Siirry pääsisältöön

Tekstit

Päivittäinen Energian tarve liikkuvalle lapselle ja nuorelle

Liikkuvan lapsen päivittäinen energian tarve: (suuntaa antava) Tällä hetkellä viralliset ravinto-suositukset urheileville lapsille perustuvat aikuisurheilijoiden ja tavallisten liikuntaa harrastamattomien lasten ravinnontarpeeseen. Ravinnon tarpeessa on suurta vaihtelua eri yksilöiden välillä, eikä yleispäteviä ohjeita voi antaa. Jokaisen yksilön kehitystä ja kasvua on seurattava erikseen. Energiasaanti tulee olla riittävä lapsen: kasvuun  kehitykseen  liikuntaan, urheiluun ja muuhun toimintaan Liian pieni energiansaanti yhdistettynä liikuntaan voi pahimmillaan aiheuttaa: lyhytkasvuisuutta  puberteetin myöhästymistä  kuukautishäiriöitä  loukkaantumisherkkyyttä ja luuston heikkoutta  syömishäiriöitä  heikentyneen vastustuskyvyn  huonon jaksamisen URHEILEVA 5-11-vuotias lapsi   TYTTÖ 1700-2450 kcal/vrk  POIKA 1750-2950 kcal/vrk  URHEILEVA 12-15-vuotias nuori  TYTTÖ 2300-3000 kcal/vrk  POIKA 2650-3500 kcal/vrk MITÄ TULEE SYÖDÄ   • HIILIHYDRAATIT tärke

Aasialaista ruokaa

Makumatka aasian suuntaan jatkuu... kirjolohisuikaleista syntyi oiva hapanimeläkastike ja kyytipoikana kiinalaista nuudelia. Ensin ruskistettiin öljyssä kirjolohisuikaleet ja sipulit pannulla, sen jälkeen lisättiin vettä niin että kalat peittyivät, lisättiin vähän paprikasuikaleita ja kiehautettiin noin 10min. Silläaikaa tehtiin hapanimeläsoosi eli kippoon 2dl vettä, 4-5rkl soijakastiketta, 3-4 rkl valkoviinietikaa, 4-5 rkl sokeria, 2rkl perunajauhoja. Lisättiin se kiehuvaan kalakastikkeen sekaan kokoajan sekoittaen ja annetaan hetki kiehahtaa sen jälkeen otetaan pois liedeltä. Samaan aikaan Kiehautettiin n. 5min ja valutettiin nuudelit sekä kiehautettiin pakastekasvikset n.5min. Annos on valmis, Bon Appetit ;)

NAAN LEIPÄ

Makumatkailua intian suuntaan ja kokeilussa oli tehdä naan leipää. Taikinasta tuli 8 kpl leipiä joten itse valmistukseen ;) Taikinan juuri: 1dl maitoa 1½dl turkkilaista jugurttia 2dl vehnäjauhoja ½ pss kuivahiivaa 1tl sokeria ½tl suolaa Lisäksi: 1 kananmuna 3½dl vehnäjauhoja 25g voita/margariinia Valmistus: 1) Sekoita maito ja jugurtti. Lämmitä +42 asteeseen. Yhdistä kuivahiiva, sokeri, suola vehnäjauhoihin ja sekoita ne maitojugurttiseokseen. Anna juuren kohota noin. 20 min lämpimässä paikassa. 2) Lisää taikinaan vatkattu kananmuna, sulatettu rasva ja vehnäjauhot, Alusta taikina tasaiseksi. Paloittele taikina 8 osaan ja painele pyöreiksi (halk. 12cm)leiviksi. Paista 225 asteessa n.8-10min. 3) Voitele kuumat leivät sulalla rasvalla ja peitä leivät liinalla. NAAN LEIVÄT

Arkiruokaa

Perus arkiruokaa perunasta ja lihasta, mutten oikein keksinyt sille mitään nimeä. Raaka-aineina siinä oli viipaloituja perunoita, karjalanpaistilihaa, sipulirenkaita, sinappia, sokeria, suolaa, öljyä, mustapippuria, laakerinlehti, lihalientä ja noin 1½ tuntia uunissa. Mutta olipahan aivan törkeän hyvää. :) Eilen tehtyä, joten tarvittiin vain tänään lämmittää :) Perus liha-perunalaatikko

Keskiviikon aamunavaus

Good Morning... ...it´s Teatime!!! Kaurapuuroa, munaleipä ja teetä

Nakit ja Muusi

Näin pyhäpäivän kunniaksi hyvä ja helppo ruoka tehdä, kuoria ja keittää perunat, muussata ne ja keittää nakit joten ateria on valmis: Nakit ja Muusi, sekä jotain pientä kasvista :D... BonAppetit! videon kera a´la  7 seinähullua veljestä 80-luvulta :D

Persikkavispipuuroa

Aamupalaksi persikkavispipuuroa. Mannasuurimoita, persikanpuolikkaita liemineen, hieman sokeria ja suolaa ja vatkattiin kuohkeaksi puuroksi. Ainekset: (4annosta) 1 vettä 1prk persikan puolikkaita (persikka lientä) ½-1dl sokeria (maun mukaan) n.1dl mannasuurimoita Valmistus: Kiehauta vesi, sokeri ja persikanpuolikkaat, lisää mannasuurimot kokoajan sekoittaen, anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10-15min, välillä sekoittaen. Lisää suola. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja anna hetki jäähtyä. Persikkavispipuuro