Siirry pääsisältöön

Tekstit

Joulutortut

Joulutortut Joulukuun 7 päivä ja ihan perinteiset joulutortut valmiista torttutaikinalevyistä niin sakara kuin kukkamuodossa.  Tänä vuonna kokeilin torttuhillona perinteisen luumun sijaan vihreäkuula marmeladia sekä omena-kanelimarmeladia. Ja toimii erittäin hyvin. Kuva: Heli Turunen© Kuva: Heli Turunen©

Mutakakku

 Mutakakku - Mudcake Poika halusi tehdä itsenäisyyspäivänä ja isänsä syntymäpäiville mutakakun. Itse valmisti, sekoitti aineet, paistoi ja koristeli. Laitoin vain hänelle raaka-aineet valmiiksi. Lähdetään siis katsomaan minkälaisesta aineista tämä helppo ja yksinkertainen kakku syntyy. Kuva: Heli Turunen© Valmistus aineet: 150 g leivonta margariinia 150 g tummaa leivonta suklaata 2 rkl leivonta kaakaojauhettta 1,5 dl sokeria 3 kananmunaa 3,5 dl vehnäjauhoja 0,5 tl leivinjauhetta Valmistus: Sulata margariini ja paloiteltu suklaa mikrossa 1-2 minuuttia. Sekoita ja lisää kaakaojauhe sekaan. Riko kananmunat ja vatkaa ne yksitellen  rasvasuklaasseokseen. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Laita irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Tasoita.  Paistaa 200 sateisessa uunin keskiosassa 15 minuuttia. Kakku on kypsä pinnalta ja reunoilta, mutta sisältä pehmeän löysää.

Porkkanaleipä

Porkkanaleipä Joulukuun 5 päivä, jäi porkkana-sosekeittoa yli, joten testiin muutama vuokaleipä. Aamuksi on taas tuoretta leipää.  Kuva: Heli Turunen© Ainekset: 5 dl porkkana-perunasosekeittoa 1 pussi kuivahiivaa 5 dl kuumaa vettä 12 dl vehnäjauhoja 2,5 dl kaurahiutaleita 1 rkl sokeria  2 rkl suolaa 1 dl rypsiöljyä Valmistus: Alusta juuri eli laita sosekeitto, kuivahiiva, 5dl jauhoa, sokeri ja kaurahiutaleet astiaan sekoita tasaiseksi. Anna hetki noin 15 min levätä kunnes taikina kuplii ja lisää sitten suola ja loput jauhot ja sekoita taikinakoukulla yleiskoneessa vähitellen jauhot. Lopuksi lisää öljy. Anna vaivata noin 15 minuuttia, jonka jälkeen kohota vielä kaksinkertaiseksi liinan alla. Kaada sitten vuokiin tai jaa kolmeen osaan ja muotoile leiväksi. Paista ensin 225 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen pienennä lämpöä 200 asteeseen jolloin paistoaika 30-40 min. Viimeiseksi pinnan voitelu öljyllä/voilla, tulee rapsakka pinta :) Kuva: Heli Turunen Kuva: Heli Turunen©

Helmipuuro sämpylät

Helmipuurosta gluteenittomat sämpylät Jäi taas helmipuuroa yli, joten gluteenittomia sämpylöitä valmistumaan. Oli hieman glut jauhot vähissä, joten juuri ja juuri riitti yhteen puolen litran taikinaan. Gluteeniton leivonta on aika haastavaa, kun ei gluteenittomassa jauhoista saa sitkoa niin kun tavallisesta jauhosta. Ja paisto lämpötila hieman korkeampi vähemmän aikaa kuin normi jauhoilla tehty. Tuli erittäin pehmeitä sämpylöitä. Kuva: Heli Turunen© Eli katsotaan miten homma lähti käyntiin: 4 dl laktoositonta helmipuuroa 5 dl vettä 1 PSS kuivahiivaa 1 rkl sokeria 1 rkl psylliumia 1 rkl soodaa 4 dl gluteenitonta kaurajauhoa 3 dl kaurahiutaleita 400 g riisijauhoa 1 rkl suolaa 1 dl rypsiöljyä Sotkettiin helmipuuro, vesi, kuivahiiva, sokeri, psyllium, sokeri,  kaurajauhot ja kaurahiutaleet sekaisin ja annettiin turvota kelmun alla noin puoli tuntia.  Lisättiin suola, riisijauhoa ja lopuksi öljy ja vaivattiin noin 15 min.  Öljytyin käsin pyöriteltiin taikinasta sämpylät ja päälle kaurahiuta

