Siirry pääsisältöön

Tekstit

Kirjolohimureke ja sienikastike

Viikonlopun ruokana kirjolohimassasta tehtyä mureketta, herkkusienikastiketta ja keitettyä riisiä. Ainekset: kirjolohimassaa, punasipulia, korppujauhoja, kananmunaa, suolaa, mustapippurirouhetta, currya Sienikastike: Kuullota sipulit kevyesti voissa. Lisää valkosipuli. Älä ruskista. Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa tai sitten voipi vain kuullotella. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, ja viimeistele ruohosipulilla. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen naattiporkkanoiden ja uusien perunoiden kera.

Makuja Englannin keittiöstä

PAIMENTOLAISPIIRAKKA (SHEPHERD´S PIE) Shepherds pie, suoraan käännettynä lammaspaimenenpiirakka on englantilaisen keittiön eräs klassikko. Kuten monet muutkin perinteiset ruoat, tämäkin ruoka juontaa juurensa säästäväisyydestä tai pakosta. Tämä tapa oli eräs keino käyttää hyväksi liharuokien jäännökset paistamalla liha yhdessä perunoiden kanssa. Piirakalla on ikää n. 200 vuotta eli siitä lähtien kun peruna rantautui brittein saarille. Shepherd’s pie ja cottage pie ovat itse asiassa sama ruoka, mutta lammaspaimenenpiirakkaan on tapana käyttää lampaanjauhelihaa. Ja nyt kun löysin tällaisen kivan ohjeen, oli ihan pakko testata, sillä olen aina ollut kiinnostunut englantilaisesta ruokakulttuurista ja kokeilemaan erilaisia maiden ruokia. Ja olen sanaton, taivaallisen hyvää. Kuvaa en kerenny nappaamaan, kun nälkäsiä kun olimme, tämä ruoka hupeni aika nopsaan ;) ehkä seuraavalla kerralla sitten :) Ainekset: (ohje on 6:lle) 800 g perunoita (tai jos laiskottaa, voit  käyttää valmis

Päivittäinen Energian tarve liikkuvalle lapselle ja nuorelle

Liikkuvan lapsen päivittäinen energian tarve: (suuntaa antava) Tällä hetkellä viralliset ravinto-suositukset urheileville lapsille perustuvat aikuisurheilijoiden ja tavallisten liikuntaa harrastamattomien lasten ravinnontarpeeseen. Ravinnon tarpeessa on suurta vaihtelua eri yksilöiden välillä, eikä yleispäteviä ohjeita voi antaa. Jokaisen yksilön kehitystä ja kasvua on seurattava erikseen. Energiasaanti tulee olla riittävä lapsen: kasvuun  kehitykseen  liikuntaan, urheiluun ja muuhun toimintaan Liian pieni energiansaanti yhdistettynä liikuntaan voi pahimmillaan aiheuttaa: lyhytkasvuisuutta  puberteetin myöhästymistä  kuukautishäiriöitä  loukkaantumisherkkyyttä ja luuston heikkoutta  syömishäiriöitä  heikentyneen vastustuskyvyn  huonon jaksamisen URHEILEVA 5-11-vuotias lapsi   TYTTÖ 1700-2450 kcal/vrk  POIKA 1750-2950 kcal/vrk  URHEILEVA 12-15-vuotias nuori  TYTTÖ 2300-3000 kcal/vrk  POIKA 2650-3500 kcal/vrk MITÄ TULEE SYÖDÄ   • HIILIHYDRAATIT tärke

Aasialaista ruokaa

Makumatka aasian suuntaan jatkuu... kirjolohisuikaleista syntyi oiva hapanimeläkastike ja kyytipoikana kiinalaista nuudelia. Ensin ruskistettiin öljyssä kirjolohisuikaleet ja sipulit pannulla, sen jälkeen lisättiin vettä niin että kalat peittyivät, lisättiin vähän paprikasuikaleita ja kiehautettiin noin 10min. Silläaikaa tehtiin hapanimeläsoosi eli kippoon 2dl vettä, 4-5rkl soijakastiketta, 3-4 rkl valkoviinietikaa, 4-5 rkl sokeria, 2rkl perunajauhoja. Lisättiin se kiehuvaan kalakastikkeen sekaan kokoajan sekoittaen ja annetaan hetki kiehahtaa sen jälkeen otetaan pois liedeltä. Samaan aikaan Kiehautettiin n. 5min ja valutettiin nuudelit sekä kiehautettiin pakastekasvikset n.5min. Annos on valmis, Bon Appetit ;)

NAAN LEIPÄ

Makumatkailua intian suuntaan ja kokeilussa oli tehdä naan leipää. Taikinasta tuli 8 kpl leipiä joten itse valmistukseen ;) Taikinan juuri: 1dl maitoa 1½dl turkkilaista jugurttia 2dl vehnäjauhoja ½ pss kuivahiivaa 1tl sokeria ½tl suolaa Lisäksi: 1 kananmuna 3½dl vehnäjauhoja 25g voita/margariinia Valmistus: 1) Sekoita maito ja jugurtti. Lämmitä +42 asteeseen. Yhdistä kuivahiiva, sokeri, suola vehnäjauhoihin ja sekoita ne maitojugurttiseokseen. Anna juuren kohota noin. 20 min lämpimässä paikassa. 2) Lisää taikinaan vatkattu kananmuna, sulatettu rasva ja vehnäjauhot, Alusta taikina tasaiseksi. Paloittele taikina 8 osaan ja painele pyöreiksi (halk. 12cm)leiviksi. Paista 225 asteessa n.8-10min. 3) Voitele kuumat leivät sulalla rasvalla ja peitä leivät liinalla. NAAN LEIVÄT

Arkiruokaa

Perus arkiruokaa perunasta ja lihasta, mutten oikein keksinyt sille mitään nimeä. Raaka-aineina siinä oli viipaloituja perunoita, karjalanpaistilihaa, sipulirenkaita, sinappia, sokeria, suolaa, öljyä, mustapippuria, laakerinlehti, lihalientä ja noin 1½ tuntia uunissa. Mutta olipahan aivan törkeän hyvää. :) Eilen tehtyä, joten tarvittiin vain tänään lämmittää :) Perus liha-perunalaatikko

Keskiviikon aamunavaus

Good Morning... ...it´s Teatime!!! Kaurapuuroa, munaleipä ja teetä