Siirry pääsisältöön

Tekstit

Perunavelliä

Perunavelli ruohosipulilla ja krutonkeilla Vanha kunnon retro perunasosekeitto eli perunavelli ruohosipulilla, persiljalla ja krutonkeilla tuunattuna. Tämä helppo, halpa ja yksinkertainen arkiruoka, johon tarvitaan vain 4 raaka-ainetta, valmistuu myös hyvin nopeasti, jos vain on vielä jäänyt keitettyjä perunoita tai muusia yli. Perunavelli krutonkeilla persiljalla ja ruohosipulilla. Kuva: Heli Turunen© Perunavelliin on tarvitaan: (4-6 annosta) 1kg perunoita 1 l maitoa 50 g voita/margariinia Suolaa maun mukaan Koristeeksi ruohosipulia/persiljaa/krutonokeja. Ohje: Perunat keitetään ja muussataan, lisätään lämmin maito, voi ja suola. Kiehautetaan  ja koristeeksi keiton päälle ruohosipulia/persiljaa tai krutonkeja.

Saaristolaisleipää

Saaristolaisleipä Kuva: Heli Turunen© Ainekset: 1 l piimää tai appelsiinimehua 50 g (1 pkt) tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa 3 dl siirappia 1 rkl suolaa 3 dl kaljamaltaita 3 dl vehnä- tai kauraleseitä 3 dl ruisjauhoja 10 dl vehnäjauhoja Valmistus: Sekoita piimä, hiiva, siirappi, suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot puukauhalla. Lisää vähitellen vehnäjauhot taikinaan.  Itse käytin yleiskoneen taikinakoukulla vaivaamiseen käsivsmmani takia, mutta voithan hyvin käsin sekoittaa, kunnes on löysänäistä puuroa. Anna sitten kohota liinan alla noin tunti. Jaa taikina kolmeen tai neljään hyvin voideltuun leipä- tai foliovuokaan. Kohota peitettyinä noin 45 minuuttia.  Itse käytin 2 isoa syvää leipävuokaa. Anna kohota vielä 45 minuuttia Paista leipiä ensin 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia, sitten 150 asteessa 1 tunti 45 minuuttia. Voitele leipä vesi+siirappi seoksella. Saaristolaisleipä maistuu erittäin hyvältä tonnikalatahnan kanssa. Tonnikalatahnassa Tonnikalaa, cremefraiche, suolaa, mustapi

Uunijuuresleipää

Juuresleipää Uunijuures-sosekeiton jämästä näppärästi pehmeä ja herkullinen vuokaleipä.  Kuva Heli Turunen©   Ainekset noin  n. 1 l sosekeittoa n. 1 l vehnäjauhoja 3pss kuiva hiivaa Pari rkl sokeria 2 rkl suolaa 0,5 l vettä 2 l vehnäjauhoja 2 dl rypsiöljyä Ainekset sekaisin taikinakoukuin yleiskoneessa, loppuvaiheessa öljy ja nostatus n 30 minuuttia ja paisto ensin 180 asteessa 10 minuuttia ja sitten 165. asteessa 40 minuuttia.  

Porkkanaleipää

Porkkanaleipä Kun jää ylitse kaurapuuroa ja porkkanaraastetta, saat päivälliskeiton kanssa hyvää vuokaleipää. Tälläkertaa en juuri mittaillut aineksia, suurinpiirtein heittelin astiaan eli ensin tein juuren: 7,5 dl kaurapuuroa 1l vettä 3 PSS kuivahiivaa Pari rkl sokeria n. 1 l vehnäjauhoja Ainekset sekaisin kulhossa, kelmu päälle ja nostata noin 15-30 min. huoneenlämmössä, kunnes kuplii. Lisää taikinaan: 2 rkl suolaa 300 g porkkanaraastetta 2 l vehnäjauhoja n. 2 dl rypsiöljyä Siirrä taikina yleiskoneeseen taikinakoukuin varustettuna ja vaivaa 1 tasolla noin 15 min. Lisää loppuvaiheessa öljy. Voitele leipävuoat (4kpl) ja kaada öljysin käsin taikina vuokiin. Nostata liinan tai kelmun alla vielä noin 30 minuuttia, kunnes on kaksinkertaistunut. Paista uunin alaosassa ensin 180 asteessa (kiertoilma) 10 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpötilaa 165 asteeseen ja paista 40 minuuttia. Valmis leipä irtoaa hyvin vuoasta ja pohja kumahtaa kun siihen varovasti koputtaa. Voitele päällispuoli voisula

