Siirry pääsisältöön

Tekstit

Raparperikiisseli

Kevät - Sesonki: Raparperi  Kevään ensimmäisiä syötäviä herkkuja on raparperi. Heti kun lumi ja maa on sulanut, aurinkoisella paikalla alkaa mullanalta paljastumaan punaisia pallukoita, nämä ovat raparperin uusia alkuja, jotka kasvattavat isoja vihreitä lehtiä ja paksuja varsia. Kun raparperi kukki, muista leika kukka pois. Tästä kevään ensimmäisestä kasvista tunnetuin valmistettava herkku on tietenkin raparperikiisseli, myös raparperipiirakka, hillo tai mehu ovat aika yleisiä mitä siitä voi valmistaa. Kevään ensimmäinen raparperikiisseli maistuu aina vaan yhtähyvälle. Muista, että raparperi sisältää oksaalihappoa eli hairastuttaa ja tuhoaa kehon omaa luustoa ennenpitkää, eli voi tulla esim.osteoporoosia siksi olisin tärkeää nauttia raparperi AINA jonkun maitotaloustuotten kanssa esim.maito, vaniljakastike maustamaton rahka tai jugurtti.  Sopii niin jälkiruoaksi, aamu, väli tai iltapalaksi. Raparperikiisseliin tarvitset: 1l raparperiä 1l vettä tai mehua 4-5 rkl perunajauhoa 1 dl vettä

Mysli a'la Helitsu

Mysli Mysli on hyvä aamupala, välipala tai iltapala maidon tai jugurtin kanssa - ja mikä parasta, kun sen vielä tekee itse, saa semmoista mistä tykkää.  Valmistaminen ei ole mitää rakettitiedetä, kaurahiutaleita, pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja marjoja tai hedelmiä, öljyä ja uunipelti missä leivinpaperia sekä tietenkin uunin paahtamiseen. Ajallisestikaan ei ole suuri töinen, vartti uunissa ja välillä sekoitus, herkullinen mysli on valmis. Myslin valmistamiseen tarvitaan seuraavat raaka-aineet: 6 dl kaurahiutaleita 2 dl leseitä 2,5 dl manteleita/pähkinöitä 1-2 dl rusinoita 1 dl kookoshiutaleita 1-3 rkl vaahterasiirappia 1-3 rkl rypsiöljyä Sekoita kaikki ainekset sekaisin kulhossa ja kaada koko seos pellille tasaiseksi. Paahda uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia ja puolivälissä sekoita. Seuraa mysliäsi, ettei pala. Jäähdytä ja kaada purkkiin.

Välimerellinen Broilerpasta

Välimerellinen broiler-pasta Ainekset: Pss tummaa makaronia Kuutioitua sipulia Broilerinsuikaleita Kesäkurpitsa Tomaattimurskaa Paprikaa Suolaa Mustapippuria Rakuunaa Valkosipulijauhetta Kurkumaa Paprikajauhetta 3 kananmunaa 8 dl kanalientä 2dl kermaa Valmistus: Ruskista broilerin suikaleet.  Mittaa uunivuokaan pasta, sipulit, kuutioitu kesäkurpitsa, paprika, paistetut broilerin suikaleet ja mausteet. Sekoita sekaisin. Sekoita munaliemi ja juustoraaste ja kaada se uunivuokaan ainesten päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteisessa uunissa noin tunti. Ota pois uunista ja anna hetki vetäytyä.  Koristele yrteillä, esim. ruohosipulilla. Kuva: Heli Turunen  

Porkkanaletut

 Porkkanaletut Päivän ruokavinkkinä tänään: porkkanaletut ruisjauhoon Ainekset: 4,5 dl ruisjauhoja 6 dl kivennäisvettä 3 kananmunaa 100g porkkanaraastetta  4rkl rypsiöljyä 1-2 tl suolaa Sekoita jauhot ja kivennäisvesi, lisää kananmunat ja orkkanaraaste sekoittaen taikinaan, loppuvaiheessa ennen paistamista lisää öljy. Paista isoja tai pieniä lettuja pannulla. Kuva:Heli Turunen

Arkiruokaa vol.2: Kasvis-Broileripata

Kasvis-broileripata ja riisiä 100g kukkakaalia 1 porkkana Puolikas vihreä paprika neljäsosa punainen paprika 100g kuutio sipulia 400g broilerin paloja 1 prk herkkusieniä 2 rkl vehnäjauhoa Loraus rypsiöljyä 8 dl kasvislientä(vesi+kasvisliemikuutio) 1 rkl suolaa Vajaa 1 tl valkopippurijauhetta 1 rkl valkosipulijauhetta 1 rkl rakuunaa Laita kattilaan öljy, jauhot, kasvisliemi ja mausteet. Lisää kasvikset ja anna kiehua n. 20 minuuttia, kunnes ovat kypsät. Lisää kypsät broilerinpalat ja herkkusienet kattilaan. Anna vielä hetki lämmetä, älä keitä.  Minulla pääsi hieman enemmän kiehua ja kukkakaalit "upposivat" kastikkeen sekaan, siksi ei näy kuvassa. Mutta hyvää oli siitä huolimatta ja ihana rakuuna maistui todella hyvin. 5/5 👍👌. Kuva: Heli Turunen

Arkiruokaa: Helppo sosekeitto

 Parsakaali-kukkakaalisosekeitto Helppoon ja yksikertaiseen sosekeittoon tarvitaan vain muutama raaka-aine, valmistuminenkin on hirmuisen nopeaa eli työpäivän jälkeenkin pitäisi vielä jaksaa pilkkoa kasvikseet ja laittaa kattilaan puoleksi tunniksi porisemaan ja sen aikaa voi vaikka lukea päivän lehdet tai istahtaa hetkeksi. Sosekeittoon tarvitaan: 1 Parsakaalia 1 Kukkakaalia Muutama peruna 1-2 porkkanaa 1 sipuli 8dl vettä Kasvisliemikuutio suolaa maun mukaan Mustapippuria maun mukaan 2dl kermaa(kasvi/maitopohjainen) Chilihiutaleita Persiljaa Huuhtele ja pilko kaalit, kuorittu porkkana, sipuli ja perunat paloiksi. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemi, kasvikset ja sipuli, anna kiehua noin puolisen tuntia kunnes ovat kypsiä.  Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kerma, sekoita ja anna hetki lämmetä, älä keitä. Tarkista maku ja koristele keitto persiljalla ja chilihiutaleita (maun mukaan). Kuva:Heli Turunen

Ruokavinkki: Kerrosleipä

Mts eli mitä tänään syötäisiin? Ateria joka sisältää suositusten mukaista proteiinia, hiilaria, hyvää rasvaa, kuituja.  Siitä se ajatus lähti: kerrosvoileipä kuitupitoisella täysjyväleivällä, paistetulla kanamunalla, vihanneksilla ja shiratsalla. Mikäli chili ei uppoa, voi sen jättää pois ja korvata vaikka ketsupilla :) Aineet kerrosleipään: 2 Kuitupitoista paahtoleipää 2 paistettua kananmunaa Rukolaa kourallinen 5-6 kirsikkatomaattia/2-4 normaalia tomaattiviipaletta Shiratza chilikastiketta//ketsuppia Paista kananmunat molemmin puolin ja lämmitä paahtoleivät samalla kuumalla pannulla hetki. Kasaaminen: Halutessasi voitele paahtoleipä kevyesti margariinilla ja laita paahtoleivän päälle shiratza, rukola, puolitetut kirsikkatomaatit/tomaattiviipaleet, kananmuna, toinen kierros rukolaa, tomaattia ja paistettu kananmuna ja leipä päällimmäiseksi kanneksi, jossa shiratzaa. Ja eikun ääntä kohti!👌 Bonappetit! Kuva: Heli Turunen