Hello!
Marraskuun leivonta kokeilussa perunamuusin jämästä vuokaleipää. Ennen aina tullut tehtyä perunarieskaa, jos on jäänyt muusia ylitse, mutta testasin kuinka se toimii vuokaleivässä. Tästä tulee 3 vuokaleipää.
Tarvitset siis:
1/2 l perunamuusia
1 l piimää
4 pss kuivahiivaa
2-3 rkl sokeria
N.2 l vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
Valmistus:
Tee ensin taikinan juuri eli laita kulhoon muusi, piimä, kuivahiiva, sokeri ja 5 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi ja laita kelmun alle nousemaan noin 15 min, kunnes kuplii.
Sitten lisäät suolan, 1,5 l jauhoja ja sekoitat yleiskoneen taikinakoukulla noin 15 min, loppuvaiheessa lisäät öljyn. Taikina saa olla hieman löysää. Mutta lisää tarvittaessa 0,5l jauhoa, ja sekoita hetki.
Kaada löysä taikina öljyttyyn vuokiin (3kpl) alle puolen välin ja laita kelmun taas päälle ja anna nousta puolisen tuntia, kunnes ovat nousseet kaksinkertaisesti.
Paista ensin uunin 180 asteessa noin 10 min ja laske lämpöä 160 asteeseen ja jatka paistamista 40 min.
Voitele valmis leipä öljyllä tai voisulalla, saat rapean pinnan.
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
Kommentit