Tomaattileipä

Tomaattileipä Kun ei muuten tule tomaattia syötyä, sen voi upottaa näppärästi vaikka leipä taikinaan, antaa kivasti makua👍. Tästä tuli nyt normaalia pienempi ja matalampi leipä, oli ehkä hieman korkeampi vuoka kahdelle, olisi tullut vain yksi isompi leipä. No pienemmät siivut = pienempi annoskoko 😃. Mutta hyvää ja pehmeää. Ja rapsakkaan pinnan saat kun sivelet vähän voisulaa päälle 👍 Kuva: Heli Turunen© Raaka-aineet: 5 dl vettä 2 tl suolaa 2 dl kaurahiutaleita 9-10 dl vehnäjauhoja 1 PSS kuivahiivaa 3 dl tomaattikuutioita 1 dl öljyä 2 dl juustoraastetta Valmistus: Mittaa vesi, lisää kaurahiutaleet ja suola taikinakulhoon. Pilko tomaatit pieneksi. Lisää pilkotut tomaatit vesi-kaurahiutaleseokseen. Sekoita kuivahiiva ja n.4 dl vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää juustoraaste ja jauhoja vähin erin, kunnes saat tasaisen ja notkean taikinan. Vatkaa taikinaa joko sähkövatkaimella tai yleiskoneen taikinakoukuilla n.10-15 min. Anna taikinan nousta n. 2 tuntia, liinalla peitettynä. Leivo p

Broiler-kebab pizzaa

Joulukuun 9 ja pitsapäivä. Broileria ja kebab lastuja, tomaattisosetta, juustoa, basilikaa, pitsamaustetta ja valkosipulia tietty. Kuva: Heli Turunen© Perus pitsapohjaan tulee siis: (2 pellillistä) 5dl vettä(puolet kiehuvaa ja puolet kylmää) 1 PSS kuivahiivaa 2 rkl suolaa  1rkl sokeria 0,75-1 l vehnäjauhoja 1 dl rypsiöljyä Sekoita kädenlämpöinen vesi, kuivahiiva, sokeri, suola jauhot, lopuksi öljy. Anna kohota kaksinkertaisesti liinan alla noin tunti. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pellille sopivaksi. Käytä pellille taputtelun avuksi jauhoja, ettei tartu taikina käsiin. Täytteeseen: Tomaattisosetta, juustoraastetta, broilersuikaleita, kebab lastuja, valkosipulia, pitsamaustetta. Kuva: Heli Turunen©

10-vuotiaan synttärikakku

Tänään 8.12 vietetään pikkuneidin 10-vuotis syntymäpäiviä.  Kakku on ihan perus viiden kananmunan sokerikakkupohja, välissä on tropikanasosetta, vaniljarahkaa ja banaaniviipaleita. Kosteutus vichyllä ja päällinen on sokerimassaa. Kirjaimet ja numerot ovat suklaata, löysin Prismasta noita suklaakirjaimia, joita halusin kokeeksi ottaa. Kuva: Heli Turunen© Kakkupohja: (3 lasia) Lasi1: 5 kananmunaa Lasi1: Yhtä paljon sokeria kuin lasissa munia Lasi3: Yhtä paljon vehnäjauhoja lasissa munia ja lisää joukkoon 2 tl leivinjauhetta, sekoita jauhoihin. Laita uuni 175 asteeseen. Voitele pyöreä kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdohdoksi. Lisää jauho-leivinjauheseos varovasti sekoittaen, älä vatkaa kovaa.  Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista alatasolla 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla, jääkö taikinaa, jos ei kakku on valmis. Anna jäähtyä ennen halkaisua ja täyttämistä. Onnea vielä päivän sankarille!♥️🎂🎉