Siirry pääsisältöön

Tekstit

Porkkanaleipää

Porkkanaleipä Kun jää ylitse kaurapuuroa ja porkkanaraastetta, saat päivälliskeiton kanssa hyvää vuokaleipää. Tälläkertaa en juuri mittaillut aineksia, suurinpiirtein heittelin astiaan eli ensin tein juuren: 7,5 dl kaurapuuroa 1l vettä 3 PSS kuivahiivaa Pari rkl sokeria n. 1 l vehnäjauhoja Ainekset sekaisin kulhossa, kelmu päälle ja nostata noin 15-30 min. huoneenlämmössä, kunnes kuplii. Lisää taikinaan: 2 rkl suolaa 300 g porkkanaraastetta 2 l vehnäjauhoja n. 2 dl rypsiöljyä Siirrä taikina yleiskoneeseen taikinakoukuin varustettuna ja vaivaa 1 tasolla noin 15 min. Lisää loppuvaiheessa öljy. Voitele leipävuoat (4kpl) ja kaada öljysin käsin taikina vuokiin. Nostata liinan tai kelmun alla vielä noin 30 minuuttia, kunnes on kaksinkertaistunut. Paista uunin alaosassa ensin 180 asteessa (kiertoilma) 10 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpötilaa 165 asteeseen ja paista 40 minuuttia. Valmis leipä irtoaa hyvin vuoasta ja pohja kumahtaa kun siihen varovasti koputtaa. Voitele päällispuoli voisula

Tomaattileipä

Tomaattileipä Kun ei muuten tule tomaattia syötyä, sen voi upottaa näppärästi vaikka leipä taikinaan, antaa kivasti makua👍. Tästä tuli nyt normaalia pienempi ja matalampi leipä, oli ehkä hieman korkeampi vuoka kahdelle, olisi tullut vain yksi isompi leipä. No pienemmät siivut = pienempi annoskoko 😃. Mutta hyvää ja pehmeää. Ja rapsakkaan pinnan saat kun sivelet vähän voisulaa päälle 👍 Kuva: Heli Turunen© Raaka-aineet: 5 dl vettä 2 tl suolaa 2 dl kaurahiutaleita 9-10 dl vehnäjauhoja 1 PSS kuivahiivaa 3 dl tomaattikuutioita 1 dl öljyä 2 dl juustoraastetta Valmistus: Mittaa vesi, lisää kaurahiutaleet ja suola taikinakulhoon. Pilko tomaatit pieneksi. Lisää pilkotut tomaatit vesi-kaurahiutaleseokseen. Sekoita kuivahiiva ja n.4 dl vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää juustoraaste ja jauhoja vähin erin, kunnes saat tasaisen ja notkean taikinan. Vatkaa taikinaa joko sähkövatkaimella tai yleiskoneen taikinakoukuilla n.10-15 min. Anna taikinan nousta n. 2 tuntia, liinalla peitettynä. Leivo p

Broiler-kebab pizzaa

Joulukuun 9 ja pitsapäivä. Broileria ja kebab lastuja, tomaattisosetta, juustoa, basilikaa, pitsamaustetta ja valkosipulia tietty. Kuva: Heli Turunen© Perus pitsapohjaan tulee siis: (2 pellillistä) 5dl vettä(puolet kiehuvaa ja puolet kylmää) 1 PSS kuivahiivaa 2 rkl suolaa  1rkl sokeria 0,75-1 l vehnäjauhoja 1 dl rypsiöljyä Sekoita kädenlämpöinen vesi, kuivahiiva, sokeri, suola jauhot, lopuksi öljy. Anna kohota kaksinkertaisesti liinan alla noin tunti. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pellille sopivaksi. Käytä pellille taputtelun avuksi jauhoja, ettei tartu taikina käsiin. Täytteeseen: Tomaattisosetta, juustoraastetta, broilersuikaleita, kebab lastuja, valkosipulia, pitsamaustetta. Kuva: Heli Turunen©

