Siirry pääsisältöön

Tekstit

Pullavanukas

 Pullavanukas Oletko koskaan miettinyt, että esim viikon aikana kertyneet pullan jämät voisi laittaa, muualle kuin bioastiaan? Hyvä hallita ruokahävikkiä. Yksi mahdollisuus on pilkkoa ne pieneksi, laittaa uunivuokaan ja tehdä PULLAVANUKAS. Se on helppo ja yksinkertainen; pilkottujen pullajämien päälle laitetaan hilloa ja makea munamaito. Pullavanukkaan ainesosat: 10 kpl vanhoja pullia ja kakkuja (viikolla kertyneitä) n.10 rkl hilloa 1l makeaa munamaitoa Pilko pullat voideltuun uunivuokaan ja päälle hilloa tasaisesti. Makea munamaito: 1l maitoa 4 kananmunaa 2 rkl  vaniljasokeria (Sokeria halutessasi maun mukaan) Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada se uunivuokaan pilkottujen pullien ja hillon päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-30 minuuttia (uunista riippuen) kunnes munamaito on hyytynyt ja saanut kauniin ruskean paistopinnan. Tarjoa päiväkahvin kanssa tai jälkiruokana. Ja näin saat hyödynnettyä vanhat pullat kuivumasta ja roskiin viemisestä. Sopii hyvin vii

Mallasleipää kaljamaltaasta

Mallasleipää Tuli tuossa jokunen päivä tehtyä kotikaljaa, kun oli noita kaljamalta avattu pussi kaapissa. Ja kun kalja oli tehty ja siivilöity jäi siinä sitten noita kaljamaltaita yli - ja eikös sitten vaan leipätaikinaa tekemään.  Tästä satsista tuli aika makea, no tietty kaljaan laitoin sokeria ja lisäksi vielä leipätaikinaankin siirappiakin ohjeen mukaan, joten täytyy seuraavan kerran muistaa tuo makeus 🙈. Eli mallastaikinaan tarvitaan seuraavat ainekset: 5dl vettä tai piimää(+42 asteista)  1 pussi kuivahiivaa 1-2tl Suolaa 1 rkl sokeria 0,5-1dl siirappia 4dl kaljamaltaita(kaljamäskiä) 3dl ruisjauhoja 9-10dl vehnäjauhoja Sekoita kuivahiiva nesteeseen, lisää sokerit(jos olet jo kaljaa tehnyt, älä laita enään sokeria ja siirappiakin ihan vähän), kaljamaltaita/mäskiä ja ruisjauhot. Sekoita ja anna hetki (10 minuuttia) levätä, kunnes alkaa kuplia. Lisää loput jauhot, älä kaikkea kerralla. Taikinan pitää olla pehmeää. Alusta taikina ja anna kohota se liinan alla puolisen tuntia, kunnes

Pinaattilettuja

Pinaattiletut Hyvin simppeli iltapala tai välipala, tosin paistaminen on työläämpi projekti, varsinkin kun paistaa puuhellalla ja hakee oikeaa lämpötilaa ja oikeaa paistinpannua.  Perus pinaattilettutaikina ja hyvä 👍 Aineet: 1 l nestettä (vettä/maitoa) 4 kananmunaa 1 PSS (150g) pakastepinaattia (näin talvisaikaan) Vajaa 1 rkl suolaa 6 dl vehnäjauhoja 1/2 dl rypsiöljyä Paimiseen rasvaa tai kasviöljyt Tarjolle puolukkahilloa Valmistus: Laitetaan kulhoon neste, rikotaan kananmunat, sekoitetaan sekasin. Lisätään suola, sulatettu pinaatti ja vehnäjauhot kulhoon. Vatkataan tasaisesti ja annetaan hetki turvota. Ota paistinpannu ja voitele se, kun on pannu kuuma lisää kauhallinen taikinaa ja anna paistua muutama minuutti molemmin puolin, kunnes on kauniin ruskea pinta. 

