Omenapiirakka
Oli tuotu aamulla mulle keittiöön muutama omena ja appelsiini, ja lappunen voisiko näitä vielä käyttää? No tein päiväkahveelle sitten omenapiirakkaa ja tietenkin vaniljakastiketta. Appelsiinit jäi vielä käyttämättä tai salaattiin laitoin muutaman. Tästä ohjeesta tulee noin 16 palaa. Ohje on perus piirakkapellilliseen. Tein 2 pellillistä, joten tuplasin aineet.
Ainekset:
n. 1kg happamia omenoita (kotimaisia tai Jonagold)
4 kananmunaa
3dl sokeria
150g voita tai leivontamargariinia sulatettuna
2dl omenatäysmehua tai maitoa
5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
2tl vanilliinisokeria
(1/2 tl kardemummaa)
Pinnalle: 2-3rkl sokeria ja 2tl kanelia
Lisäksi: (vaahtoutuvaa) vaniljakastiketta
Valmistus:
Leikkaa omenat neljään osaan ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri.
Lisää vaahtoon hieman jäähtynyt rasva. Sekoita taikinaan maitoa tai mehua vuorotellen keskenään sekoitettujen kuivien aineiden kanssa.
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille (30 cm x 40 cm).
Asettele päälle omenat. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25-30 minuuttia. Tarjoa piirakka halutessasi vaniljakastikkeen kanssa.
Vaniljakastike:
1 litra maitoa
3 kananmunankeltuaista
5 rkl sokeria
2 rkl maizenaa
Sekoita kaikki ainekset kattilassa kokoajan, kunnes sakenee. Älä keitä. Jäähdytä vesihauteessa ja lisää vaniljasokeria.
Kommentit