10-vuotiaan synttärikakku

Tänään 8.12 vietetään pikkuneidin 10-vuotis syntymäpäiviä.  Kakku on ihan perus viiden kananmunan sokerikakkupohja, välissä on tropikanasosetta, vaniljarahkaa ja banaaniviipaleita. Kosteutus vichyllä ja päällinen on sokerimassaa. Kirjaimet ja numerot ovat suklaata, löysin Prismasta noita suklaakirjaimia, joita halusin kokeeksi ottaa. Kuva: Heli Turunen© Kakkupohja: (3 lasia) Lasi1: 5 kananmunaa Lasi1: Yhtä paljon sokeria kuin lasissa munia Lasi3: Yhtä paljon vehnäjauhoja lasissa munia ja lisää joukkoon 2 tl leivinjauhetta, sekoita jauhoihin. Laita uuni 175 asteeseen. Voitele pyöreä kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdohdoksi. Lisää jauho-leivinjauheseos varovasti sekoittaen, älä vatkaa kovaa.  Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista alatasolla 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla, jääkö taikinaa, jos ei kakku on valmis. Anna jäähtyä ennen halkaisua ja täyttämistä. Onnea vielä päivän sankarille!♥️🎂🎉

Joulutortut

Joulutortut Joulukuun 7 päivä ja ihan perinteiset joulutortut valmiista torttutaikinalevyistä niin sakara kuin kukkamuodossa.  Tänä vuonna kokeilin torttuhillona perinteisen luumun sijaan vihreäkuula marmeladia sekä omena-kanelimarmeladia. Ja toimii erittäin hyvin. Kuva: Heli Turunen© Kuva: Heli Turunen©

Mutakakku

 Mutakakku - Mudcake Poika halusi tehdä itsenäisyyspäivänä ja isänsä syntymäpäiville mutakakun. Itse valmisti, sekoitti aineet, paistoi ja koristeli. Laitoin vain hänelle raaka-aineet valmiiksi. Lähdetään siis katsomaan minkälaisesta aineista tämä helppo ja yksinkertainen kakku syntyy. Kuva: Heli Turunen© Valmistus aineet: 150 g leivonta margariinia 150 g tummaa leivonta suklaata 2 rkl leivonta kaakaojauhettta 1,5 dl sokeria 3 kananmunaa 3,5 dl vehnäjauhoja 0,5 tl leivinjauhetta Valmistus: Sulata margariini ja paloiteltu suklaa mikrossa 1-2 minuuttia. Sekoita ja lisää kaakaojauhe sekaan. Riko kananmunat ja vatkaa ne yksitellen  rasvasuklaasseokseen. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Laita irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Tasoita.  Paistaa 200 sateisessa uunin keskiosassa 15 minuuttia. Kakku on kypsä pinnalta ja reunoilta, mutta sisältä pehmeän löysää.

Porkkanaleipä

Porkkanaleipä Joulukuun 5 päivä, jäi porkkana-sosekeittoa yli, joten testiin muutama vuokaleipä. Aamuksi on taas tuoretta leipää.  Kuva: Heli Turunen© Ainekset: 5 dl porkkana-perunasosekeittoa 1 pussi kuivahiivaa 5 dl kuumaa vettä 12 dl vehnäjauhoja 2,5 dl kaurahiutaleita 1 rkl sokeria  2 rkl suolaa 1 dl rypsiöljyä Valmistus: Alusta juuri eli laita sosekeitto, kuivahiiva, 5dl jauhoa, sokeri ja kaurahiutaleet astiaan sekoita tasaiseksi. Anna hetki noin 15 min levätä kunnes taikina kuplii ja lisää sitten suola ja loput jauhot ja sekoita taikinakoukulla yleiskoneessa vähitellen jauhot. Lopuksi lisää öljy. Anna vaivata noin 15 minuuttia, jonka jälkeen kohota vielä kaksinkertaiseksi liinan alla. Kaada sitten vuokiin tai jaa kolmeen osaan ja muotoile leiväksi. Paista ensin 225 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen pienennä lämpöä 200 asteeseen jolloin paistoaika 30-40 min. Viimeiseksi pinnan voitelu öljyllä/voilla, tulee rapsakka pinta :) Kuva: Heli Turunen Kuva: Heli Turunen©