Siirry pääsisältöön

Tekstit

Pizzapäivä

Pääsiäis Pizzat Jokioisten leipomon valmiista pohjasta tonnikalapizza tomaatti- mozzarellapizza

Pääsiäinen

Hyvää Pääsiäistä!

Muikkugalette

Muikkukukkoa piiraan muodossa Savolaisten suuri ylpeys kalakukko, yksi Suomen suosituimmista perinneruoista. Nyt tämä savolais perinne kokeiltuna piiraan muodossa. Pohja: 2dl ruisjauhoja 1dl vehnäjauhoja 1tl suolaa 75g margariinia sulatettuna 1dl vettä Täyte: 300g prattuja muikkuja 1dl ruisjauhoja voita paistamiseen 1pkt (170g) pekonia Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää sulatettu rasva. Lisää myös vesi ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin. Pyörittele muikut ruisjauhoissa ja paista ne pannulla rasvassa siten, että ne saavat kauniin värin. Puolita pekonit. Kauli kylmä taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi ohueksi levyksi(halkaisia 35cm). Levitä taikinan pohjalle puolet pekoniviipaleista. Jätä taikinaan n. 3cm:n reunat. Asettele muikut pekoniviipaleiden päälle ja levitä loput pekoni muikkujen päälle. Käännä taikinan reunat täytteiden päälle. Nosta galette leivinpaperin kanssa pellille. Paista 200 asteessa alatasolla n. 40 min.

Pikkusuolaista

Pizzapaloja ja hedelmäkakkua Vapaapäivän kunniaksi tein pizzaa ja kuivakakkua :)

Perus arkiruokaa

Kermainen tomaattinen ja juustoinen jauhelihakiusaus Suikaleperunoista, jauhelihasta, tomaatista ja juustosta Paistovuokaan ainekset ja muna-lihaliemi ja juusoraaste päälle200 astetta noin tunti paistoaikaa. Riisipuuropannari Riisipuuroa, nestettä, jauhoja, sokerria, suolaa ja kananmunia. Uuni 200 asteeseen ja 15-20 min keskitasolla.

Hyväksi havaittu gluteeniton pullataikina

Gluteeniton pullataikina: 3 dl maitoa/vettä ½ palaa hiivaa 2 tl  psylliumia 1 tl suolaa  1 dl sokeria 1 kananmuna ½ rkl kaardemummaa 7-8 dl Semperin hienoa jauhoseosta ½ tl   ksantaania 100 g pehmeää voita/margariinia kananmunaa voiteluun raesokeria tai mantelilastuja pullien pinnalle Laskiaispullien täytteeksi mansikkahilloa, kermaa, mantelimassaa.... Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki.  Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja  lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot.  Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa,  vaan leivo siitä heti pullia. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se n. 15  samankokoiseen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala kunnolla kämmenten välissä pyöreäksi pullaksi. Kohota pullia leivinpaperoidulla pelli

Pullataikina

Pullan leivontaa Nimipäivän kunniaksi puolen litran taikina ja leipurin apulainen = 32 pikkupullaa :) Aineet: 5 dl maitoa 150g leivonta margariinia 1rkl kardemummaa 2 pss kuivahiivaa 1dl sokeria 1tl suolaa 10-11dl vehnäjauhoja Valmistus: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisään joukkoon sulatettu rasva, kardemumma, sokeri, suola ja kuivahiiva(tarkista että lämpö on 42 astetta). Lisää jauhot, eka 4_5dl ja sekoita taikinakoukuilla tasaisesti, lisää loput jauhot ja jatka sekoittamista n. 5 min.. Kohota liinan alla noin tunti ja rupa pyöritteleen pullia. Nostata valmiit pullat vielä liinan lla 15 min ja voitele munalla ja laita pääle raesokeria. Paista 225 asteessa 15-20 min.

Hiivaleivät

Hiivaleipää juurella Myllynparas ohjeella:

Kinuski-kermakakku

Poikani 8-vuotis syntymäpäiväkakku Perus 5 munan kakkupohja välissä turkkilaista jugurttia, kermaa ja mansikkahilloa kostutus sitruunavichyllä päällä kinuskia ja kermaa

Aamiais Muffinit

Aamiaismuffinit tai suolaiset muffinit  Tarkoituksena oli ihan vain kokeilla suolaisia muffineita, jotka sopivat mainiosti aamiaispöytään, illanistujaisiin tai muuten vain pikkusuolaiseen välipalaan. Ohjeen löysin Myllynparas  leipäkoulun ohjeista :) Siispä itse asiaan: Taikinaan tuli 3dl hiivaleipäjauhoja 1½dl kaurahiutaleita 1tl mustapippuria 1-2rkl rosmariinia ½tl suolaa 150g savukinkkusuikaleita 1punasipuli 100g aurikokuivattuja tomaatteja 1dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä 200g maitorahkaa 1dl maustamatonta jugurttia 1tl soodaa 2 kananmunaa Sekoitetaan kaikki ainekset keskenään. Suikaloidaan kinkku, sipulit, tomaatit ja lisätään ne taikinaan. Lusikoidaan taikina muffinsivuokiin tai uunin pellille leivinpaperin päälle, rasvataan tarvittaessa. Paistetaan 200 asteessa 15-20 min uunin alatasolla, muffinsin koosta riippuen.

Bagelit

Bagelit eli vesirinkelit Tänään  oli vuorossa Bagelien tekoa tai siis harjoitusta omalta osaltani :) Ohjeen sain taas Myllynparas.fi leipäkoulusta, jossa opetellan kansainvälisiä leipiä. Teksti ja ohjeet ovat poikkeuksellisesti suoraan kopioituna myllynparas.fi sivulta :). Kuva on oma ottamani. Bagelit  ovat rinkelinmuotoisia, lähes rasvattomia leivonnaisia, jotka täytetään yleensä suolaisin täyttein. Rakenteeltaan bagel on sisältä melko sitkeää ja päällä on rapea kuori. Bagelit ovat alun perin Puolasta , bagelien eri muotoja on nykyisin tarjolla paljon eri maissa ja niinpä Yhdysvallatkin on saanut omat muotonsa. Suomessa bagelin perinteisempi muoto on  vesirinkeli , joka kuvastaakin hyvin tätä rinkeliä, joka paistetaan vedessä. Leivo bagelit sitkoa sisältävään puolikarkeaan vehnäjauhoon ja sitkeyttä tuovaan durumvehnäjauhoon.  Täytteenä voit käyttää mitä ikinä itse haluatkaan :) Ohje: Taikinasta tulee 12kpl 3 dl vettä 3 rkl sokeria 1 rkl kuivahiivaa       2 dl v

Broiler-pestopasta

Broiler-pestopastaa - Myllynparas ohjeella Myllynparas sivulta sain hyvän broiler-pestopasta ohjeen, enkä voinut olla kokeilematta. Pestoa en juurikaan ole aikaisemmin ruoanlaitossa käyttänyt, joten sopiva tilaisuus oli päästä kokeilemaan. Myös uutena kokeilun aiheena oli vielä nuo pestopastat. Joten eikun kokeileen. Ainekset: 2 rkl öljyä n 400g maustamattomia broilerin fileesuikaleita 1 punasipuli 4 valkosipulin kynttä 6 dl vettä 2-3 rkl vihreää pestokastiketta n. 5 dl pestopastaa(penne) n. 2,5dl ruokakermaa 1-2 punaista paprikaa suikaleina (parmesan) juustoraastetta ja tuoretta basilikaa Valmistus: Paista broilerin suikaleet, sipuliviipaleet/silppu ja valkosipulinmurska öljyssä  pannulla tai kasarissa. Lisää vesi ja pestokastike. Kun neste kiehuu lisää pasta ja anna kiehahtaa se kypsäksi noin 6 min. Lisää sen jälkeen kerma ja suikaloitu paprika, anna vielä kypsyä noin 2-3 min. Lopusksi silppua joukkoon silputtu basilika ja juustoraaste.

Uunijuureksia ja dippiä

Uunikasvikset ja Dippi Perunat lohkoiksi ja porkkanat suikaleiksi, päälle hieman öljyä, suolaa ja mausteita ja uuniin eli suhtkoht kevyt sunnuntai lounas. Lisänä kasviksille turkkilaisesta jugurtista ja mausteista tehty dippi.