Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on 2014.
Chef Helmanni ja makumatkat toivottaa kaikille  Hyvää Uuttavuotta 2015!

Finska Köttbullar & kolmen porkkanan raastetta

Yleensä reseptini eivät kovin kummoisia ole, mutta tämänpäiväinen on juuri sitä oikeaa kotimaista ja lähiruokaa; suomalaista jauhelihaa, suomalaista sipulia, kotimaista perunaa ja porkkanatkin ovat suomalaiselta porkkanaviljelijältä  :D Ainoo mitä tekeen poikkeuksen on ruottalais valmisteinen turkkilainen jugurtti, jota käytin desin verran lihapullataikinaan.  Finska köttbullar 3 erilaista porkkanaa raasteena 

Espanjalainen munakas

ESPANJALAINEN MUNAKAS Makumatkailua Espanjan suuntaan. Hyvä iltaruoka/iltapalanakin vallan mainio. Helppo ja nopea valmistaa, mikäli on jäänyt keitettyjä perunoita ylitse. Niin ja kasviksian voi lisäillä maun mukaan. ;) Sen verran muutin reseptiikkaa kun oliiviöljyä ei ollut, korvasin sen tavallisella rypsiöljyllä :)  Ainekset: 5-6 perunaa sipulia paprikaa suolaa, paprikamaustetta, basilikaa 5-6 kananmunaa tilkka vettä oliiviöljyä juustoraastetta Pilko perunat kuutioksi ja laita vuokaan, lisää päälle sipulisilppu ja paprikakuutiot. Riko kananmunat ja sekoita ne tasaiseksi massaksi, lisää vesi, öljy  ja mausteet sekaan ja kaada perunoiden ja kasvisten päälle. Halutessasi voit vielä lisätä juustoraasteen päälle. Paista 200 asteisessa uunnissa noin 15-20 min. kunnes on saanut hieman väriä. Ota pois uunista ja hetki vetäytyä ja jäähtyä.

Lähiruokaa - porkkanahilloja ja värillisiä porkkanoita!

PORKKANAHILLOJA JA VÄRILLISIÄ PORKKANOITA Lähiruoka teemani lähti tästä käyntiin, sain tuottajan ja porkkanaviljelijän Kanta-hämäläisen Orastavan Auringon porkkatuotteita suoraan tilalta testiin, jossa oli mm. erilaisista hilloja porkkanoista ja marjoista: porkkanahilloa, porkkana-raparperi, porkkana-karviais porkkana-puolukka. Ja nämä marjat ja porkkanathan ovat siis täysin kotimaista alkuperää. Käyttötarkoitukseen ihan perushillona lettujen kanssa, leipäjuuston, jäätelön, kääretortun väliin, turkkilaisen jugurtin sekaan.  Lisäksi on testissä vielä paljon muuta, mutta siitä sitten tuonnenpana. porkkanahillo, porkkana-karviais, porkkana-puolukka, porkkana-raparperi Lisäksi Orastava Aurinko viljelee porkkanoita, tavallisia sekä värillisiä porkkanoita! Historiasta sen verran että porkkanat olivat alunperin 1500 luvulta lähtien keltaisia valkoisia, violetteja ja sitten vasta 1700-luvulla alettiin kunnioittaa  Hollannin kuningashuoneen toivomusta värien suhteen, jonka

Hyvää Joulua!

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA! Makumatkat ja Chef Helmanni vaikenee joulun viettoon 24-26.12.2014 ja toivottaen rauhallista ja levollista Joulua kaikille. Syökää hyvin ja nauttikaa joulun ajasta.

Riisipuuro ja luumukiisseli

RIISIPUURO  JA  LUUMUKIISSELI                                        2dl puuroriisiä 2dl vettä 1l  täysmaitoa 1tl suolaa Valmistus: Mittaa kattilaan vesi ja anna kiehahtaa. Lisää riisit ja anna kiehua niin kauan kuin vesi haihtuu. Lisää maito varovasti joukkoon, sekoittaen hiljalleen koko ajan. Puuro on valmista noin 30min. kuluessa. Maista riisin kypsyys ja lisää suola. LUUMUKIISSELI 200 g kuivattuja luumuja 1 1/2–2 l vettä n. 1 dl taloussokeria 1/2 dl vettä + 2 1/2 rkl perunajauhoja Valmistus: Laita luumut kattilaan veden ja sokerin kanssa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti, tai kunnes luumut pehmenevät. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään ja lisää ne lopuksi höyryävään liemeen. Anna kiisselin pulpahtaa, mutta älä keitä. Tarkista maku. Lisää halutessasi sokeria.

