Siirry pääsisältöön

Raparperikiisseli

Kevät - Sesonki: Raparperi 

Kevään ensimmäisiä syötäviä herkkuja on raparperi. Heti kun lumi ja maa on sulanut, aurinkoisella paikalla alkaa mullanalta paljastumaan punaisia pallukoita, nämä ovat raparperin uusia alkuja, jotka kasvattavat isoja vihreitä lehtiä ja paksuja varsia. Kun raparperi kukki, muista leika kukka pois. Tästä kevään ensimmäisestä kasvista tunnetuin valmistettava herkku on tietenkin raparperikiisseli, myös raparperipiirakka, hillo tai mehu ovat aika yleisiä mitä siitä voi valmistaa.
Kevään ensimmäinen raparperikiisseli maistuu aina vaan yhtähyvälle.
Muista, että raparperi sisältää oksaalihappoa eli hairastuttaa ja tuhoaa kehon omaa luustoa ennenpitkää, eli voi tulla esim.osteoporoosia siksi olisin tärkeää nauttia raparperi AINA jonkun maitotaloustuotten kanssa esim.maito, vaniljakastike maustamaton rahka tai jugurtti. 
Sopii niin jälkiruoaksi, aamu, väli tai iltapalaksi.

Raparperikiisseliin tarvitset:

1l raparperiä
1l vettä tai mehua
4-5 rkl perunajauhoa
1 dl vettä
4 tl Suolaa
3dl Sokeria
Vaniljasokeria

Keitä raparperit pehmeiksi noin 20-30min. Lisää sokerit. Lisää suurus (perunajauho+vesi) ohuena nauhana kattilaan, sekoita  ja anna pulpahtaa. Jäähdytä ja syö aina jonkun maitotaloustuotteen kanssa.

Kuva:Heli Turunen

Kuva: Heli Turunen

Kuva: Heli Turunen




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa