Siirry pääsisältöön

Tekstit

Runebergin kakku

 Runebergin päivä Vietetään taas 5.2 ja päätin sen kunniaksi tehdä hieman erilaisen version perinteisistä Runebergin tortuista nimittäin kuivakakun muodossa käyttäen samoja ainesosia ilman punssia. Tämä on hyvin helppo, kun ei tarvitse kuin sekoittaa ainekset keskenään ja uunivuokaan ja uuniin . Ainekset:  150 g voita 1,5 dl sokeria 2 kananmunaa 2 dl vehnäjauhoja 1 dl mantelijauhoa 1 dl piparimurua  0,5 dl korppujauhoja 1tl leivinjauhetta 1tl kardemummaa Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin, laita voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Kokeile kakkua tikulla tai hammastikulla,  jos ei jää taikinaa, kakku on kypsä. Anna jäähtyä ja kostuta makusiirapilla. Makusiirappi: 1 dl vettä, 1 dl sokeria ja 0,5 dl sitruunan mehua. Keitä liemi sen verran, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.  Koristele: 100g sulatettua valkosuklaata ja punaisia nonparelleja.  

Hiivaton peltileipä

Peltileipä ilman hiivaa Nämä pehmeät sämpylät kohotetaan leivinjauheella ja ne valmistuvat 20 minuutissa! Tarjoile aamu- tai iltapalaksi vastaleivottuina voin ja juuston kanssa. Ylimääräiset sämpylät voi hyvin pakastaa.  Ainekset: 10 dl sämpyläjauhoja (voit korvata osan jauhoista esim. ruisjauhoilla) 2 rkl leivinjauhetta 1 tl tl suolaa 4 rkl siirappia (tai hunajaa/sokeria) 5 dl kylmää vettä Valmistus: 1. Lämmitä uuni 200 C ja laita pellille leivinpaperi.  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää siirappi ja vesi, sekoita tasaiseksi taikinaksi.  3. Ota lusikan avulla palloja taikinasta ja laita pellille. Muotoile jauhoisilla käsillä pyöreiksi sämpylöiksi.  4. Paista 200 C 15-20 minuuttia. Tarjoile heti. 

Satokauden raparperi

 Raparperipiirakka Jokaisen alkukesän satokausi herkku: raparperi on siinä vaiheessa, että sen keräämisen ja valmistuksen erilaisiin resepteihin on alkanut. Oma luotto reseptini raparperin on juuri tuo jokavuotinen kesän ensimmäinen makea piirakka ja nyt koko pellillinen noin 20 palaa. Ohjeeseen: 4 kananmunaa  2dl sokeria 6dlvehnäjauhoja 3tl leivinjauhetta 150g margariinia 2dl maitoa 1l raparperipaloja Kanelia ja sokeria maun mukaan Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vähitellen jauhot ja leivinjauhe sekä, sula margariini ja maito muna-sokerivaahtoon.  Levitä uunipellille leivinpaperi. Kaada raparperit uunipellille ja ripottele päälle sokeria ja kanelia maun mukaan. Kaada sitten raparperin päälle vatkattu taikina ja tasoista taikina tasaisesti.  Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30-40 minuuttia (riippuen uunista),  kunnes on kauniin ruskea paistopinta.

Mutakakku

Mutakakku Perusohje mutakakulle. Tein kaksinkertaisena eli tuplasin nuo perusaineet. Raaka-aineet: 2 kanan munaa 2 dl sokeria 4 rkl kaakaota 1½ tl vaniljasokeria 1½ dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 155 g margariinia Ohjeet: Sulata margariini Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi Lisää joukkoon kaakao ja vaniljasokeri Sekoita joukkoon leivinjauhe ja vehnäjauhoseos Lisää lopuksi jäähtynyt rasva   Levitä taikina irtopohjavuokaan vuoratulle leivinpaperille ja paista uunin keskiosassa7 175¤ 15-25 min, niin että kakku jää sisältä hieman tahmeaksi Koristele halutessasi tomusokerilla