Joulukinkku

JOULUKINKKU 20 ruokailijalle Ainekset: n.8kg suolattu kinkku paistomittari n.½dl sinappia 1dl korppujauhoja Valmistus: 1.      Huuhdo ja kuivaa kinkku. Nosta se uuniritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittaripaksuimpaan kohtaan. 2.      Nosta ritilä kinkkuineen uuniin. Laita alle uunipannu, johon on kaadettu vettä, jottei kinkusta tihkuva rasva pala pannun pintaan. Paista kinkkua 100-120-asteisessa uunissa, kunnes paistomittarin osoittama sisälämpötila on vähintään 77 astetta. Kypsän kinkun sopiva sisälämpötila on 77-82 astetta. Kinkkua paistetaan noin 75 minuuttia kiloa kohti, eli kahdeksan kilon kinkku kypsyy 10 tunnissa. Kätevintä on jättää possu yöksi uuniin. 3.      Nosta kinkku uunista. Anna sen jäähtyä hieman. Poista nahka ja liiat rasvat. Sivele pinta sinapilla ja ripota päälle korppujauhoja tai muuta kuorrutusta. 4.      Paahda kinkkua 200-asteisessa uunissa vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. OMENAINEN KINKUN KAST

Joulun kylmät ruuat

GRAAVILOHI Ainekset: lohifileetä 1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa 1-2 tl sokeria 1 tl kokonaisia valkopippureita tilliä ½ sitruuna Valmistus: 1. Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla. 2. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta. 3. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä. Tarjoa lisäksi perunoita tai ruisleipää. LASIMESTARIN SILLI Ainekset: 2 kokonaista vähäsuolaista silliä vettä 15 valkopippuria 10 maustepippuria 4 la

Jouluiset laatikot

BATAATTILAATIKKO Ainekset: 1,5 kg bataatteja vettä suolaa 3 dl ruokakermaa (hyla tai kuohukermaa), 2,5 rkl korppujauhoja 1 muna 0,5 dl siirappia 100 g voisulaa (tai margariinia) 1 tl suolaa, ripaus kanelia 0,5 tl raastettua muskottipähkinää Valmistus: Keitä kuoritut ja paloitellut bataatit niukassa suolalla maustetussa vedessä. Anna korppujauhojen muhia sillä aikaa kermassa. Sekoita siirappi kermaan. Kaada bataattien keitinvesi pois, muussaa ne ja lisää ensin voi, munat, kermaseos ja mausteet. Tarkista suola. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Kiertoilmassa 150 astetta. IMELLETTY P ERUNALAATIKKO 6 ruokailijalle Ainekset: 1½kg perunoita 3rkl vehnäjauhoja 3-5dl maitoa 1tl suolaa 2rkl margariinia tai voita vuokaan margariinia Valmistus: Pese perunat ja keitä ne kuorineen. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne survimella tai sähkövatkaimella. Lisää soseeseen vehnäjauhot. Peitä seos ja anna sen imeltyä pari kolme tuntia tai y

OONAN 3-VUOTIS SYNTTÄRIKAKKUA

Vietimme tyttömme Oonan 3-vuotis synttäreitä ja tietenkin piti tehdä kakku sen kunniaksi. Ihan perus kermakakku, värjätyllä kermavaahdolla. Ja ensikertaa kokeilin tehdä kakkuun valmiin kuvan, tommosella Tuhkimokuvalla. Itse kakku on 5 munan sokerikakkupohja, kostutus kaakaolla, välissä omenasosetta, vaniljakreemia ja mansikkahilloa.

Lasagne

Arkipäivän laatikkoruokana, jauhelihalasagnea. Ei niin kauhean nopea, mutta siitä riittäneen pariksi jopa kolmeksi päiväksi..Tarvitset vain juustokastikkeen, tomaattikastikkeen, jotka voi myös tehdä alusta alkaen itse ;) tai jos laiskottaa saa toki valmiinakin ja lisäksi tietty lasagnelevyt. Juustokastike: 100g margariinia 100g vehnäjauhoja 1l täysmaitoa 1-2tl suolaa ripaus valkopippuria 2dl juustoraastetta Valmistus: Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Anna hetki jauhojen kypsyä. Sitten lisäät maitoa vähitellen, ensin puolet ja sekoita tasaiseksi ja sitten loput ja sekoita, Kiehauta ja lisää n.1dl juustoraastetta ja anna juuston sulaa ja lisää suola. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tomaattikastike: pkt jauhelihaa sipuli 3-4 valkosipulin kynttä? suolaa pippurisekoitusta paprikajauhetta pieni prk tomaattipyrettä 400g tomaattimuska tomaattimurskapurkillinen vettä lihaliemikuutio Valmistus: Ruskista liha ja silpp

Taatelikakkua

Hieman leivontaa näin joulun alla, nimittäin taatelikakkua! Ainekset: pkt taataleita kivettömiä 3dl vettä 2dl sokeria 200g margariinia 2 munaa 1tl vaniljasokeria 1rkl kaakaojauhetta 1tl soodaa 1tl leivinjauhetta 3,5dl vehnäjauhoja 2 dl vahvaa kahvia Valmistus: Taatelit, vesi ja sokeri keitetään soseeksi. Sosetta jäähdytetään hieman ja siihen lisätään sulamaan margariini ja sitten kanamunat. Lisätäään vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Sekoitetaan vehnäjauhoihin sooda ja leivinjauhe ja lisätään se soseeseen. Älä veivaa liikaa, juuri tarpeeksi, että kaikki sekoittuvat. Kakkutaikina laitetaan vuokaan, jossa on reikä keskellä ja kakkua paistetaan 200 asteessa n. 50-60 min. Jos kakku ruskistuu liikaa, voit laittaa päälle palan leivinpaperia. Voit kokeilla tikulla kakun kypsyyttä.

Jauhelihaperunasoselaatikkoa

Ihan perusruokaa, helppoa ja nopeaa mikäli on jäänyt perunamuusia tähteeksi, tai jos ei, niin perunoiden kuoriminen, keittäminen ja muussaaminen vie oman aikansa, mutta sen jälkeen kaikki on helponmpaa... Ja siinä ajassa kuin perunat kiehuu, voit ruskistaa jauhelihan, sipulin ja mausteet... Ja sen  jälkeen vaan sekoitetaan kaikki sekaisin; lihat ja muusi. Kannattaa muusista tehdä vähän normaalia löysempää, parempi sekoitta sekasin. Ja sen jälkeen uuniin, 200 astetta ja noin 30-40 min, kunnes on saanut ruskean kivan värin, ja eikun syömään. Laatikon kanssa voit tarjota punajuuria tai suolakurkkua. Ainekset: perunamuusia jauhelihaa sipulia suolaa paprikajauhetta valkosipulia? ruokakermaa Valmistus: Kuori, pese ja keitä perunat kypsiksi, ja tee muusi, mikäli ei ole valmista muusia Ruskista jauheliha, sipuli ja mausteet pannulla sillä aikaa kun perunat kiehuu Sekoita kaikki ainekset sekaisin, jos kovin paksua voit lisätä ruokakermaa löysyttämään seosta. Lai

Possukastike ja kasvisperunamuusi

Perus arkiruokaa, possun lihasuikaleista, helppoa, nopeaa ja suhtkoht edullistakin. Lihat ruskistumaan ja sipulia pilkkomaan.. kastikkeen kanssa sopii  kasvisperunamuusi ja porkkana-mandariiniraaste. Ainekset: 400g porsaanlihasuikaletta 1 sipuli 2rkl öljyä 1tl currya 2rkl vehnäjauhoja 3dl vettä 2dl ruokakermaa 1rkl soijaa/suolaa 2tl sinappia 1 lihaliemikuutio 1tl timjamia Valmistus: Silppua sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää lihasuikaleet ja ruskista. Lisää sipuli ja curry ruskistamisen loppuvaiheessa. Sekoita jauhot lihasuikaleisiin ja anna hetki jauhojen kypsyä. Kaada pannulle vesi ja kerma sekä murenna lihaliemi kuutio ja sekoita sekaisin. Mausta kastike soijalla/suolalla, sinapilla ja timjamilla.  Hauduta noin 15min. Tässä välissä voit tehdä perunamuusin valmiiksi. Tarjoile kastike kasvismuusin kanssa. Perunamuusin valmistus: Perunoita pakaste juureksia vettä suolaa margariinia tai voita 1-2dl lämmintä maitoa Valmistus: Laita vesi