Focaccia

Focaccia Tervehdys ja aurinkoista maaliskuun viimeisiä päiviä. Olen jo pitkään ajatellut tehdä tätä italiastyyppistä todella hyvää ja pehmeää leipää - Focacciaa. Se on helppo ja yksinkertainen ja pinnalle sopii mitä vain itse haluat :) Minä laitoin vain kuivattua rosmariinia, kirsikkatomaattia ja sormisuolaa. Tuoretta rosmariinia ei ollut niin käytin kuivattua sekä vaihdoin oliiviöljyn rypsiöljyyn. Gluteenittomana saat kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja nesteen sekaan noin ruokalusikallinen psylliumia. Rosmariini ja sormisuola kuuluvat minun lempimausteisiin ja ne löytyvätkin kätevästi Kotigastronomi n tuotevalikoimasta, ja toimin siis jälleenmyyjänä. ID numeroni on 19493. Mikäli haluat täydentää maustevarastoasi tai muuten haluat kokeilla tuotteita, tilaa ne kauttani eli laita viestiä , vieraile Facebookin @helinkotigastronomi sivulla. PS. Nyt on vielä maaliskuun ajan www.kotigastronomi.fi maustemarkkinat esim pääsiäiseen sopivia ruoanlaitto ja leivonta tuotteita

Perus pullaa

Pullataikina Perus puolen litran taikina: 5dl lämmintä vettä (+42'c) 2 pss. kuivahiivaa 2dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1 tl suolaa 2 dl öljyä 14dl vehnäjauhoja Sekoita vesi, kuivahiiva, sokeri, suola, kardemumma, öljy ja 7 dl vehnäjauhoja. Välikohota 10min ja lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetki jotta saat sitkon. Kohota pullataikinaa 30min. Leivo pulliksi, kohota valmiita pullia toiset 30min voitele ja paista 225'c n.10-15min (uunista riippuen)

Appelsiinikakku

Appelsiinikakku Kuivakakut ovat helppoja ja yksinkertaisia tehdä soveltaen erilaisia makuyhditelmiä vaihtamalla eri ainesosia. Ne ovat juuri parasta kahvipöytätuliaisia, joista jokainen pitää. Parasta on että mitä pitemmälle antaa odottaa syöntiä, maku paranee vaan.. 👍 Oli työpöydällä edelleen ne kuusi appelsiinia, joista piti jotain keksiä 🤔. No päiväkahville noille asukkaille ehkäpä 😊. Tämä on siis yhden kuivakakun ohje, mutta jos haluat useamman, kerro aineet montako teet. Itse tein 3 eli triplasin ohjeen. Tämä on  helppo ja yksinkertainen ohje eli kaikkien pitäisi onnistua 👍👍 . Ainekset: 200 g margariinia 3 dl sokeria 3 kananmunaa 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 appelsiini raastettu kuori 1 dl appelsiinimehua Valmistus: Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri sähkövatkaimella. Riko mukaan huoneenlämpöiset kananmunat ja sekoita, älä huoli vaikka näyttää leikkaavan. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, nakkaa perään appelsiinin raastettu kuori.

Pellillinen omenapiirakkaa

 Omenapiirakka  Oli tuotu aamulla mulle keittiöön muutama omena ja appelsiini, ja lappunen voisiko näitä vielä käyttää? No tein päiväkahveelle sitten omenapiirakkaa ja tietenkin vaniljakastiketta. Appelsiinit jäi vielä käyttämättä tai salaattiin laitoin muutaman. Tästä ohjeesta tulee noin 16 palaa. Ohje on perus piirakkapellilliseen. Tein 2 pellillistä, joten tuplasin aineet. Ainekset: n. 1kg happamia omenoita (kotimaisia tai Jonagold) 4 kananmunaa 3dl sokeria 150g voita tai leivontamargariinia sulatettuna 2dl omenatäysmehua tai maitoa 5dl vehnäjauhoja 3tl leivinjauhetta 2tl vanilliinisokeria (1/2 tl kardemummaa) Pinnalle: 2-3rkl sokeria ja 2tl kanelia Lisäksi: (vaahtoutuvaa) vaniljakastiketta Valmistus : Leikkaa omenat neljään osaan ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää vaahtoon hieman jäähtynyt rasva. Sekoita taikinaan maitoa tai mehua vuorotellen keskenään sekoitettujen kuivien aineiden kanssa. Kaada taikina leivinp