Siirry pääsisältöön

Tekstit

Helpot sämpylät

 Helpot sämpylät Helpot sämpylät syntyvät ilman koneita ja laitteita. Vielä jos on jäänyt kaurapuuroa ylitse, lisää se nesteen, murennetun hiivan, sokerin, suolan ja osan jauhoista ja öljyn kanssa ja sekoita sekaisin. Laita kelmun päälle ja anna sen noin puolisen tuntia nousta kaksin kertaisesti. Kuva: Heli Turunen© Levitä sitten pellille leivinpaperin päälle kauhallinen taikinaa, ja anna sen jälkeen hetki vielä nousta. Paista kiertoilmauunin 200 asteessa noin 20 min. Voit puolivälissä kääntää pellit ympäri mikäli uuni paistaa epätasaisesti. Sämpylät ovat valmiit, jos pohjaa koputtaessa kumahtaa.  Kuva: HeliTurunen© Ohjeesta: Puolisen litraa kaurapuuroa, 1l nestettä ja 2,5l jauhoa, reilu 2 rkl suolaa ja sokeria, pkt tuore hiivaa, 1,5dl öljyä tuli 4 pellillistä ja 30 sämpylää.

Isänpäivän kermakakkua

 Isänpäivä 13.11.2021 Hyvää isänpäivää kaikille iseille 🌹🍰 Kuva: Heli Turunen Normaali 5 munan sokerikakkupohja: 5 kananmunaa 1,5 dl sokeria  1, 5 dl vehnäjauhoja 0,5 dl perunajauhoja 2 tl vaniljasokeria 1 tl leivinjauhetta Täyte: Mangososetta, appelsiinirahkaa ja mansikkahilloa ja kermaa, pensas mustikoita. Vatkataan muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään munavaahtoon.  Laitetaan rasvattuun jauhotettuun vuokaan ja 30 min 175 asteessa. 

Kaurapuuro sämpylät

Kaurapuuro Sämpylät  Kaurapuuron jämäsämpylät. 1/2 l kaurapuuroa Vajaa litra vesi/muu neste 3 PSS kuiva hiivaa 5 tl suolaa 2 rkl sokeria N. 2 l jauhoa 1dl kasvisöljyä Sekoita puuro, hiiva, sokeri ja osa jauhoista n 1 litra. Sekoita kaikki tasaiseksi ja nostata hetki Noin 30 min kunnes kuplii. Lisää suola, loput jauhot ja öljy ja vaivaa vielä yleiskoneessa taikinakoukuin  1 tasolla 15 min. Kun taikina on sopivan kimmoisa, laita taikina pienempiin osiin ja pyörittele sämpylöiksi.  Laita sämpylät pellille liinan alle hetkeksi ja paista ensin 225 asteessa 10 min ja la laske sitten lämpötilaa 200 asteeseen 20 min. Kuva: Heli Turunen©

Joululimppu

 Joululimppu Perus joululimpun valmistusohje.   Kuva : Heli Turunen© Ainesosat: 5 dl. piimää 50 g. hiivaa (1 pkt) 1 tl. fenkolia 1 tl. anista 1 rkl pomeranssinkuorijauhetta 1 tl. suolaa 1 dl. siirappia 2 rkl rypsiöljyä 3 dl. ruisjauhoja. 9 dl. hiivaleipäjauhoja Voiteluun:   siirappia + vettä Valmistus: Lämmitä piimä haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin siirappi. Alusta jauhot taikinaan.Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin. Pistele kohonneet leivät. Paista leipiä 200°C:ssa noin 40 min. Voitele limput ennen uunista ottoa siirappi-vesiseoksella, puolivälissä,  jos haluat kiiltävän, tahmean pinnan. Kuva: Heli Turunen©

