Siirry pääsisältöön

Tekstit

Gluteeniton spagettikastike

Gluteeniton spagettikastike Perus arkiruokaa eli spagettia ja jauhelihakastiketta, mikä kelpaa myös lapsillekin :). Tällä kertaa löysin Lidlistä gluteenitonta maissista tehtyä spagettia, otin kokeeksi ja keitin. Kyytipojaksi tein jauhelihakastikkeen jauhelihasta, tomaattimurskasta, sipulista, maizenasta ja valkosipulista. Lapsetkin söivät mielellään, vaikka erilaista spagettia olikin. Tietysti kun ketsuppia laittaa päälle, silloin uppoaa mikä vaan :) maissispagettia pasta bolognese

Speltti pizzaa

PIZZAPÄIVÄ Pizzapäivä, kokeilin tälläkerralla tehdä pohjan spelttijauhoista. Vaikka olenkin nyt jonki aikaa ollut vehnättömällä ruokavaliolla, olen huomannut että speltti sopii, vaikka vehnää sekin on... siis speltti on alkuvehnää... Mutta jokatapauksessa pitsan tekoon ja pitsasta nauttimaan ;) Tein taasen 2 pellillistä, toinen itselle ja toinen lapsille ja lapsenmielisille :) Valmistusaineet ja valmistus: 5dl lämmintä vettä(42 asteista) pussi kuivahiivaa 0,5dl öljyä 0,5rkl suolaa 5-7dl spelttijauhoja Täyte1:  Lapsille ja lapsen mielisille tomaattimurskaa, juustoraastetta, jauhelihaa, ananasta, pizzamaustetta, valkosipulia Täyte2:  (itselleni) :) tomaattimurskaa, juustoraastetta, herkkusieniä, sipulia, valkosipulia, pizzamaustetta Valmistus: Sekoita kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva, öljy, suola ja jauhot, sekoita tasainen taikina, ja anna hetki taikinan kohota noin. puolituntia. Sillä aikaa voit valmistaa täytteen ja laittaa uunin kuumenemaan 225

Lettupäivä

Letut Lettuja teki mieli,  mutta sitten muistin, että olen vehnättömällä linjalla ja mitenkä sattui, että kaupan hyllyltä löytyi Vuohelan herkun Farinan valmis lettujauhoseos. 300g paketti, josta tuli noin 30 pientä lettua. Se että muu perhe vielä tavallista vehnäjauhoa pystyy syömään, tein heille ihan normitaikinan :) Eli tein semmosen samanlaisen 300g:n taikinan, josta tuli noin 30 lettua. Vasemmalla on tavalliset vehnäjauholetut ja oikealla gluteiinittomat letut Gluteeniton lettu Se, että kun tavalliset letut tulivat syötyä ja oma lättypinoni ei niin nopeasti siitä kulunukaan, kun yksin ei jaksa syödä niin montaa lettua, niin ihmettelen suuresti, kun lapsetkin innostuivat ja tykkäsivät näistä. Ei liene ongelma seuraavan kerran, voin huoleta tehdä tuon uudestaan tuosta Farinan valmiista pussista. 

Juustoinen Tomaattipiiras

Ensimmäinen gluteeniton piirakka Erään suurimopaketin kyljessä oli herkullisen näköinen suolaisen piirakan ohje, joten tartuin tilaisuuten ja testasin. Piirakka on siis gluteeniton, joten ei siinä eroa huomannut vaikka gluteenittomia jauhoja oli vehnäjauhojen sijaan ;) Pohja: 100g pehmeää laktoositonta margariinia 2dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta 1dl perunajauhoja 1dl juustoraastetta 1tl leivinjauhetta 0,5dl vettä Täyte: 250g (1prk)fetajuustokuutioita 250g(rasia) kirsikkatomaatteja 100g purjoa ½ ruukkua basilikaa 1,5dl Helmisuurimoita 1dl maitoa 2dl ruokakermaa 100g mozzarella-juustoraastetta ½tl suolaa 1/4tl mustapippuria ½tl sitruunapippuria koristeluun ½ ruukkua rukolaa Valmistus: Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi ja painele taikina vedellä kostutetuin käsin voideltuun piirakkavuoan(n.25cm) pohjalle ja reunoille. Pese ja suikaloi purjo, kirsikkatomaatit ja basilika. Levitä kasvikset ja fetajuusto piirakkapohjan päälle. Seko

Muna-aamiainen

Paistettua kananmunaa aamiaiseksi

Kirjolohimureke ja sienikastike

Viikonlopun ruokana kirjolohimassasta tehtyä mureketta, herkkusienikastiketta ja keitettyä riisiä. Ainekset: kirjolohimassaa, punasipulia, korppujauhoja, kananmunaa, suolaa, mustapippurirouhetta, currya Sienikastike: Kuullota sipulit kevyesti voissa. Lisää valkosipuli. Älä ruskista. Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa tai sitten voipi vain kuullotella. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, ja viimeistele ruohosipulilla. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen naattiporkkanoiden ja uusien perunoiden kera.

Makuja Englannin keittiöstä

PAIMENTOLAISPIIRAKKA (SHEPHERD´S PIE) Shepherds pie, suoraan käännettynä lammaspaimenenpiirakka on englantilaisen keittiön eräs klassikko. Kuten monet muutkin perinteiset ruoat, tämäkin ruoka juontaa juurensa säästäväisyydestä tai pakosta. Tämä tapa oli eräs keino käyttää hyväksi liharuokien jäännökset paistamalla liha yhdessä perunoiden kanssa. Piirakalla on ikää n. 200 vuotta eli siitä lähtien kun peruna rantautui brittein saarille. Shepherd’s pie ja cottage pie ovat itse asiassa sama ruoka, mutta lammaspaimenenpiirakkaan on tapana käyttää lampaanjauhelihaa. Ja nyt kun löysin tällaisen kivan ohjeen, oli ihan pakko testata, sillä olen aina ollut kiinnostunut englantilaisesta ruokakulttuurista ja kokeilemaan erilaisia maiden ruokia. Ja olen sanaton, taivaallisen hyvää. Kuvaa en kerenny nappaamaan, kun nälkäsiä kun olimme, tämä ruoka hupeni aika nopsaan ;) ehkä seuraavalla kerralla sitten :) Ainekset: (ohje on 6:lle) 800 g perunoita (tai jos laiskottaa, voit  käyttää valmis