GRAAVILOHI
Ainekset:
lohifileetä
1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa
1-2 tl sokeria
1 tl kokonaisia valkopippureita tilliä
½ sitruuna
Valmistus:
1. Pane
lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa.
Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria.
Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat
päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla.
2. Anna
kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä,
jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan
pinnalta.
3. Leikkaa
kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet
esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.
Tarjoa
lisäksi perunoita tai ruisleipää.
LASIMESTARIN SILLI
Ainekset:
2 kokonaista vähäsuolaista silliä
vettä
15 valkopippuria
10 maustepippuria
4 laakerinlehteä
1 sipuli
pala piparjuurta halutessasi
pala porkkanaa
Liemi :
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
Valmistus:
Avaa sillit ja poista sisälmykset veitsellä. Raaputa
samalla sillien sisäpinta puhtaaksi. Liota kaloja kylmässä vedessä pari tuntia.
Keitä liemeen vesi ja sokeri. Lisää etikka. Jäähdytä liemi. Kuutio piparjuuri,
viipaloi sipuli ja porkkana. Leikkaa sillit ruotoineen ja nahkoineen
viipaleiksi. Lado kalapalat vuorotellen mausteiden kanssa tölkkiin. Kaada liemi
kalojen päälle. Sulje tölkki ja säilytä kylmässä.
SINAPPISILLI
Ainekset:
2 sipulisillifileetä
Kastike :
3 rkl makeaa sinappia
2 kypsää munankeltuaista
1 rkl öljyä
1 - 2 rkl kuumaa vettä
tillisilppua
Koristeluun :
1 rkl kapriksia
1 - 2 kpl herkkukurkkua
Valmistus:
Osta valmiiksi maustetut sillifileet ja viipaloi ne
ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Keitä munat kypsiksi (10 min), jäähdytä ja irrota
keltuaiset. Hiero ne sihdin läpi puukauhan pesällä painaen kulhoon tai hienonna
hyvin kulhossa haarukalla. Lisää sinappi, öljy ja kuuma vesi. Sekoita ja
mausta. Kaada kastike sillipalojen päälle ja koristele vati. Koristeluun voit
käyttää myös hienonnetut munanvalkuaiset. Tarjoa silli kylmänä.
ROSOLLI
Ainekset:
2-3keitettyä punajuurta
2keitetty porkkana
2 keitetty peruna
2suolakurkku
1 omena
1 sipuli
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
Kermaviilikastike:
Ainekset:
1prk kermaviiliä
2tl sitruunanmehua
2tl sinappia
1tl suolaa
½tl sokeria
ripaus valkopippuria
Valmistus:
Keitä juurekset ja peruna
kuori keitetyt, jäähtyneet juurekset ja peruna ja leikkaa
ne hyvin pieniksi kuutioiksi.
Kuori omena ja sipuli.
Leikkaa omena ja suolakurkku pieneksi kuutioiksi ja hakkaa
sipuli pieneksi hienoksi silpuksi.
Laita kaikki kuutiot , hienonnettu sipuli ja mausteet
kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Kermaviilikastike:
Valmista kermaviilikastike sekoittamalla ainekset sekaisin
ja värjää se punajuuren liemellä punertavaksi. Tarjoile kastike erikseen
pienestä kulhosta.
Kommentit