Gluteeniton kasvispiirakka

Gluteeniton kasvispiirakka Helppo perus suolainen piirakka niin välipalle, iltapalalle tai vaikka vierasvaralle, illan istujaisiin tai juhlatarjoiluun. Pohja valmistuu näppärästi vain muutamasta ainesosista, mitkä yleensä jo kotoa löytyvät, eikä tarvita välttämättä mitään koneita, ihan käsipelillä onnistuu muutamassa minuutissa. Täyteaineissakin vain taivas on rajana eli mitä kaapista löytyy ja mistä tykkää. Pääasia on vain se että kun kyseessä on gluteeniton, varaa aineet joissa ei ole gluteeniaineita. Myös mausteet on hyvä tarkistaa, etteivät sisällä gluteenia.  Gluteenittomassa leivonnassa han on hyvä muistaa että siihen ei tule sitä sitkoa niin kuin vehnäjauhoista valmistettuna ja taikina saattaa murentua helposti. Siksi taikinaan kannattaa laittaa soodaa ja jättää hieman märäksi ja painella märin käsin. Ihan täysin vegaanisena versiona korvaa kermaviili kasvipohjaisella kermalla, vegejuustolla ja jätä kananmuna pois ja korvaa kananmuna perunajauhoja tai maissijauholla. Kuva: Heli

Perus sämpylät

Perus sämpylät Sämpylä päivä. Mikä sen mukavampaa kun valmistaa sämpylä taikina ja saada tuoretta sämpylää joko aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi.  Kuva: Heli Turunen© Aineet: 5 dl nestettä 1 PSS kuivahiivaa 2 rkl sokeria  5 dl hiivaleipäjauhoja n.12 dl vehnäjauhoja  2 rkl suolaa 1 dl rypsiöljyä Ohje: Sekoita hiiva, sokeri ja hiivaleipä jauhot nesteeseen. Sekoita tasaiseksi ja anna levätä noin 10 min, kunnes alkaa kuplia. Lisää sen jälkeen suola, loput jauhot ja öljy. Sekoita vielä kaikki ja jätä liinan alle nousemaan noin 1 tunti tai kunnes on kaksinkertaistunut. Vaivaa taikina jauhojen kera ja tee pötkylä, jonka jaat sitten 16 osaan. (Taikinan voi jakaa kahteen osaa niin on helpompi vaivata pötkylä, josta tulee 8 osaa). Pyörittele sämpylöiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna vielä valmiit sämpylät hetki nousta liinan alla puolisen tuntia. Paista ensin uunin 225 asteessa 10 min ja laske sen jälkeen lämpötilaa 200 asteeseen. Paista vielä noin 30 minuuttia, joll

Banaani leipä - Bananabread

 Banaanileipä Banaanileipä on eräänalainen leivän ja leivonnaisen välimuoto, mutta siinä ei käytetä samaan tapaan rasvaa ja sokeria kuin vaikkapa banaanikakussa, sen sijaan banaanileipätaikinaan voidaan lisätä vaikkapa kaurahiutaleita. Banaani tuo leipään yleensä riittävästi makeutta jo itsessään, ja siksi se onkin terveellinen vaihtoehto sokeripitoisille leivonnaisille. Kuva: Heli Turunen© Eikä tarvitse vaivata eikä nostattaa ja itse valmistukseen kun pääsee vain neljällä raaka-aineella: Kananmunaa, jauhoja tai hiutaleita, banaania, leivinjauhetta. Nostatusaineena voi käyttää leivinjauhetta,  taikinajuurta tai ruokasoodaa, jos taikinaan on tulossa jotakin hapanta, kuten jogurttia. Gluteenittomana tehdessä suositaan soodaa sekä leivinjauhetta. Vegaanisena kananmuna korvataan esim. Omenasoseella. Banaani leipään tarvittavat raaka-aineet: 1 leipä (noin 10 viipaletta): 3 munaa 2 dl maitoa/luonnon jugurttia 1½ dl kaurahiutaleita 1 tl vaniljaa 2 tl leivinjauhetta 1 hyppysellinen suolaa 3 ba