Vappumunkit

 Munkkirinkilät Hyvää vai Hauskaa Vappua kaikille bloginlukijoille! Eikä olisi vappu mitään ilman munkkia. Tämä on helppo ja yksinkertainen resepti myös sinulle, jos et ole ikinä munkkeja tehnyt. Ohjeesta tulee noin 35 munkkia tai rinkilää. 5dl maitoa 50g tuorehiivaa tai 2 PSS kuivahiivaa 1,5dl sokeria 2tl kardemummaa 0,5tl suolaa n.10-14dl vehnäjauhoja 125g sulaa leivonta margariinia/voita Ota iso kulho. Lisää siihen lämmin kädenlämpöinen maito ja lisää murennettu hiiva, sokeri, kardemumma, suola ja jauhot vähitellen jotta taikina ei ole liian löysää. Lisää lopussa sula rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jätä liinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi.  Puolita taikina ja vaivaa taikinasta pari pötköä, viipaloi ne 16-18 osaan ja laita pellille liinan alle nousemaan. Tee samoin toiselle pötkölle. Kohotuksen jälkeen tee reikä pullan keskelle etusormella ja pyöreitä muutama kerta. Laita kattilaan tai rasvakeittimeen öljyä 1 litra ja kuumenna 180 asteeseen. Käytä paistomittaria! Kokeile ens

Savulohipiirakkaa

Savulohipiirakkaa Asukkaille iltapalaksi suolaista piirakkaa savulohesta, paprikasta ja purjosta. Tein tuplana eli pari gn-peltiä. Hyväksi havaittu ohje löytyi  http://ruokasurffausta.blogspot.com/2014/06/pellillinen-savulohipiirakkaa.html?m=1 pohja: 300 voita (käytä oikeaa voita, ei margariinia. Maistat sen maussa) 6 dl vehnäjauhoja 1 dl vettä 2 tl suolaa täyte: 500g lämminsavulohta 2 pientä suippopaprikaa 1 dl hienonnettua purjoa 200g vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental) 6 kananmunaa 3 dl (kevyt) kermaa 200g creme fraichea ½ dl hienonnettua tilliä ½ tl suolaa mustaapippuria myllystä Valmista ensin pohja. Leikkaa todella kylmä voi kuutioiksi ja laita isoon kulhoon. Kaada voikuutioiden päälle suola ja vehnäjauhot. Nypi voi ja jauhot sekaisin kunnes koostumus on murumaista.  Lisää sekaan vesi ja vaivaa nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa ettei taikinaan ala muodostumaan gluteiinia (elastisuutta). Taikinan tulee säilyä muromaisena eikä leipämaisena. Kun taikina on valmis la

Pellillinen kinkkupiirakkaa

KINKKUPIIRAKKA(PELLILLINEN) Perus hyvä ja luotto piirakkapohja resepti suolaiselle piirakalle. Tämä on juuri mainio tarjottava vierasvaralle tai rentooon illanistujais tarjoiluun. On erittäin helppo ja yksinkertainen tehdä. Täytevaihtoehtonakin voi muokata sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Ja tosiaan tästä tulee pellillinen.  Mikäli noudatat gluteenitonta ruokavaliota, käytä normaalin jauhon sijaan gluteenitonta jauhoa! Aina voi kysyä neuvoa :)   Reseptin ainekset (16 palaa) Pohja: 150 g voita tai margariinia 4 dl vehnäjauhoja ½ tl suolaa 1 dl juustoraastetta 1 dl kylmää vettä Täyte: 350 g kinkkua 1 paprika 1 purjo 1 rkl rypsiöljyä 2½ dl ranskankermaa 2 dl kevytkermaa 2 munaa ½ tl suolaa 1 tl pippurisekoitusta 4 dljuustoraastetta Piirakan valmistus: Paloittele rasva kulhoon. Lisää sekaan vehnäjauhot, suola ja juustoraaste. Nypi aineet sormin sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Puhdista ja kuutioi paprika. H