Siirry pääsisältöön

Briossileipä

 

BRIOSSILEIPÄ (1 leipä)

Briossitaikinastahan tehdään yleensä myös sämpylöitä, jotka ovat erinomaisia ja maukkaita hampurilais sämpylöiksi, mutta halusin nyt kokeilla tehdä Briossileivän ☺️.

Sen verran muokaten reseptiä eli maito oli täysmaitoa ja kananmunaa ei enää riittänyt voiteluun asti, korvasin voitelun vedellä. Myöskään unikon siemeniä ei ollut.

Kuva: Heli Turunen©



Kuva: Heli Turunen©

  • Ainekset:
  • 2 1/2dlPirkka kevytmaitoa
  • 25ghiivaa(tai 2 tl kuivahiivaa)
  • 1 1/2rklsokeria
  • 1tlsuolaa
  • 2kananmunaa
  • 100ghuoneenlämpöistä Pirkka Voita
  • 5dlPirkka vehnäjauhoja
  • 3dlPirkka hiivaleipävehnäjauhoja

  • Pinnalle

    :

  • 1 kananmuna

  • 1rkl unikonsiemeniä


  • Valmistus:
    yli 60 min
    1. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Sekoita murennettu hiiva, sokeri ja suola maidon joukkoon. Sekoita joukkoon munat.
    2. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen sekoittaen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 15 minuuttia.
    3. Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. Lisää pehmeä voi ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia.
    4. Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla noin tunnin ajan.
    5.  Nosta taikina leipävuokaan. Kohota leivinliinan alla noin puoli tuntia.
    6. Voitele kohonnut leipä/sämpylät munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 12-15 minuuttia.
    Taikinasta on mahdollista tehdä myös Sämpylöitä. Kohotuksen jälkeen vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa se 12 osaan. Pyörittele sitten ne sämpylöiksi ja kohota liinan alla.
    Kuva: Heli Turunen©

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa