Siirry pääsisältöön

Tekstit

4-viljan Patongit ja sämpylät

4- viljan sämpylät Taikinasta tuli 12 sämpylää ja 4 patonkia. Neljänviljan Patongit 4-viljan sämpylät 5 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa / vettä 50 g hiivaa / 1 PSS kuivahiivaa 1-2 tl suolaa 1 rkl siirappia 50 g voita / rypsiöljyä 3 dl n eljän viljan hiutaleita n.8 dl h iivaleipävehnäjauhoja / vehnäjauhoja 0,5 dl      pellavansiemenrouhetta Valmistus: Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, siirappi, pellavarouhe ja voisula. Lisää hiutaleet ja jauhot ja alusta taikina tavalliseen tapaan, joko käsin tai yleiskoneen taikinakoukuin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo sämpylöiksi. Kohota hyvin ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Pekonipastaa

 Pekonipasta Pastaruoat on hyvin helppo ja yksinkertainen valmistaa. Pastassa on monia hyvä vaihtoehtoja ja itse kastikkeen ainesosista vain taivas rajana mistä tykkää ja mitä haluaa tehdä.  Tällä kertaa makumatkailu suuntaa Italian suuntaan eli aidon Italian versiosta Pasta Carbonara -  oma suomalainen versioni vähän sinne päin. Viiden raaka-aineet pasta carbonara valmistuu näin:  https://youtu.be/dB9QBsQ3mhk Eli  Pastaa, pekonia, kananmunia, mustapippuria ja parmesania. Kuva: Heli Turunen©

Spagettipäivä 5.1.22

Tänään vietetään kansallista spagettipäivää 5.1.2022 Sen kunniaksi myös minä keitin spagettia tomaattikastikkeessa lihapullilla höystettynä. Perus Helppo, yksikertainen ja nopea arkiruoka.👍 Jatkoon 😊  Kuva: Heli Turunen©

Perunavelliä

Perunavelli ruohosipulilla ja krutonkeilla Vanha kunnon retro perunasosekeitto eli perunavelli ruohosipulilla, persiljalla ja krutonkeilla tuunattuna. Tämä helppo, halpa ja yksinkertainen arkiruoka, johon tarvitaan vain 4 raaka-ainetta, valmistuu myös hyvin nopeasti, jos vain on vielä jäänyt keitettyjä perunoita tai muusia yli. Perunavelli krutonkeilla persiljalla ja ruohosipulilla. Kuva: Heli Turunen© Perunavelliin on tarvitaan: (4-6 annosta) 1kg perunoita 1 l maitoa 50 g voita/margariinia Suolaa maun mukaan Koristeeksi ruohosipulia/persiljaa/krutonokeja. Ohje: Perunat keitetään ja muussataan, lisätään lämmin maito, voi ja suola. Kiehautetaan  ja koristeeksi keiton päälle ruohosipulia/persiljaa tai krutonkeja.

Saaristolaisleipää

Saaristolaisleipä Kuva: Heli Turunen© Ainekset: 1 l piimää tai appelsiinimehua 50 g (1 pkt) tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa 3 dl siirappia 1 rkl suolaa 3 dl kaljamaltaita 3 dl vehnä- tai kauraleseitä 3 dl ruisjauhoja 10 dl vehnäjauhoja Valmistus: Sekoita piimä, hiiva, siirappi, suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot puukauhalla. Lisää vähitellen vehnäjauhot taikinaan.  Itse käytin yleiskoneen taikinakoukulla vaivaamiseen käsivsmmani takia, mutta voithan hyvin käsin sekoittaa, kunnes on löysänäistä puuroa. Anna sitten kohota liinan alla noin tunti. Jaa taikina kolmeen tai neljään hyvin voideltuun leipä- tai foliovuokaan. Kohota peitettyinä noin 45 minuuttia.  Itse käytin 2 isoa syvää leipävuokaa. Anna kohota vielä 45 minuuttia Paista leipiä ensin 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia, sitten 150 asteessa 1 tunti 45 minuuttia. Voitele leipä vesi+siirappi seoksella. Saaristolaisleipä maistuu erittäin hyvältä tonnikalatahnan kanssa. Tonnikalatahnassa Tonnikalaa, cremefraiche, suolaa, mustapi

Uunijuuresleipää

Juuresleipää Uunijuures-sosekeiton jämästä näppärästi pehmeä ja herkullinen vuokaleipä.  Kuva Heli Turunen©   Ainekset noin  n. 1 l sosekeittoa n. 1 l vehnäjauhoja 3pss kuiva hiivaa Pari rkl sokeria 2 rkl suolaa 0,5 l vettä 2 l vehnäjauhoja 2 dl rypsiöljyä Ainekset sekaisin taikinakoukuin yleiskoneessa, loppuvaiheessa öljy ja nostatus n 30 minuuttia ja paisto ensin 180 asteessa 10 minuuttia ja sitten 165. asteessa 40 minuuttia.  

Porkkanaleipää

Porkkanaleipä Kun jää ylitse kaurapuuroa ja porkkanaraastetta, saat päivälliskeiton kanssa hyvää vuokaleipää. Tälläkertaa en juuri mittaillut aineksia, suurinpiirtein heittelin astiaan eli ensin tein juuren: 7,5 dl kaurapuuroa 1l vettä 3 PSS kuivahiivaa Pari rkl sokeria n. 1 l vehnäjauhoja Ainekset sekaisin kulhossa, kelmu päälle ja nostata noin 15-30 min. huoneenlämmössä, kunnes kuplii. Lisää taikinaan: 2 rkl suolaa 300 g porkkanaraastetta 2 l vehnäjauhoja n. 2 dl rypsiöljyä Siirrä taikina yleiskoneeseen taikinakoukuin varustettuna ja vaivaa 1 tasolla noin 15 min. Lisää loppuvaiheessa öljy. Voitele leipävuoat (4kpl) ja kaada öljysin käsin taikina vuokiin. Nostata liinan tai kelmun alla vielä noin 30 minuuttia, kunnes on kaksinkertaistunut. Paista uunin alaosassa ensin 180 asteessa (kiertoilma) 10 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpötilaa 165 asteeseen ja paista 40 minuuttia. Valmis leipä irtoaa hyvin vuoasta ja pohja kumahtaa kun siihen varovasti koputtaa. Voitele päällispuoli voisula