Makuja Englannin keittiöstä

PAIMENTOLAISPIIRAKKA(SHEPHERD´S PIE)


Shepherds pie, suoraan käännettynä lammaspaimenenpiirakka on englantilaisen keittiön eräs klassikko. Kuten monet muutkin perinteiset ruoat, tämäkin ruoka juontaa juurensa säästäväisyydestä tai pakosta. Tämä tapa oli eräs keino käyttää hyväksi liharuokien jäännökset paistamalla liha yhdessä perunoiden kanssa. Piirakalla on ikää n. 200 vuotta eli siitä lähtien kun peruna rantautui brittein saarille. Shepherd’s pie ja cottage pie ovat itse asiassa sama ruoka, mutta lammaspaimenenpiirakkaan on tapana käyttää lampaanjauhelihaa.


Ja nyt kun löysin tällaisen kivan ohjeen, oli ihan pakko testata, sillä olen aina ollut kiinnostunut englantilaisesta ruokakulttuurista ja kokeilemaan erilaisia maiden ruokia. Ja olen sanaton, taivaallisen hyvää. Kuvaa en kerenny nappaamaan, kun nälkäsiä kun olimme, tämä ruoka hupeni aika nopsaan ;) ehkä seuraavalla kerralla sitten :)

Ainekset: (ohje on 6:lle)
  • 800 g perunoita (tai jos laiskottaa, voit  käyttää valmista perunamuusia, niinkuin minä ;) )
  • 1/2 valkokaali
  • 500 g jauhelihaa
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl siirappia
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 dl vettä
  • 1 muna
  • 1 dl maitoa

Valmistus:

Keitä perunat kypsiksi.
Suikaloi valkokaali.
Paista kaali voissa pehmeäksi.
Paista jauheliha, mausta se suolalla ja pippurilla.
Sekoita keskenään kaali, jauheliha, vesi ja murustettu lihaliemikuutio.
Hauduta kannen alla muutama min.
Survo perunat.
Sekoita keskenään muna ja maito.
Lisää munamaito perunasurvokseen ja sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Voitele uunivuoka.
Laita vuokaan jauhelihakaaliseos, päälle perunamuhennos.
Gratinoi 200-asteisessa uunissa kunnes perunamuhennos saa vähän väriä.


In English translate:

Shepherd's pie is a classic English cuisine. Like many other traditional foods, even this food goes back to the thrift or involuntarily. This way there was a way to exploit the remnants of meat dishes by frying the meat, together with potatoes. Pies Kalla is the life of approx. 200 years, ie since the potato arrived in the British Isles. Shepherd's pie and cottage pie are in fact the same food, but the shepherds pie is customary to use lamb mince.

And now, when I found this a nice guide, I had to test, because I have always been interested in the English food and try different countries dishes. And I am speechless, to the heavenly good. Image was now out of the food was so good that I ran out;) maybe next time then :)

Ingredients: (instructions are for 6 persons)


800 g of potatoes

1/2 white cabbage
500 g minced meat
2 tablespoons butter
1 tablespoon syrup
1 beef stock cube
1 cup water
1 egg
1 cup milk

Preparation:

Boil the potatoes until soft.

Shred the cabbage.
Fry the cabbage in butter until soft.
Fry the minced meat, season it with salt and pepper.
Mix the cabbage, meat, water and bouillon cube.
Simmer for a few minutes under the lid.
Mash the potatoes.
Stir together egg and milk.
Add the egg and mix with milk potatoes an electric mixer until creamy.
Grease a baking dish.
Put the baking dish minced cabbage mixture over the mashed potatoes.
Gratinate 200-degree oven until the mashed potatoes get a little color.
0