Saaristolaisleipä
Kuva: Heli Turunen© |
Ainekset:
1 l piimää tai appelsiinimehua
50 g (1 pkt) tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
Valmistus:
Sekoita piimä, hiiva, siirappi, suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot puukauhalla. Lisää vähitellen vehnäjauhot taikinaan.
Itse käytin yleiskoneen taikinakoukulla vaivaamiseen käsivsmmani takia, mutta voithan hyvin käsin sekoittaa, kunnes on löysänäistä puuroa. Anna sitten kohota liinan alla noin tunti.
Jaa taikina kolmeen tai neljään hyvin voideltuun leipä- tai foliovuokaan. Kohota peitettyinä noin 45 minuuttia.
Itse käytin 2 isoa syvää leipävuokaa.
Anna kohota vielä 45 minuuttia |
Paista leipiä ensin 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia, sitten 150 asteessa 1 tunti 45 minuuttia.
Voitele leipä vesi+siirappi seoksella.
Saaristolaisleipä maistuu erittäin hyvältä tonnikalatahnan kanssa.
Tonnikalatahnassa
Tonnikalaa, cremefraiche, suolaa, mustapippurirouhetta, tilliä ja sitruunanmehu
Saaristolaisleipä tonnikalatahnalla |
Kommentit