Gluteeniton kasvispiirakka
Helppo perus suolainen piirakka niin välipalle, iltapalalle tai vaikka vierasvaralle, illan istujaisiin tai juhlatarjoiluun. Pohja valmistuu näppärästi vain muutamasta ainesosista, mitkä yleensä jo kotoa löytyvät, eikä tarvita välttämättä mitään koneita, ihan käsipelillä onnistuu muutamassa minuutissa. Täyteaineissakin vain taivas on rajana eli mitä kaapista löytyy ja mistä tykkää. Pääasia on vain se että kun kyseessä on gluteeniton, varaa aineet joissa ei ole gluteeniaineita. Myös mausteet on hyvä tarkistaa, etteivät sisällä gluteenia.
Gluteenittomassa leivonnassa han on hyvä muistaa että siihen ei tule sitä sitkoa niin kuin vehnäjauhoista valmistettuna ja taikina saattaa murentua helposti. Siksi taikinaan kannattaa laittaa soodaa ja jättää hieman märäksi ja painella märin käsin.
Ihan täysin vegaanisena versiona korvaa kermaviili kasvipohjaisella kermalla, vegejuustolla ja jätä kananmuna pois ja korvaa kananmuna perunajauhoja tai maissijauholla.
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
Pohja:
100g leivonta margariinia
4 dl vaaleaa glueenitonta jauhoa
2 tl soodaa
2 tl suolaa
1 dl vettä
Täyte:
Purjosipulia, sipuli kuutioita, paprika suikaleina, kananmunaa, kermaviiliä, suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, oreganoa, basilikaa ja juustoraastetta.
Sekoita taikina nyppimällä pehmeä rasva, jauhot, sooda, suola ja vesi.
Rasvaa pyöreä vuoka ja painele taikina vuokaan ja reunoille.
Levitä sitten täyte pohjan päälle ja paista uunissa kiertoilmauuni 160 asteessa 30 minuuttia. Ilman kiertoilmaa 200 astetta. Anna hetki jäähtyä ja tekeytyä.
![]() |
Kuva: Heli Turunen© |
Kommentit