Siirry pääsisältöön

Gluteeniton kasvispiirakka

Gluteeniton kasvispiirakka

Helppo perus suolainen piirakka niin välipalle, iltapalalle tai vaikka vierasvaralle, illan istujaisiin tai juhlatarjoiluun. Pohja valmistuu näppärästi vain muutamasta ainesosista, mitkä yleensä jo kotoa löytyvät, eikä tarvita välttämättä mitään koneita, ihan käsipelillä onnistuu muutamassa minuutissa. Täyteaineissakin vain taivas on rajana eli mitä kaapista löytyy ja mistä tykkää. Pääasia on vain se että kun kyseessä on gluteeniton, varaa aineet joissa ei ole gluteeniaineita. Myös mausteet on hyvä tarkistaa, etteivät sisällä gluteenia. 
Gluteenittomassa leivonnassa han on hyvä muistaa että siihen ei tule sitä sitkoa niin kuin vehnäjauhoista valmistettuna ja taikina saattaa murentua helposti. Siksi taikinaan kannattaa laittaa soodaa ja jättää hieman märäksi ja painella märin käsin.
Ihan täysin vegaanisena versiona korvaa kermaviili kasvipohjaisella kermalla, vegejuustolla ja jätä kananmuna pois ja korvaa kananmuna perunajauhoja tai maissijauholla.


Kuva: Heli Turunen©


Pohja:
100g leivonta margariinia
4 dl vaaleaa glueenitonta jauhoa
2 tl soodaa
2 tl suolaa
1 dl vettä

Täyte:
Purjosipulia, sipuli kuutioita, paprika suikaleina, kananmunaa, kermaviiliä, suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, oreganoa, basilikaa  ja juustoraastetta.

Sekoita taikina nyppimällä pehmeä rasva, jauhot, sooda, suola ja vesi.
Rasvaa pyöreä vuoka ja painele taikina vuokaan ja reunoille. 

Levitä sitten täyte pohjan päälle ja paista uunissa kiertoilmauuni 160 asteessa 30 minuuttia. Ilman kiertoilmaa 200 astetta. Anna hetki jäähtyä ja tekeytyä.


Kuva: Heli Turunen©

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ...

Raitajuuri-porkkanasosekeitto

SOSEKEITTO RAITAJUURESTA Raitajuuri, lila ja keltainen porkkana.. Mitä siitä voisi tehdä? Pienen mietiskelyn jälkeen sopiva kylmän ja pimeän ajan ruoaksi olisi sosekeitto. Mukaan vähän vettä, sipulia, kasvisliemikuutio, suolaa, pippuria ja ruokakermaa. Keitä kypsäksi ja soseuta, keitto valmis. Porkkanat ja raitajuuri ovat Orastavan Auringon tilalta Koijärveltä Forssasta. Rubino pippurisekoitus Kotigastronomi lta. Ainekset: Raitajuuri Keltainen porkkana Lila porkkana Sipulikuutioo Pari perunaa 2 Kasvislimikuutiota Vettä niin että kasvikset peittyy Suolaa Pippurisekoitusta Rubino 2dl ruokakermaa Keitä juurekset kypsäksi noin puolituntia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Lisää ruokakerma joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.