Siirry pääsisältöön

Tekstit

Perus arkiruokaa

Kermainen tomaattinen ja juustoinen jauhelihakiusaus Suikaleperunoista, jauhelihasta, tomaatista ja juustosta Paistovuokaan ainekset ja muna-lihaliemi ja juusoraaste päälle200 astetta noin tunti paistoaikaa. Riisipuuropannari Riisipuuroa, nestettä, jauhoja, sokerria, suolaa ja kananmunia. Uuni 200 asteeseen ja 15-20 min keskitasolla.

Hyväksi havaittu gluteeniton pullataikina

Gluteeniton pullataikina: 3 dl maitoa/vettä ½ palaa hiivaa 2 tl  psylliumia 1 tl suolaa  1 dl sokeria 1 kananmuna ½ rkl kaardemummaa 7-8 dl Semperin hienoa jauhoseosta ½ tl   ksantaania 100 g pehmeää voita/margariinia kananmunaa voiteluun raesokeria tai mantelilastuja pullien pinnalle Laskiaispullien täytteeksi mansikkahilloa, kermaa, mantelimassaa.... Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki.  Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja  lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot.  Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa,  vaan leivo siitä heti pullia. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se n. 15  samankokoiseen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala kunnolla kämmenten välissä pyöreäksi pullaksi. Kohota pullia leivinpaperoidulla pelli

Pullataikina

Pullan leivontaa Nimipäivän kunniaksi puolen litran taikina ja leipurin apulainen = 32 pikkupullaa :) Aineet: 5 dl maitoa 150g leivonta margariinia 1rkl kardemummaa 2 pss kuivahiivaa 1dl sokeria 1tl suolaa 10-11dl vehnäjauhoja Valmistus: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisään joukkoon sulatettu rasva, kardemumma, sokeri, suola ja kuivahiiva(tarkista että lämpö on 42 astetta). Lisää jauhot, eka 4_5dl ja sekoita taikinakoukuilla tasaisesti, lisää loput jauhot ja jatka sekoittamista n. 5 min.. Kohota liinan alla noin tunti ja rupa pyöritteleen pullia. Nostata valmiit pullat vielä liinan lla 15 min ja voitele munalla ja laita pääle raesokeria. Paista 225 asteessa 15-20 min.

Hiivaleivät

Hiivaleipää juurella Myllynparas ohjeella:

Kinuski-kermakakku

Poikani 8-vuotis syntymäpäiväkakku Perus 5 munan kakkupohja välissä turkkilaista jugurttia, kermaa ja mansikkahilloa kostutus sitruunavichyllä päällä kinuskia ja kermaa

Aamiais Muffinit

Aamiaismuffinit tai suolaiset muffinit  Tarkoituksena oli ihan vain kokeilla suolaisia muffineita, jotka sopivat mainiosti aamiaispöytään, illanistujaisiin tai muuten vain pikkusuolaiseen välipalaan. Ohjeen löysin Myllynparas  leipäkoulun ohjeista :) Siispä itse asiaan: Taikinaan tuli 3dl hiivaleipäjauhoja 1½dl kaurahiutaleita 1tl mustapippuria 1-2rkl rosmariinia ½tl suolaa 150g savukinkkusuikaleita 1punasipuli 100g aurikokuivattuja tomaatteja 1dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä 200g maitorahkaa 1dl maustamatonta jugurttia 1tl soodaa 2 kananmunaa Sekoitetaan kaikki ainekset keskenään. Suikaloidaan kinkku, sipulit, tomaatit ja lisätään ne taikinaan. Lusikoidaan taikina muffinsivuokiin tai uunin pellille leivinpaperin päälle, rasvataan tarvittaessa. Paistetaan 200 asteessa 15-20 min uunin alatasolla, muffinsin koosta riippuen.

Bagelit

Bagelit eli vesirinkelit Tänään  oli vuorossa Bagelien tekoa tai siis harjoitusta omalta osaltani :) Ohjeen sain taas Myllynparas.fi leipäkoulusta, jossa opetellan kansainvälisiä leipiä. Teksti ja ohjeet ovat poikkeuksellisesti suoraan kopioituna myllynparas.fi sivulta :). Kuva on oma ottamani. Bagelit  ovat rinkelinmuotoisia, lähes rasvattomia leivonnaisia, jotka täytetään yleensä suolaisin täyttein. Rakenteeltaan bagel on sisältä melko sitkeää ja päällä on rapea kuori. Bagelit ovat alun perin Puolasta , bagelien eri muotoja on nykyisin tarjolla paljon eri maissa ja niinpä Yhdysvallatkin on saanut omat muotonsa. Suomessa bagelin perinteisempi muoto on  vesirinkeli , joka kuvastaakin hyvin tätä rinkeliä, joka paistetaan vedessä. Leivo bagelit sitkoa sisältävään puolikarkeaan vehnäjauhoon ja sitkeyttä tuovaan durumvehnäjauhoon.  Täytteenä voit käyttää mitä ikinä itse haluatkaan :) Ohje: Taikinasta tulee 12kpl 3 dl vettä 3 rkl sokeria 1 rkl kuivahiivaa       2 dl v