Mallasleipää
Tuli tuossa jokunen päivä tehtyä kotikaljaa, kun oli noita kaljamalta avattu pussi kaapissa. Ja kun kalja oli tehty ja siivilöity jäi siinä sitten noita kaljamaltaita yli - ja eikös sitten vaan leipätaikinaa tekemään.
Tästä satsista tuli aika makea, no tietty kaljaan laitoin sokeria ja lisäksi vielä leipätaikinaankin siirappiakin ohjeen mukaan, joten täytyy seuraavan kerran muistaa tuo makeus 🙈.
Eli mallastaikinaan tarvitaan seuraavat ainekset:
5dl vettä tai piimää(+42 asteista)
1 pussi kuivahiivaa
1-2tl Suolaa
1 rkl sokeria
0,5-1dl siirappia
4dl kaljamaltaita(kaljamäskiä)
3dl ruisjauhoja
9-10dl vehnäjauhoja
Sekoita kuivahiiva nesteeseen, lisää sokerit(jos olet jo kaljaa tehnyt, älä laita enään sokeria ja siirappiakin ihan vähän),
kaljamaltaita/mäskiä ja ruisjauhot. Sekoita ja anna hetki (10 minuuttia) levätä, kunnes alkaa kuplia.
kaljamaltaita/mäskiä ja ruisjauhot. Sekoita ja anna hetki (10 minuuttia) levätä, kunnes alkaa kuplia.
Lisää loput jauhot, älä kaikkea kerralla. Taikinan pitää olla pehmeää. Alusta taikina ja anna kohota se liinan alla puolisen tuntia, kunnes on kaksinkertaistunut.
Kippaa se voideltuun vuokaan tai muotoile leivinpaperin päälle uunipellille leiväksi.
Kohota vielä hetki liinan alla.
Laita uunin 225 asteeseen 20-30 min(riippuen uunista). Itse paistoin puuhellan uunissa, joten en ihan ollut asteista ja ajasta perillä, mutta joku reilu puoltuntia siinä meni.
Kommentit