Siirry pääsisältöön

Jouluruoka valmistelut

Kinkku

Taas tullut vuodesta aika, jolloin lähes jokaisessa taloudessa valmistella joulua, siivotaan, tehdään jouluruokia, paketoidaan lahjoja, poltellaan kynttilöitä, kuunnellan joululauluja jne... Ja ennenkaikkea valmistaudutaan joulun viettoon. Monelle se on rentoutusta työstä, toisille taas työntäyteinen työpäivä, mutta kukin tahollan viettää sen parhaaksi katsomallan tavalla. Itse paistelin jo hyvissä ajoin kinkun, tein porkkana ja bataattilaatikon, paistoin piparit, paketoin lahjat ja hieman koitin tehdä joulusiivousta. Tänä vuonna näyttää aika pimeältä ja synkältä ilma, nurmikko viheriö, mutta pääasia on että nautitaan joulusta, kerran vuodessa kuiteskin sekin on :)




Joulusinappi
Sinapin valmistus:
1dl sinappijauhetta
1dl kermaa
1dl sokeria

Laita kaikki aineet kattillan, sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Mausta makusi mukaan joko 2rkl konjakkia, hunajaa tai etikkaa.
Purkita valmis sinappi puhtaisiin lasipurkkeihin.



Porkkanalaatikko

1kg porkkanasosetta
Porkkanalaatikko
5dl puuroriisiä
2 kananmuna
suolaa
meiramia
muskottipähkinää
siirappia

Keitä riisipuuro ohjeen mukaan, tein puuron veteen eli
2dl vettä
2dl puuroriisiä
1l vettä

Kiehautettiin vesi ja lisättiin riisit, annetttin veden imeytyä riisiin, lisättiin litra vettä vähitellen ja keittettiin riisi kypsäksi. Valutettiin ja lisättiin porkkanasoseen ja mausteiden joukkoon. Sekoitettiin porkkana-riisimassa ja kaadettiin voideltuihin foliovuokiin, päälle voinokareita. Paisto uunissa 175 astetta noin tunti.

Bataattisoselaatikko


Bataattisoselaatikko

800g valmista bataattisosetta
suolaa
2 kananmunaa
päälle; auringonkukan siemeniä tai salaattimix siemeniä.

Sekoita sose ja mausteet ja kananmuna. Voitele foliovuoka ja laita seos siihen. Voinokareita päälle. Paista 175 asteessa noin tunti, kunnes on saanut kauniin värin.

Jälkkärinä glökiä ja joulutorttuja

Gluteenittomat piparit

Hyvää ja Rauhallista Joulua!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.