Siirry pääsisältöön

Banaani leipä - Bananabread

 Banaanileipä

Banaanileipä on eräänalainen leivän ja leivonnaisen välimuoto, mutta siinä ei käytetä samaan tapaan rasvaa ja sokeria kuin vaikkapa banaanikakussa, sen sijaan banaanileipätaikinaan voidaan lisätä vaikkapa kaurahiutaleita. Banaani tuo leipään yleensä riittävästi makeutta jo itsessään, ja siksi se onkin terveellinen vaihtoehto sokeripitoisille leivonnaisille.

Kuva: Heli Turunen©

Eikä tarvitse vaivata eikä nostattaa ja itse valmistukseen kun pääsee vain neljällä raaka-aineella:

Kananmunaa, jauhoja tai hiutaleita, banaania, leivinjauhetta.

Nostatusaineena voi käyttää leivinjauhetta,  taikinajuurta tai ruokasoodaa, jos taikinaan on tulossa jotakin hapanta, kuten jogurttia. Gluteenittomana tehdessä suositaan soodaa sekä leivinjauhetta. Vegaanisena kananmuna korvataan esim. Omenasoseella.

Banaani leipään tarvittavat raaka-aineet:

1 leipä (noin 10 viipaletta):

3 munaa

2 dl maitoa/luonnon jugurttia

1½ dl kaurahiutaleita

1 tl vaniljaa

2 tl leivinjauhetta

1 hyppysellinen suolaa

3 banaania

Banaanileivän valmistus:

Vatkaa munat ja maito kulhossa.

Hienonna kaurahiutaleet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja lisää vanilja (käytä vaniljatangon siemeniä tai vaniljajauhetta), leivinjauhe ja suola.

Soseuta 2,5 banaania ja sekoita taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, noin 1,3 litran vuokaan ja anna tekeytyä 30 minuuttia (tämän vaiheen voi kiireisempi jättää väliinkin.)

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Halkaise viimeinen banaani pituussuunnassa ja aseta palat taikinan päälle leikkauspinta ylöspäin.

Paista uunissa 45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.

Jos pinta tummuu ennen kypsymistä, peitä vuoka foliolla loppuajaksi.


Kuva: Heli Turunen©


Ravintosisältö/viipale:

Energiaa 85 kcal

Proteiinia 4 g

Rasvaa 2 g

Hiilihydraattia 13 g

Kuitua 1 g


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa