Siirry pääsisältöön

Focaccia

Focaccia

Tervehdys ja aurinkoista maaliskuun viimeisiä päiviä. Olen jo pitkään ajatellut tehdä tätä italiastyyppistä todella hyvää ja pehmeää leipää - Focacciaa. Se on helppo ja yksinkertainen ja pinnalle sopii mitä vain itse haluat :) Minä laitoin vain kuivattua rosmariinia, kirsikkatomaattia ja sormisuolaa. Tuoretta rosmariinia ei ollut niin käytin kuivattua sekä vaihdoin oliiviöljyn rypsiöljyyn.

Gluteenittomana saat kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja nesteen sekaan noin ruokalusikallinen psylliumia.



Rosmariini ja sormisuola kuuluvat minun lempimausteisiin ja ne löytyvätkin kätevästi Kotigastronomin tuotevalikoimasta, ja toimin siis jälleenmyyjänä. ID numeroni on 19493.

Mikäli haluat täydentää maustevarastoasi tai muuten haluat kokeilla tuotteita, tilaa ne kauttani eli laita viestiä, vieraile Facebookin @helinkotigastronomi sivulla. PS. Nyt on vielä maaliskuun ajan www.kotigastronomi.fi maustemarkkinat esim pääsiäiseen sopivia ruoanlaitto ja leivonta tuotteita, mausteita,  maustesekoituksia ja dippiaineita. Suurin osa on gluteenitonta ja laktoositonta. 


Itse ohjeeseen:

6-7 dl vehnäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

5 dl kädenlämpöistä vettä(+42 astetta)

2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä/rypsiöljyä

Pinnalle:

rosmariinia 

kirsikkatomaattia

karkeaa meri- tai vuorisuolaa tai sormisuolaa

Valmistus:

Sekoita 5dl kädenlämpöistä(+42 asteista) vettä,  sokeri, kuivahiiva ja 3 dl vehnäjauhoja. Anna hetki levätä, kunnes kuplii (n.10min).

Alusta sen jälkeen taikina suolalla, lopuilla jauhoilla, mutta älä laita kaikkea kerralla, taikinasta pitäisi tulla pehmeää. Lopuksi öljy.

Anna liinan alla nousta noin 30 minuuttia ja kippaa taikina sitten leivinpaperille uunipellille. Taputella öljysin käsin taikina koko pellin leveydellä ja anna vielä kohota liinan alla noin 30 minuuttia. 


Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut sen puolisen tuntia, pistele kuoppia öljysin sormin. Täytä focaccia kirsikkatomaateilla, rosmariinillä ja sormisuolalla. 


Paista uunin keskiosassa alemmalla tasolla 15-20 minuuttia, kunnes on kauniin ruskea pinta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa