Siirry pääsisältöön

Tekstit

Teeleipää iltapalaksi

 Teeleipää Helppo, nopea ja yksinkertainen iltapala tai välipala on juuri teeleipä, jota voi soveltaa omien makujen mukaisesti, jopa koululaiset osaavat sen itse valmistaa 🙂, mutta tänään oli vuorossa ihan perus teeleivän valmistus 12-vuotiaan poikani kanssa. Edellisen kerran tässä blogissani 2016 teimme lasteni kanssa juuri teeleipiä, hieman eri reseptillä.  Tässä ohje: 2 dl vehnäjauhoja 1tl leivinjauhetta 1/4 tl suolaa 1 dl maitoa 1 rkl rypsiöljyä 2 rkl juustoraastetta Valmistus: Laita uuni 250 asteeseen.  Mittaa ja sekoita kuivat aineet keskenään, lisää maito ja öljy ja sekoita tasaiseksi hienoksi taikinaksi. Laita taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele jauhoisin käsin pyöreäksi. Pistele haarukalla reikiä ja halutessasi laita viivat taikinapyörällä valmiiksi neljään osaan. Lisää juustoraastetta leivän päälle. Paista 10-20 min, kunnes kullanruskea pinta. Meillä oli hyvin ohut leipä, joten 10min riitti hyvin. Kuva: Heli Turunen Laitan linkin edelliseen teeleipäsettiin

Jauhelihakeittoa ja kaura-raparperipaistos

Jauhelihakeitto ja kaura-raparperipaistos Lauantaipäivän menu koostui ihan perus jauhelihakeitosta. Jälkiruokana, jota en yleensä kotioloissa tee, oli tänään poikkeus, nimittäin tässä viikon aikana olen ollut raparperiteatterissa eli kerännyt, puhdistanut ja pilkkonut raparperia noin 20kg.... tänä vuonna ollut ihan hyvä sato. Osa meni pakkaseen ja osasta tein erilaisia  välipaloja ja makeaa piirakkaa, mutta niistä tulee erillinen kooste vielä.  

Raparperikiisseli

Kevät - Sesonki: Raparperi  Kevään ensimmäisiä syötäviä herkkuja on raparperi. Heti kun lumi ja maa on sulanut, aurinkoisella paikalla alkaa mullanalta paljastumaan punaisia pallukoita, nämä ovat raparperin uusia alkuja, jotka kasvattavat isoja vihreitä lehtiä ja paksuja varsia. Kun raparperi kukki, muista leika kukka pois. Tästä kevään ensimmäisestä kasvista tunnetuin valmistettava herkku on tietenkin raparperikiisseli, myös raparperipiirakka, hillo tai mehu ovat aika yleisiä mitä siitä voi valmistaa. Kevään ensimmäinen raparperikiisseli maistuu aina vaan yhtähyvälle. Muista, että raparperi sisältää oksaalihappoa eli hairastuttaa ja tuhoaa kehon omaa luustoa ennenpitkää, eli voi tulla esim.osteoporoosia siksi olisin tärkeää nauttia raparperi AINA jonkun maitotaloustuotten kanssa esim.maito, vaniljakastike maustamaton rahka tai jugurtti.  Sopii niin jälkiruoaksi, aamu, väli tai iltapalaksi. Raparperikiisseliin tarvitset: 1l raparperiä 1l vettä tai mehua 4-5 rkl perunajauhoa 1 dl vettä

Mysli a'la Helitsu

Mysli Mysli on hyvä aamupala, välipala tai iltapala maidon tai jugurtin kanssa - ja mikä parasta, kun sen vielä tekee itse, saa semmoista mistä tykkää.  Valmistaminen ei ole mitää rakettitiedetä, kaurahiutaleita, pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja marjoja tai hedelmiä, öljyä ja uunipelti missä leivinpaperia sekä tietenkin uunin paahtamiseen. Ajallisestikaan ei ole suuri töinen, vartti uunissa ja välillä sekoitus, herkullinen mysli on valmis. Myslin valmistamiseen tarvitaan seuraavat raaka-aineet: 6 dl kaurahiutaleita 2 dl leseitä 2,5 dl manteleita/pähkinöitä 1-2 dl rusinoita 1 dl kookoshiutaleita 1-3 rkl vaahterasiirappia 1-3 rkl rypsiöljyä Sekoita kaikki ainekset sekaisin kulhossa ja kaada koko seos pellille tasaiseksi. Paahda uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia ja puolivälissä sekoita. Seuraa mysliäsi, ettei pala. Jäähdytä ja kaada purkkiin.

Välimerellinen Broilerpasta

Välimerellinen broiler-pasta Ainekset: Pss tummaa makaronia Kuutioitua sipulia Broilerinsuikaleita Kesäkurpitsa Tomaattimurskaa Paprikaa Suolaa Mustapippuria Rakuunaa Valkosipulijauhetta Kurkumaa Paprikajauhetta 3 kananmunaa 8 dl kanalientä 2dl kermaa Valmistus: Ruskista broilerin suikaleet.  Mittaa uunivuokaan pasta, sipulit, kuutioitu kesäkurpitsa, paprika, paistetut broilerin suikaleet ja mausteet. Sekoita sekaisin. Sekoita munaliemi ja juustoraaste ja kaada se uunivuokaan ainesten päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteisessa uunissa noin tunti. Ota pois uunista ja anna hetki vetäytyä.  Koristele yrteillä, esim. ruohosipulilla. Kuva: Heli Turunen  

Porkkanaletut

 Porkkanaletut Päivän ruokavinkkinä tänään: porkkanaletut ruisjauhoon Ainekset: 4,5 dl ruisjauhoja 6 dl kivennäisvettä 3 kananmunaa 100g porkkanaraastetta  4rkl rypsiöljyä 1-2 tl suolaa Sekoita jauhot ja kivennäisvesi, lisää kananmunat ja orkkanaraaste sekoittaen taikinaan, loppuvaiheessa ennen paistamista lisää öljy. Paista isoja tai pieniä lettuja pannulla. Kuva:Heli Turunen

Arkiruokaa vol.2: Kasvis-Broileripata

Kasvis-broileripata ja riisiä 100g kukkakaalia 1 porkkana Puolikas vihreä paprika neljäsosa punainen paprika 100g kuutio sipulia 400g broilerin paloja 1 prk herkkusieniä 2 rkl vehnäjauhoa Loraus rypsiöljyä 8 dl kasvislientä(vesi+kasvisliemikuutio) 1 rkl suolaa Vajaa 1 tl valkopippurijauhetta 1 rkl valkosipulijauhetta 1 rkl rakuunaa Laita kattilaan öljy, jauhot, kasvisliemi ja mausteet. Lisää kasvikset ja anna kiehua n. 20 minuuttia, kunnes ovat kypsät. Lisää kypsät broilerinpalat ja herkkusienet kattilaan. Anna vielä hetki lämmetä, älä keitä.  Minulla pääsi hieman enemmän kiehua ja kukkakaalit "upposivat" kastikkeen sekaan, siksi ei näy kuvassa. Mutta hyvää oli siitä huolimatta ja ihana rakuuna maistui todella hyvin. 5/5 👍👌. Kuva: Heli Turunen