Kesäkurpitsa-vuokaleipä

 Kesäkurpitsa-vuokaleipä Kesäkurpitsaiseen 3 vuokaleipään tarvitaan: 4dl kaurapuuroa 5dl vehnäjauhoja 1l vettä 3 PSS kuivahiivaa 1,5dl rypsiöljyä 3 rkl sokeria 2 rkl suolaa 3dl kesäkurpitsaraastetta Valmistus: Tee taikinanjuuri sekoittamalla vesi, kaurapuuro, hiiva, sokeri ja 5dl jauhoa keskenään. Peitä kelmulla ja anna taikinan nousta kymmenen viisitoista minuuttia, kunnes kuplii. Lisää loput jauhot 1,5l, suola ja vaivaa taikinakoukulla yleiskoneessa 15 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa öljy ja tarvittaessa lisää jauhoa. Taikina saa jäädä löysäksi.  Kaada taikina kolmeen öljyttyyn vuokaan puolilleen ja anna sen nousta kaksinkertaisesti.  Paista 200 asteessa 15 minuuttia ja sen jälkeen pienennä 175 asteeseen ja jatka paistoa vielä n.45 minuuttia. Kun leipä on valmis, rasvaa tai öljyä pinta. Kuva: Heli Turunen© Kuva: Heli Turunen© Kuva: Heli Turunen©

Vuokaleipä perunamuusin jämästä

 Hello! Marraskuun leivonta kokeilussa perunamuusin jämästä vuokaleipää. Ennen aina tullut tehtyä perunarieskaa, jos on jäänyt muusia ylitse, mutta testasin kuinka se toimii vuokaleivässä. Tästä tulee 3 vuokaleipää. Tarvitset siis: 1/2 l perunamuusia 1 l piimää 4 pss kuivahiivaa 2-3 rkl sokeria N.2 l vehnäjauhoja 2 rkl suolaa 1,5 dl rypsiöljyä Valmistus: Tee ensin taikinan juuri eli laita kulhoon muusi, piimä, kuivahiiva, sokeri ja 5 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi ja laita kelmun alle nousemaan noin 15 min, kunnes kuplii.  Sitten lisäät suolan, 1,5 l jauhoja ja sekoitat yleiskoneen taikinakoukulla noin 15 min, loppuvaiheessa lisäät öljyn. Taikina saa olla hieman löysää. Mutta lisää tarvittaessa 0,5l jauhoa, ja sekoita hetki.  Kaada löysä taikina öljyttyyn vuokiin (3kpl) alle puolen välin ja laita kelmun taas päälle ja anna nousta puolisen tuntia,  kunnes ovat nousseet kaksinkertaisesti. Paista ensin uunin 180 asteessa noin 10 min ja laske lämpöä 160 asteeseen ja jatka paistamista 40 mi

Gluteeniton Kauraleipä

Heissan teille kaikille. Viime kerrasta taas aikaa vierinyt, mutta se on se aika, mikä pitänyt kiireisenä, mutta nyt syyskuun loppua mennään ja leivonta inspiraatio taas päässyt vauhtiin.  Tänään oli vuorossa gluteenittomista kaurajauhoista tehtyä leipää siemenillä höystettynynä, sillä auringonkukan ja Chian siemenet ovat erittäin hyvä kuitulisä suoliston hyvinvoinnille. Myös saksanpähkinät olisi ollut hyvä vaihtoehto. Itselläni ei ollut, joten laitoin hampunsiemenrouhetta. Tämä on myös hyvin nopea ja yksinkertainen valmistaa. Gluteenittoman leivonnan valmistaminen voi alussa olla hieman haastavaa, mutta jo muutaman koe erän jälkeen alkaa sujua. KAURALEIPÄÄN tarvitaan seuraavat raaka-aineet: n.7,5 dl kaurajauhoja 2 kananmunaa 2 tl suolaa 3 dl luonnon jugurttia 1 rkl leivinjauhetta 1 rkl auringonkukansiemeniä 1 rkl Chian siemeniä 1 rkl hampunsiemen rouhetta 60g oliiviöljyä tai rypsiöljyä Valmistus: Sekoita kaikki ainekset sekaisin käsin lastalla ja kaada voideltuun leipävuokaan. Taikina