Siirry pääsisältöön

Päivittäinen Energian tarve liikkuvalle lapselle ja nuorelle

Liikkuvan lapsen päivittäinen energian tarve: (suuntaa antava)

Tällä hetkellä viralliset ravinto-suositukset urheileville lapsille perustuvat aikuisurheilijoiden ja tavallisten liikuntaa harrastamattomien lasten ravinnontarpeeseen. Ravinnon tarpeessa on suurta vaihtelua eri yksilöiden välillä, eikä yleispäteviä ohjeita voi antaa. Jokaisen yksilön kehitystä ja kasvua on seurattava erikseen.


Energiasaanti tulee olla riittävä lapsen:

  • kasvuun 
  • kehitykseen 
  • liikuntaan, urheiluun ja muuhun toimintaan

Liian pieni energiansaanti yhdistettynä liikuntaan voi pahimmillaan aiheuttaa:
  • lyhytkasvuisuutta 
  • puberteetin myöhästymistä 
  • kuukautishäiriöitä 
  • loukkaantumisherkkyyttä ja luuston heikkoutta 
  • syömishäiriöitä 
  • heikentyneen vastustuskyvyn 
  • huonon jaksamisen


URHEILEVA 5-11-vuotias lapsi 
TYTTÖ 1700-2450 kcal/vrk 
POIKA 1750-2950 kcal/vrk 

URHEILEVA 12-15-vuotias nuori 
TYTTÖ 2300-3000 kcal/vrk 
POIKA 2650-3500 kcal/vrk


MITÄ TULEE SYÖDÄ 

HIILIHYDRAATIT tärkein ravintoaine (viljatuotteet ja peruna, hedelmät ja marjat) 
SOKERIA harkiten, herkut eivät korvaa ateriaa, vaan ne syödään täysipainoisen ruuan lisäksi 
PROTEIINIT ja RASVA erittäin tärkeitä, eläinkunnan tuotteita pieni määrä mielellään joka aterialle, valitse vähärasvaisia vaihtoehtoja 
NESTETASAPAINON YLLÄPITÄMINEN, vesi on paras janojuoma, juo kunnes ei jano ja vielä muutama huikka vettä harjoituksissa, vähintään ½ l / tunti 
SUOJARAVINTOAINEET: rauta, sinkki, kalsium ja D-vitamiini






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.