin 40min. Ainesosat: Maissitärkkelys, teff-jau ho, riisijau ho, tapoikatärkkelys, auringonkukansiemen, pellavansiemen, lupiiniproteiini,  herajau he(maito), sakeutusaine(E415), rypälesokeri, suola, nostatusaine (E450i, E500ii, paakkuuntumisestoaine (E322 soijalesitiini), sokerikulööri, kalsiumkaseinaatti(maito), paakkuuntumisestoaine(E575). Kännykkä ja tietokoneeni ei nyt jostain kummansyystä  halua te hdä y h

Suolaista pähkinäpiiraakaa

Joulukuun 3. päivä Näin joulun kunniaksi päätin kokeilla, ja joulukalenterin kolmannen luukun kunniaksi,  kuinka pähkinöistä onnistuisi tehdä piirakkaa.  Siispä pähkinät blenderiin ja pieneksi muruksi, seuraavaksi lusikallinen dijonsinappia, turkkilaista jugurttia, hieman suolaa, pippuria, hunajaa, sokeria, juustoraastetta ja sekoitettiin tasaiseksi massaksi. Pohjalle jauho-margariini-vesi taikina. Taikinan päälle pähkinätahna kurpitsan siemeniä sekä juustoraastetta ja loraus kermaa. Uuniin 200 asteeseen, noin 40 min. tai kunnes on sopivan ruskeaa. Ei siis hassumpi vaihtoehto suolaiselle piirakalle, mikäli pähkinöistä tykkää :) Arvosanaksi asteikolla 1-5, antaisin 2,5. Aika kuivan oloinen, olisi ehkä kaivannut jotain sitrusta joukkoon. 

Gluteenittomat joulusuklaat

Joulukuun ensimmäinen päivä! Joulukalenterin ensimmäisen luukun voi jo aukaista. Joulu lähenee ja jokataloudessa alkaa jouluvalmistelujen ja siivouksen aika. Viimejouluna tein ja koin hyväksi havaitun reseptin joulusuklaasta ja tietenkin gluteenittomana :) Reseptiä en muista, mutta helppo ja  yksinkertainen se oli, kun itsekin onnistuin näin ensikertalaisena :) Jos ohjeen jostain löydän voin sen tänne päivittää :) Eli ohje löytyi Antipasta n sivuilta nimellä vanhanajan piparminttunapit. Hieman ohjetta muuttelin eli tomusokeria käytin ja piparminttuaromin korvasin punaisella elintarvikearomilla. Eli ohje on tässä: PIPARMINTTUNAPIT 1 iso valkuainen 2½-3dl tomuerytritolia 1tl piparminttuaromia (leivontahyllystä) hyppysellinen suolaa päälle tummaa sokeritonta suklaata tai muuta haluamaasi suklaata Sekoita valkuaisen joukkoon minttuaromia, suola ja tomuerytritoli siivilöiden. Sekoita seos tasaiseksi. Sen tulisi olla melko paksua mutta levitettävää, ikään kuin pak