Siirry pääsisältöön

Tekstit

Joulukinkku

JOULUKINKKU 20 ruokailijalle Ainekset: n.8kg suolattu kinkku paistomittari n.½dl sinappia 1dl korppujauhoja Valmistus: 1.      Huuhdo ja kuivaa kinkku. Nosta se uuniritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittaripaksuimpaan kohtaan. 2.      Nosta ritilä kinkkuineen uuniin. Laita alle uunipannu, johon on kaadettu vettä, jottei kinkusta tihkuva rasva pala pannun pintaan. Paista kinkkua 100-120-asteisessa uunissa, kunnes paistomittarin osoittama sisälämpötila on vähintään 77 astetta. Kypsän kinkun sopiva sisälämpötila on 77-82 astetta. Kinkkua paistetaan noin 75 minuuttia kiloa kohti, eli kahdeksan kilon kinkku kypsyy 10 tunnissa. Kätevintä on jättää possu yöksi uuniin. 3.      Nosta kinkku uunista. Anna sen jäähtyä hieman. Poista nahka ja liiat rasvat. Sivele pinta sinapilla ja ripota päälle korppujauhoja tai muuta kuorrutusta. 4.      Paahda kinkkua 200-asteisessa uunissa vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. OMENAINEN KINKUN KAST

Joulun kylmät ruuat

GRAAVILOHI Ainekset: lohifileetä 1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa 1-2 tl sokeria 1 tl kokonaisia valkopippureita tilliä ½ sitruuna Valmistus: 1. Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla. 2. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta. 3. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä. Tarjoa lisäksi perunoita tai ruisleipää. LASIMESTARIN SILLI Ainekset: 2 kokonaista vähäsuolaista silliä vettä 15 valkopippuria 10 maustepippuria 4 la

Jouluiset laatikot

BATAATTILAATIKKO Ainekset: 1,5 kg bataatteja vettä suolaa 3 dl ruokakermaa (hyla tai kuohukermaa), 2,5 rkl korppujauhoja 1 muna 0,5 dl siirappia 100 g voisulaa (tai margariinia) 1 tl suolaa, ripaus kanelia 0,5 tl raastettua muskottipähkinää Valmistus: Keitä kuoritut ja paloitellut bataatit niukassa suolalla maustetussa vedessä. Anna korppujauhojen muhia sillä aikaa kermassa. Sekoita siirappi kermaan. Kaada bataattien keitinvesi pois, muussaa ne ja lisää ensin voi, munat, kermaseos ja mausteet. Tarkista suola. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Kiertoilmassa 150 astetta. IMELLETTY P ERUNALAATIKKO 6 ruokailijalle Ainekset: 1½kg perunoita 3rkl vehnäjauhoja 3-5dl maitoa 1tl suolaa 2rkl margariinia tai voita vuokaan margariinia Valmistus: Pese perunat ja keitä ne kuorineen. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne survimella tai sähkövatkaimella. Lisää soseeseen vehnäjauhot. Peitä seos ja anna sen imeltyä pari kolme tuntia tai y

OONAN 3-VUOTIS SYNTTÄRIKAKKUA

Vietimme tyttömme Oonan 3-vuotis synttäreitä ja tietenkin piti tehdä kakku sen kunniaksi. Ihan perus kermakakku, värjätyllä kermavaahdolla. Ja ensikertaa kokeilin tehdä kakkuun valmiin kuvan, tommosella Tuhkimokuvalla. Itse kakku on 5 munan sokerikakkupohja, kostutus kaakaolla, välissä omenasosetta, vaniljakreemia ja mansikkahilloa.

Lasagne

Arkipäivän laatikkoruokana, jauhelihalasagnea. Ei niin kauhean nopea, mutta siitä riittäneen pariksi jopa kolmeksi päiväksi..Tarvitset vain juustokastikkeen, tomaattikastikkeen, jotka voi myös tehdä alusta alkaen itse ;) tai jos laiskottaa saa toki valmiinakin ja lisäksi tietty lasagnelevyt. Juustokastike: 100g margariinia 100g vehnäjauhoja 1l täysmaitoa 1-2tl suolaa ripaus valkopippuria 2dl juustoraastetta Valmistus: Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Anna hetki jauhojen kypsyä. Sitten lisäät maitoa vähitellen, ensin puolet ja sekoita tasaiseksi ja sitten loput ja sekoita, Kiehauta ja lisää n.1dl juustoraastetta ja anna juuston sulaa ja lisää suola. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tomaattikastike: pkt jauhelihaa sipuli 3-4 valkosipulin kynttä? suolaa pippurisekoitusta paprikajauhetta pieni prk tomaattipyrettä 400g tomaattimuska tomaattimurskapurkillinen vettä lihaliemikuutio Valmistus: Ruskista liha ja silpp

Taatelikakkua

Hieman leivontaa näin joulun alla, nimittäin taatelikakkua! Ainekset: pkt taataleita kivettömiä 3dl vettä 2dl sokeria 200g margariinia 2 munaa 1tl vaniljasokeria 1rkl kaakaojauhetta 1tl soodaa 1tl leivinjauhetta 3,5dl vehnäjauhoja 2 dl vahvaa kahvia Valmistus: Taatelit, vesi ja sokeri keitetään soseeksi. Sosetta jäähdytetään hieman ja siihen lisätään sulamaan margariini ja sitten kanamunat. Lisätäään vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Sekoitetaan vehnäjauhoihin sooda ja leivinjauhe ja lisätään se soseeseen. Älä veivaa liikaa, juuri tarpeeksi, että kaikki sekoittuvat. Kakkutaikina laitetaan vuokaan, jossa on reikä keskellä ja kakkua paistetaan 200 asteessa n. 50-60 min. Jos kakku ruskistuu liikaa, voit laittaa päälle palan leivinpaperia. Voit kokeilla tikulla kakun kypsyyttä.

Jauhelihaperunasoselaatikkoa

Ihan perusruokaa, helppoa ja nopeaa mikäli on jäänyt perunamuusia tähteeksi, tai jos ei, niin perunoiden kuoriminen, keittäminen ja muussaaminen vie oman aikansa, mutta sen jälkeen kaikki on helponmpaa... Ja siinä ajassa kuin perunat kiehuu, voit ruskistaa jauhelihan, sipulin ja mausteet... Ja sen  jälkeen vaan sekoitetaan kaikki sekaisin; lihat ja muusi. Kannattaa muusista tehdä vähän normaalia löysempää, parempi sekoitta sekasin. Ja sen jälkeen uuniin, 200 astetta ja noin 30-40 min, kunnes on saanut ruskean kivan värin, ja eikun syömään. Laatikon kanssa voit tarjota punajuuria tai suolakurkkua. Ainekset: perunamuusia jauhelihaa sipulia suolaa paprikajauhetta valkosipulia? ruokakermaa Valmistus: Kuori, pese ja keitä perunat kypsiksi, ja tee muusi, mikäli ei ole valmista muusia Ruskista jauheliha, sipuli ja mausteet pannulla sillä aikaa kun perunat kiehuu Sekoita kaikki ainekset sekaisin, jos kovin paksua voit lisätä ruokakermaa löysyttämään seosta. Lai