Siirry pääsisältöön

Perus sämpylät

Perus sämpylät

Sämpylä päivä. Mikä sen mukavampaa kun valmistaa sämpylä taikina ja saada tuoretta sämpylää joko aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi. 

Kuva: Heli Turunen©



Aineet:
5 dl nestettä
1 PSS kuivahiivaa
2 rkl sokeria 
5 dl hiivaleipäjauhoja
n.12 dl vehnäjauhoja 
2 rkl suolaa
1 dl rypsiöljyä

Ohje:
Sekoita hiiva, sokeri ja hiivaleipä jauhot nesteeseen. Sekoita tasaiseksi ja anna levätä noin 10 min, kunnes alkaa kuplia. Lisää sen jälkeen suola, loput jauhot ja öljy. Sekoita vielä kaikki ja jätä liinan alle nousemaan noin 1 tunti tai kunnes on kaksinkertaistunut.

Vaivaa taikina jauhojen kera ja tee pötkylä, jonka jaat sitten 16 osaan. (Taikinan voi jakaa kahteen osaa niin on helpompi vaivata pötkylä, josta tulee 8 osaa). Pyörittele sämpylöiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna vielä valmiit sämpylät hetki nousta liinan alla puolisen tuntia.
Paista ensin uunin 225 asteessa 10 min ja laske sen jälkeen lämpötilaa 200 asteeseen. Paista vielä noin 30 minuuttia, jolloin ovat saaneet kauniin paistovärin.

Käännä valmis sämpylä ympäri ja kopauta pohjasta
Mikäli koputus kumahtaa, sämpylä on kypsä.

Kuva: Heli Turunen©

Kuva: Heli Turunen©



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Herkkuviinerit

Jotain makeaa leivonnaista oli tarkoitus tehdä, semmoista helposti ja nopeasti valmistuvaa... Löysin kuin löysinkin tämmöisen herkkuviineri ohjeen, kovasti ottamani kuva tosin muistuttaa kovasti Dallaspullia :D mutta kyllä ne viinereitä olivat :) HERKKUVIINERIT