Riisipuuropataleipä
Vielä näin iltapuhteeksi leivän tekoon, jotta aamulla tuoretta leipää. Pataleipä onkin itselle uusi tuttavuus, joten päätinpä sitten kokeilla kuinka helppoa se onkaan... Joten asiaan:
Riisipuuron jämästä syntyy helposti ja vaivattomasti pataleipä. Eikä tarvitse edes vaivata, Riittää vain, että kaikki ainekset menee sekaisin ja noin tunniksi nousemaan liinan alle ja kuumennettuun valurautapataan paistumaan. Ensin noin vartti kannen alla ja sitten ilman kantta reilu puoli tuntia, riippuen uunista, Paista kunnes on kypsää. Itse paistoin tällä kertaa puuhellan uunissa,joten en ihan lämpötiloista tarkkaan tiedä, mutta ajallisesti sopiva aika. Ja niin rapsakkaa ja pehmeää leipää.
Ainekset:
3 dl riisipuuroa
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
hyppysellinen suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja (tai pelkästään vehnäjauhoja)
25 g margariinia
Valmistus:
Lämmitä vesi reilun kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, riisipuuro, suola ja hunaja. Sulata margariini ja kaada joukkoon, lisää jauhot. Sekoita taikinaksi. Tätä leipää ei pahemmin tarvitse vaivata, itse taisin nuolijalla sekoitella koko taikinan. Jätä tunniksi kohoamaan liinan alle.
Öljyä kannellinen valurautapata ja laita se uuniin, uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmin, ota pata uunista ja kumoa taikina pataan. Ripottele taikinan päälle vehnäjauhoja, laita kansi padan päälle ja leipä uuniin 15 minuutiksi. Tämän jälkeen poista kansi ja jatka leivän kypsentämistä vielä noin puolisen tuntia, kunnes leipä on kauniin kullanruskea ja kypsä.
Kommentit