Siirry pääsisältöön

Bagelit

Bagelit eli vesirinkelit

Tänään  oli vuorossa Bagelien tekoa tai siis harjoitusta omalta osaltani :) Ohjeen sain taas Myllynparas.fi leipäkoulusta, jossa opetellan kansainvälisiä leipiä. Teksti ja ohjeet ovat poikkeuksellisesti suoraan kopioituna myllynparas.fi sivulta :). Kuva on oma ottamani.


Bagelit ovat rinkelinmuotoisia, lähes rasvattomia leivonnaisia, jotka täytetään yleensä suolaisin täyttein. Rakenteeltaan bagel on sisältä melko sitkeää ja päällä on rapea kuori.Bagelit ovat alun perin Puolasta, bagelien eri muotoja on nykyisin tarjolla paljon eri maissa ja niinpä Yhdysvallatkin on saanut omat muotonsa. Suomessa bagelin perinteisempi muoto on vesirinkeli, joka kuvastaakin hyvin tätä rinkeliä, joka paistetaan vedessä.Leivo bagelit sitkoa sisältävään puolikarkeaan vehnäjauhoon ja sitkeyttä tuovaan durumvehnäjauhoon. 

Täytteenä voit käyttää mitä ikinä itse haluatkaan :)

Ohje: Taikinasta tulee 12kpl

3dlvettä
3rklsokeria
1rklkuivahiivaa
   
2dlvettä
1rklsuolaa
6dlMyllyn Paras Durumvehnäjauhoja
1rklrypsiöljyä
6dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
Keittämiseen:
lvettä
2rklsuolaa
Pinnalle:
  unikon- tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje:
Lämmitä 3 dl vettä 42-asteiseksi eli reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon, jossa alustat taikinan. Sekoita joukkoon sokeri niin, että se liukenee veteen. Ripottele pintaan kuivahiiva, anna seistä 10 min sekoittamatta.
Lisää 2 dl kädenlämpöistä vettä, suola ja vatkaa joukkoon durumvehnäjauhot. Lisää öljy ja alusta taikina lisäämällä puolikarkeita vehnäjauhoja pikkuhiljaa, vaivaa käsin tai monitoimikoneen taikinakoukuilla kiinteäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä peitettynä kaksinkertaiseksi noin tunti.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina paksuksi pitkäksi tangoksi, jaa se 12 palaan. Pyörittele paloista palloja, leivo kuten leipoisit pikkupullia. Anna niiden kohota leivinliinan alla n. 15 min. Laita tällä aikaa vesi kiehumaan laakeaan kattilaan, lisää suola. Laita myös kiertoilmauuni päälle 200 asteeseen.
Tee palloista rinkelin muotoisia bageleita työntämällä etusormet sämpylän läpi ja pyöräyttämällä reikä isoksi rinkelin reiäksi. Nosta n. 3 bagelia (riippuen kattilan laakeudesta) kerrallaan kiehuvaan veteen 1 minuutin ajaksi, käännä puolessa välissä toisin päin, nosta bagelit reikäkauhan avulla leivinpaperille uunipellille. Ripottele kosteiden bagelien pinnalle siemeniä. Paista uunissa 15-20 min kauniin ruskeiksi.
Halkaise jäähtyneet bagelit, paahda ja täytä tai täytä ja paahda, jälkimmäinen tapa on hyvä, jos ei ole tuoretäytteitä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.