Siirry pääsisältöön

Vuokaleipä perunamuusin jämästä

 Hello!

Marraskuun leivonta kokeilussa perunamuusin jämästä vuokaleipää. Ennen aina tullut tehtyä perunarieskaa, jos on jäänyt muusia ylitse, mutta testasin kuinka se toimii vuokaleivässä. Tästä tulee 3 vuokaleipää.

Tarvitset siis:

1/2 l perunamuusia

1 l piimää

4 pss kuivahiivaa

2-3 rkl sokeria

N.2 l vehnäjauhoja

2 rkl suolaa

1,5 dl rypsiöljyä


Valmistus:

Tee ensin taikinan juuri eli laita kulhoon muusi, piimä, kuivahiiva, sokeri ja 5 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi ja laita kelmun alle nousemaan noin 15 min, kunnes kuplii. 

Sitten lisäät suolan, 1,5 l jauhoja ja sekoitat yleiskoneen taikinakoukulla noin 15 min, loppuvaiheessa lisäät öljyn. Taikina saa olla hieman löysää. Mutta lisää tarvittaessa 0,5l jauhoa, ja sekoita hetki. 

Kaada löysä taikina öljyttyyn vuokiin (3kpl) alle puolen välin ja laita kelmun taas päälle ja anna nousta puolisen tuntia,  kunnes ovat nousseet kaksinkertaisesti.

Paista ensin uunin 180 asteessa noin 10 min ja laske lämpöä 160 asteeseen ja jatka paistamista 40 min.

Voitele valmis leipä öljyllä tai voisulalla, saat rapean pinnan. 



Kuva: Heli Turunen©


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.