Siirry pääsisältöön

Banaani leipä - Bananabread

 Banaanileipä

Banaanileipä on eräänalainen leivän ja leivonnaisen välimuoto, mutta siinä ei käytetä samaan tapaan rasvaa ja sokeria kuin vaikkapa banaanikakussa, sen sijaan banaanileipätaikinaan voidaan lisätä vaikkapa kaurahiutaleita. Banaani tuo leipään yleensä riittävästi makeutta jo itsessään, ja siksi se onkin terveellinen vaihtoehto sokeripitoisille leivonnaisille.

Kuva: Heli Turunen©

Eikä tarvitse vaivata eikä nostattaa ja itse valmistukseen kun pääsee vain neljällä raaka-aineella:

Kananmunaa, jauhoja tai hiutaleita, banaania, leivinjauhetta.

Nostatusaineena voi käyttää leivinjauhetta,  taikinajuurta tai ruokasoodaa, jos taikinaan on tulossa jotakin hapanta, kuten jogurttia. Gluteenittomana tehdessä suositaan soodaa sekä leivinjauhetta. Vegaanisena kananmuna korvataan esim. Omenasoseella.

Banaani leipään tarvittavat raaka-aineet:

1 leipä (noin 10 viipaletta):

3 munaa

2 dl maitoa/luonnon jugurttia

1½ dl kaurahiutaleita

1 tl vaniljaa

2 tl leivinjauhetta

1 hyppysellinen suolaa

3 banaania

Banaanileivän valmistus:

Vatkaa munat ja maito kulhossa.

Hienonna kaurahiutaleet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja lisää vanilja (käytä vaniljatangon siemeniä tai vaniljajauhetta), leivinjauhe ja suola.

Soseuta 2,5 banaania ja sekoita taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, noin 1,3 litran vuokaan ja anna tekeytyä 30 minuuttia (tämän vaiheen voi kiireisempi jättää väliinkin.)

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Halkaise viimeinen banaani pituussuunnassa ja aseta palat taikinan päälle leikkauspinta ylöspäin.

Paista uunissa 45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.

Jos pinta tummuu ennen kypsymistä, peitä vuoka foliolla loppuajaksi.


Kuva: Heli Turunen©


Ravintosisältö/viipale:

Energiaa 85 kcal

Proteiinia 4 g

Rasvaa 2 g

Hiilihydraattia 13 g

Kuitua 1 g


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Herkkuviinerit

Jotain makeaa leivonnaista oli tarkoitus tehdä, semmoista helposti ja nopeasti valmistuvaa... Löysin kuin löysinkin tämmöisen herkkuviineri ohjeen, kovasti ottamani kuva tosin muistuttaa kovasti Dallaspullia :D mutta kyllä ne viinereitä olivat :) HERKKUVIINERIT