Sämpylöitä

Sunnuntaissa mennään, leipä loppunut, joten leipätaikinaa tekemään.... Siis kädet taikinaan ja sämpylät paistumaan... Ainekset: 5dl kädenlämpöistä (+42) vettä 1pss kuivahiivaa 1tl suolaa ripaus sokeria n.11dl sämpyläjauhoja n. 1dl ruokaöljyä Valmistus: mittaa astiaan neste ja jäähdytä se  +42 asteiseksi, lisää suola, sokeri ja kuivahiivapussin sisältö ja sekoita sekaisin. Lisää 4-5dl vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa niin että ei tartu sormiin. Laita liinan alle hetkeksi (n.30-60min.)nousemaan. Ota taikina kulhosta ja jauhosin käsin teet pitkän tasaisen pötkön. Jaa pötkö osiin ja pyörittele pöytää vasten sämpylöiksi tai haluamasi muotoiseksi. Huom. uuni myös muotoilee sämpylät. Laita valmiit sämpylät  leivinpaperilla päällystetylle pellille hetkeksi nousemaan liinan alle.  Paista 225 asteessa noin, 12-15min. kunnes ovat saaneet hieman väriä.

Mamba - Lauantai-ilta 1988

Merimiespihvi jauhelihasta

Merimiespihvit Hei kaikille lukijoille. Viikonloppu pimeää ja ankeaa sään puolesta, hieman kipeä ja nuhainen olotila, ulos ei jaksa lähteä, mutta jotain ruokaa pitäisi keksiä.... perunoista ja jauhelihasta helppo ja yksinkertainen ruoka.. lapsille ja lapsenmielisille... ;) hetken mietittyäni välähti: Merimiespihvit! Eikun perunateatteriin; kuorimaan perunat! Ja kyytipoikana kylmää olutta :)  Ohjeen pongasin yhteishyvän ruokaliitteestä.  Ainekset: n. 1kg perunoita 2 sipulia 400g jauhelihaa 1 kananmuna 1tl suolaa 1/2tl mustapippuria(laitoin pippurisekotusta) 2tl sinappia 4dl vettä(osa olutta), (laitoin desin olutta) 4 maustepippuria 1-4 laakerinlehteä Valmistus: Leikkaa perunat viipaleiksi ja sipulit renkaiksi. Sekoita jauhelihaan muna, suola ja pippuri. Muotoile taikinasta 8 pullaa ja litistä ne pihveiksi ja ruskista pihvit pannulla. Levitä puolet perunaviipaleista ja sipulirenkaat uunivuoan pohjalle ja mausta kevyesti suolalla. Laita niiden päälle pihvit ja sive

Halloween herkuttelua

Sitä taasen vietetään halloweenia tänäkin vuonna, lapset pukeutuivat naamareihin ja asuihin ja syötiin kaikenlaista ja moista herkkua kuten alkupaloina sormenpuolikkaita, pääruokana matopataa ja jälkkärinä pääkallokakkua.... HYVÄÄ HALLOWEENIA KAIKILLE! "Puolikkaat sormet" "Matopata" "matopataa, sormenpuolikkaita ja verijuomaa" "pääkallokakkua" "zombit"

Kermaista Kirjolohikastiketta

Keskiviikon "mitä tänään syötäisiin", piti taasen keksiä jotain paistetusta kirjolohesta, sipulista, paprikasta, ruokakermasta, turkkilaisesta jugurtista, tuorejuustosta sekä mausteista; suola, sokeri, paprikajauhe, tilli ja aromisuolaa lisäämällä syntyi KERMAINEN KIRJOLOHIKASTIKE...Kaverina oli keitettyi pottui ja joten vihreätä väriä antamaan :). 

Kotitekoinen Hampurilais ateria

Ehtoota vain kaikille pitkästä aikaa! Näin jäänyt taas päivitykset päivittämättä kun syksyyn mahtunut kaikenlaista ja moista kiirusta, kuten töitä, töitä ja töitä :D...... Noh joka tapauksessa väsyneen pitkän aamuvuoron jälkeen päätin, että jotain suhtkoht nopsaan ja vielä semmosta mikä myös kelpaa lapsille?? Noh oli lidlissä tarjouksessa hampurilais sämpylät, jotenka ahaa elämys ja iltaruoka keksitty: HAMPURILAISET JA RANSKIKSET... Ja valmiit hampurilaispihvit pakkasesta, hieman rehuja, salaattia, suolakurkkua, paprikaa, majoneesia, ketsuppia, sinappia....VOILA!

Ikean pakastelihapullat

Käväsimme Ikeassa ja oikeastaan muuta ei tarttunut matkaan kuin 1kg pussi Ikean pakastelihapullia. Kilon pussi maksoi 5,95€. Siitä sitten väsättiin perus lihapulla annos pinaattisella kastikkeella.

Makumatkailua Meksiolaisittain :D

Pienimuotoinen Meksikolais teema eli täytettyjä burritoksia, mango-avocadosalsaa, maissilastuja, salsa ja juustodippiä sekä Sol olutta :D