Siirry pääsisältöön

Tekstit

Gluteenittomat kauralastut

Kokeeksi päätin kokeilla tehdä kauralastuja gluteenittomasti perunajauhoista, kun viime viikot on jauhettu noista erikoisruokavalioista koulussa, joten jäänyt jotenkin päälle ;) ja vielä maidottomia, kun margariinikin oli kasvisrasva....Ei hassumpia ja ihan onnistuneet vedokset, saa poika viedä huomisiin halloveen kekkereihin mukanaan, kun päiväkodilla oli joku keliakialainen.   kasvismargariinia kaurahiutaleita kananmunaa sokeria perunajauhoja leivinjauhetta   kaurahiutaleet lisättiin sulatettuun margariiniin ja sekoitettiin tasaiseksi massaksi kananmunat ja sokeri vaahdotettiin perunajauhot ja leivinjauhe sekaisin ja lisättiin margariini-kaurahiutaletaikinaan ja ne lisättiin muna-sokerivaahtoon ja sekoitettiin leivinpaperin päälle  teelusikallinen taikinaa, sain 16/pelti eli yhteensä noin 60 kauralastua 200 asteessa n.10min      

Joulumakeisia kotigastronomilta!

Kolme uutta, valloittavaa joulumakeista makuvaihtoehtoina: Valkosuklaa-rommirusina 150 g, Suklaalumi-manteli 150 g ja Tummasuklaa maustekeksi 150 g. Löydä omat suosikkisi, vie tuliaiseksi ja anna lahjaksi.   Aito kahvipapu, joka on päällystetty herkullisella maitosuklaalla. Pakattu valkoiseen aromipussiin. Hinta: 5,50 €   Herkullinen rapea maustekeksi, joka on päällystetty ihanalla tummalla suklaalla. Pakattu valkoiseen aromipussiin. Hinta: 4,50     Valkosuklaalla päällystetty rommirusina Pakattu valkoiseen aromipussiin. Hinta: 5,30 € Tilaukset: thehelluska @gmail.com

Gluteenittomat leivonnaiset

Koulussa saimme erikoisruokavalioiden käytännön harjoitusta, ja tässä muutamia näytteitä gluteenittomista leivonnaisista. Työparini kanssa saimme tehtäväksi tehdä gluteenittoman ja munattoman täytekakun ja mokkapalat. Toinen täytekakuista koristeltiin ja toinen laitettiin pakkaseen. Muita makeita gluteenittomia makeita leivonnaisia oli joista ei kuvaa sitten olekaan, niin tiramisu, tiikerikakku, marianne-torttu, suklaakeksit, korvapuustit. Suolaisina tehtiin peltileipää, kasvissämpylöitä, makaroonilaatikkoa; tavallinen, gluteeniton, maidoton versiot. Ja vielä oli tattarijauhoista tehtyä ruskeakastiketta. Jälkkärinä oli mustaherukkavispipuuroa. munaton, gluteeniton kakkupohja    täytteenä mansikkahilloa, kermavaahtoa   mokkapalat     tiramisu korvapuustit

Rooibos tee - kuukauden tuote!

Rooibos-tee on miellyttävän ja pehmeän makuinen, voimakas antioksidanttinen juoma. Afrikassa kasvava punapensastee on vähätanniininen, vatsaystävällinen, kofeiiniton, hyvin vitamiini- ja mineraalipitoinen - mm. 30 mg  C-vitamiinia / 2 dl teetä. 2 dl Rooibos-teetä sisältää: Rautaa 0,07 mg - hapen kuljetus veressä, kohentaa yleiskuntoa Kaliumia 7,12 mg - elintoimintojen ylläpitäjä Kalsium 1,09 mg - hampaiden ja luuston hyvinvointiin Kuparia 0,07 mg - aineenvaihduntaprosessit Sinkki 1,09 mg - iho ja hiukset Magnesium 1,67 mg - hermojärjestelmä Fluori 0,22 mg -hampaat ja luusto Mangaani 0,04 mg - aineenvaihdunta Natrium 6,16 mg - nestetasapaino Vinkkejä: Mineraalipitoisuutensa vuoksi sopii hyvin urheilu- ja fitnessjuomaksi . Dieettijuomaksi , koska ei sisällä kaloreita ja korvaa dieetin aikana ravinnosta vähemmän saatavia keholle tarpeellisia ravintoaineita. Illalla juotavaksi, lievittää mm. unettomuutta, päänsärkyä ja korkeaa verenpainetta sekä helpottaa vatsakramppeja

Sokerikakkupohja

Täytekakkua varten tein sokerikakkupohjan:   Ainekset: 5 kananmunaa sokeria vehnäjauhoja perunajauhoja 2tl leivinjauhetta   Valmistus: 1. Riko kananmunat lasiin 2. Ota toinen samanlainen lasi ja laita siihen saman verran sokeria kuin on munia 3. Kaada sokeri astiaan ja lisää vehnäjauhot lasiin. Jauhojen suhde 50-70% venhäjauhoja ja loput perunajauhot, niin että jauhot ovat tasan kananmunien kanssa. Lisää päälle vielä 2tl leivinjauhetta. Ja sekoita jauhot keskenään. 4. Voiteleja jauhota vuoka(24-26cm). 5. Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi ja lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan varovasti lastalla nostellen pohjaa myöden, että ilmakuplat poistuvat. Kun vaahto on tasaisesti sekaisin, kaada se jauhotettuun vuokaan. 6. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla n.40min, kunnes kakku irtoaa reunoilta tai kokeile tikulla, onko kypsää. 7. Anna kakun jäähtyä ja halkaise 3 osaan, kostuta ja täytä  

Kahvilanäyttö ohitse

Tervehdys näin lokakuun viimeisen, pimeän ja sateisen ajan tiimoilta. Koulutukseni toinen näyttö kahvilapalveluiden osalta on saatu päätökseen ja hyväksytysti. Harjoittelussa olin elintarviketehtaan henkilöstöravintolan kahvilassa 6 viikkoa ja täytyypi sanoa, että sain erittäin hyödyllistä opetusta ja neuvoja, siitä miten pitäisi toimia oikeanlaisesti tällä alalla...ja omasta mielestänikin pärjäsin erittäin hyvin, vaikka alku näyttikin aika epätoivoiselta :) Tästä hyvä siirtyä seuraavaan näyttöön puolentoista viikon päästä, silloin olisi suurtalouden ruokatalouden osuus koulun keskuskeittiöllä, mutta ensiksi koulun penkille teoriaan ennen tuota seuraavaa suurta näyttöä. :)