Perus sämpylät
Sämpylä päivä. Mikä sen mukavampaa kun valmistaa sämpylä taikina ja saada tuoretta sämpylää joko aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi.
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
Aineet:
5 dl nestettä
1 PSS kuivahiivaa
2 rkl sokeria
5 dl hiivaleipäjauhoja
n.12 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
1 dl rypsiöljyä
Ohje:
Sekoita hiiva, sokeri ja hiivaleipä jauhot nesteeseen. Sekoita tasaiseksi ja anna levätä noin 10 min, kunnes alkaa kuplia. Lisää sen jälkeen suola, loput jauhot ja öljy. Sekoita vielä kaikki ja jätä liinan alle nousemaan noin 1 tunti tai kunnes on kaksinkertaistunut.
Vaivaa taikina jauhojen kera ja tee pötkylä, jonka jaat sitten 16 osaan. (Taikinan voi jakaa kahteen osaa niin on helpompi vaivata pötkylä, josta tulee 8 osaa). Pyörittele sämpylöiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna vielä valmiit sämpylät hetki nousta liinan alla puolisen tuntia.
Paista ensin uunin 225 asteessa 10 min ja laske sen jälkeen lämpötilaa 200 asteeseen. Paista vielä noin 30 minuuttia, jolloin ovat saaneet kauniin paistovärin.
Käännä valmis sämpylä ympäri ja kopauta pohjasta
Mikäli koputus kumahtaa, sämpylä on kypsä.
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
Kommentit