Banaanileipä
Banaanileipä on eräänalainen leivän ja leivonnaisen välimuoto, mutta siinä ei käytetä samaan tapaan rasvaa ja sokeria kuin vaikkapa banaanikakussa, sen sijaan banaanileipätaikinaan voidaan lisätä vaikkapa kaurahiutaleita. Banaani tuo leipään yleensä riittävästi makeutta jo itsessään, ja siksi se onkin terveellinen vaihtoehto sokeripitoisille leivonnaisille.
Eikä tarvitse vaivata eikä nostattaa ja itse valmistukseen kun pääsee vain neljällä raaka-aineella:
Kananmunaa, jauhoja tai hiutaleita, banaania, leivinjauhetta.
Nostatusaineena voi käyttää leivinjauhetta, taikinajuurta tai ruokasoodaa, jos taikinaan on tulossa jotakin hapanta, kuten jogurttia. Gluteenittomana tehdessä suositaan soodaa sekä leivinjauhetta. Vegaanisena kananmuna korvataan esim. Omenasoseella.
Banaani leipään tarvittavat raaka-aineet:
1 leipä (noin 10 viipaletta):
3 munaa
2 dl maitoa/luonnon jugurttia
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljaa
2 tl leivinjauhetta
1 hyppysellinen suolaa
3 banaania
Banaanileivän valmistus:
Vatkaa munat ja maito kulhossa.
Hienonna kaurahiutaleet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja lisää vanilja (käytä vaniljatangon siemeniä tai vaniljajauhetta), leivinjauhe ja suola.
Soseuta 2,5 banaania ja sekoita taikinaan.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, noin 1,3 litran vuokaan ja anna tekeytyä 30 minuuttia (tämän vaiheen voi kiireisempi jättää väliinkin.)
Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Halkaise viimeinen banaani pituussuunnassa ja aseta palat taikinan päälle leikkauspinta ylöspäin.
Paista uunissa 45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.
Jos pinta tummuu ennen kypsymistä, peitä vuoka foliolla loppuajaksi.
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
Ravintosisältö/viipale:
Energiaa 85 kcal
Proteiinia 4 g
Rasvaa 2 g
Hiilihydraattia 13 g
Kuitua 1 g
Kommentit