Siirry pääsisältöön

Tekstit

Hyvää Joulua 2015

HYVÄÄ  JA RAUHALLISTA JOULUA! Riisipuuroa Jouluaatto aamu   riisipuuroa Lounaaksi jouluinen ateria: porkkanalaatikkoa Jouluateria bataattisoselaattikkoa lihapullia rosollia sienisalaattia suolakurkkua  kinkkua ja sinappia Joulutortut Jälkiruoaksi: joulutorttuja  glögiä Valmistaudumme hiljentymään ja rauhoittumaan joulun ajaksi, joten oikein mukavaan joulua kaikille lukijoille, palaamme taas hellan ja patojen äärelle joulun jälkeen kokeilemaan uusia reseptejä.

Jouluruoka valmistelut

Kinkku Taas tullut vuodesta aika, jolloin lähes jokaisessa taloudessa valmistella joulua, siivotaan, tehdään jouluruokia, paketoidaan lahjoja, poltellaan kynttilöitä, kuunnellan joululauluja jne... Ja ennenkaikkea valmistaudutaan joulun viettoon. Monelle se on rentoutusta työstä, toisille taas työntäyteinen työpäivä, mutta kukin tahollan viettää sen parhaaksi katsomallan tavalla. Itse paistelin jo hyvissä ajoin kinkun, tein porkkana ja bataattilaatikon, paistoin piparit, paketoin lahjat ja hieman koitin tehdä joulusiivousta. Tänä vuonna näyttää aika pimeältä ja synkältä ilma, nurmikko viheriö, mutta pääasia on että nautitaan joulusta, kerran vuodessa kuiteskin sekin on :) Joulusinappi Sinapin valmistus: 1dl sinappijauhetta 1dl kermaa 1dl sokeria Laita kaikki aineet kattillan, sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Mausta makusi mukaan joko 2rkl konjakkia, hunajaa tai etikkaa. Purkita valmis sinappi puhtaisiin lasipurkkeihin. Porkkanalaatikko 1kg porkkan

Terveysletut ilman jauhoja

Terveellisesti valmistetut letut, ilman jauhoja, vähän hiilihydraattia, paljon proteiineja(silloin jos lisäät erikseen vielä taikinan sekaan proteiinijauhetta) ja ennen kaikkea gluteeniton. Sopii hyvin vähähiilariseen ja gluteenittomaan ruokavalioon tai karppaukseen. Jauhottomat banaaniletut Ainekset 21 pieneen lettuun: 5 kananmunaa 3 banaania vaniljasokeria kanelia ja kardemummaa maun mukaan (proteiinijauhetta, jos haluat enemmän proteiinia) paistamiseen voita/öljyä Valmistus: Sekoita kaikki ainekset joko sauvasekoittimella tai blenderillä sekaisin. Paista rasvatulla/öljytyllä pannulla kauniin ruskeiksi.4

Tonnikalalasagne

Ihan perusruokaa tonnikalasta lasagnen muodossa, ei ehkä ihan niin nopeaa, mutta helppoa. Tarvitset juustokastiketta, tonnikalakastiketta ja lasagnelegyjä. Gluteenittomana tietenkin gluteenittomia lasagnelevyjä. Valmistusaikaa menee noin 1h30min. Paista uunissa 200 asteessa noin 45-60min. Aloitin vaaleasta juustokastikkeesta:  rasvaa perunajauhoja /vehnäjauhoja vettä /maitoa kalaliemikuutio mausteita: suolaa, sitruunapippuria, tilliä ja valkosipulia Laita ainekset kattilaan ja sekoita tasaiseksi ja lopuksi 1-2dl juustoraastetta. Pieni kiehautus, maun tarkistus, suolan lisääminen tarvittaessa. Tonnikalakastikkeen valmistus: 3prk tonnikalaa 1sipuli valkosipulia prk tomaattimurskaa ja huuhtele purkki sitten vedellä noi 2dl ja lisää kastikkeeseen suolaa, mustapippuria, sokeria Lasagne on valmis Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota tarpeeksi iso astia, Sekoita ainekset sekaisin ja kaada valkokastike sekaan, näin saat valmiin soosin, ei tarvi ni

Gluteenittomat joulupiparit

GLUTEENITTOMAT PIPARIT Aikaisemmin viikolla leivottiin lasten kanssa normi pipareita ihan kaupan valmiista taikinasta. Ja nyt sitten päätinpä näin kokeilla tehdä ensimmäistä kertaa itse piparitaikinan ihan alusta lähtien ja gluteenittomana. Muuten ihan normi piparitaikina, paitsi vehnäjauhot korvasin Semperin hienolla jauhoilla . Näin ensikertalaisena  vaikeuksia tuotti taikinan repeyminen, mutta kostutetuilla käsillä ja perunajauhoilla se jotenkin pysyi kasassa.  Gluteeniton Piparkakkutaikina Ohjeet piparien valmistukseen löysin Suviihin gluteenitonta leivontaa blogista. Ja kuvat ovat ihan omia otoksiani :) Taikina: 2 tl kanelia 1 tl pomeranssin kuorta 1 tl inkivääriä ½ tl neilikkaa ½ tl maustepippuria 1/4 tl suolaa 1 dl sokeria 1 dl tummaa siirappia 100 g margariinia/voita 1 kananmuna 5½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta 1tl ruokasoodaa ( perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta kaulintaa varten) Mittaa kattilassa maus

Ensimmäinen Kotijäätelöni

APPELSIINI-SIIRAPPI JÄÄTELÖÄ Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä itse kotijäätelöä, ilman mitään jäätelökoneita. Ainoa kone mitä käytin oli sähkövatkain :) Jäätelön valmistukseen tarvitset: 2 dl kondensoitua maitotiivistettä 4 rkl karamellisoitua maitotiivistettä 4 dl kuohukermaa ½ vaniljatankoa Appelsiini-siirappi: 2 appelsiinin mehua/n.2dl valmista appelsiimehua 4 rkl sokeria Valmistus: Aloita valmistamaan appelsiini-siirappi. Laita pieneen kattilaan appelsiinimehu ja sokeri. Sekoita ja anna kiehua noin 15 min. kunnes hieman sakenee. Siirappi sakenee enenpi kuin se jäähtyy. Jäätelön valmistus: Halkaise vaniljatanko ja raaputa varovasti veitsen kärjellä vaniljat kerman sekaan. Vatkaa kerma   vaahdoksi. Sekoita kondensoitu maito ja karamellisoitu maitotiiviste sekaisin ja lisää sitten ne kermavaahdon joukkoon. Nostele varovasti kerma ja kondesoidut maidot sekaisin ja sekoita varovasti. Laita jäätelö pakastuksen kestävään astiaan ja laita päälle

Minestronekeittoa

MINESTRONEKEITTOA Perus arkiruokaa suhtkoht nopeasti, aikaa menee puolisen tuntia ja todella helposti; vesi kiehumaan, lihaliemi ja pakastekasviksia sekaan, hetki kiehautetaan, lisätään mausteet;suola, mustapippuri, sokeri, valkosipuli, tomaattimurska, laakerinlehtiä, kirsikkatomaattia, pätkäspagettia(keittoaika spagetilla 6min), pizzasuikaleet. Anna hetki kiehua miedolla lämmöllä ja tarkista maku, lisää suolaa ja haluamasi mausteita. Lisää pinnalle vielä persiljaa. Minestronekeitto

Super-Marja Smoothie

MARJAISA SUPERFOOD SMOOTHIE Harjoittelen näiden smoothieiden tekoa :) Tänä ehtoona ajattelin, että kiva pieni iltapala smoothie olisi lastenkin ja lastenmielisten mieleen :) superfood marjoista tai jauheesta missä oli monia eri marjoja ja hedelmiä, on terveellistä, vatsaystävällistä ja kaiken lisäksi hyvää.  Smoothieni koostui turkkilaista jugurtista, marjasekoitusjauheesta, loraus maitoa ja noi ruokalusikallinen sokeria. Sokerin ois voinu poiskin jättää, mutta antoi nyt kivasti makua ja lapsillekin maistui paremmalta JA TYKKÄSIVÄT :)

Joulukuun ensimmäinen päivä

1. Joulusinappi 4 rkl Colman's sinappijauhetta  4 rkl sokeria  4 rkl kiehuvaa vettä  1/2 tl suolaa  2 rkl valkoviinietikkaa Sekoita sinappijauhe ja sokeri, lisää vesi. Hämmennä tasaiseksi tahnaksi, lisää suola ja etikka koko ajan sekoittaen.

Kirjolohi-rakettispaghettia

Tiistai ja kuukausi vaihtui marraskuusta joulukuuksi...Enään 23 yötä jouluun ja 30 päivää kun TAAS vaihtuu vuosi. Äkkiä siis tämäkin vuosi on mennyt, siihen mahtunut yhtä ja toista ja kaikenmoista... Asiaan eli tänäänkin iltaruokaa tarttis tehdä ja piti keksiä jotain pikasesti valmistuvaa. Pakkasesta löytyi kirjolohisuikaleita ja mitä  niistä sitten taas tekisi, pieni mietintä myssy päähän ja keksimään jotain ravitsevaa. Aikaa tämän ruoan tekemiseen meni noi puolituntia, eikä raaka-aineetkaan kovin paljoa maksanut :) Raaka-aineita oli siis kirjolohisuikaleita, sipulia, valkosipulia, tomaattipyrettä, vettä, kalaliemikuutio, suolaa, tilliä, sitruunapippuria, rakettispagettia ja ruokakermaa. Kuulotettiin sipulit, valkosipuli ja tomaattipyree, lisättiin kirjolohisuikaleet ja paistettiin ne kypsiksi noin 10min, lisättiin vettä noi litran verran ja pari kalaliemikuutioo, annettiin kiehua noin 10min ja lisättiin sekaan 3-4dl rakettispagettia. Sekoitettiin välillä ja annettiin hiljallen sp

Perus Nakkisoppaa

Tervehdys taas, uusi viikko alkoi ja marraskuu vetelee viimeisiä. Ruokaakin oli taas tarve tehdä. Jääkaappia tutkimaan ja löytyi nakkeja, perunoita, porkkanoita, sipulia....hm...hetken mietittyäni, mitähän nakeista, sillä juuri oli ollut nakkikastiketta ja se että lapsetkin söisivät.....? Siinä pienen ja vähän isomman hetken mietittyäni heräsi AHAA-elämys ja NAKKISOPPA...Helposti ja nopeasti syntyvä perus arkiruoka :) Siispä perunateatteriin pilkkoman perunoita, porkkanoita sekä sipulit ja nakit...Porkkanat ensin kiehumaan,lihaliemellä varustettuun veteen, sitten perunakuutiot sekaan ja mausteet; suola, laakerinlehtiä muutama, maustepippuri, valkosipuli, öljyä. Ja kun nämä ovat lähes kypsiä, lisättään sipulit ja nakit. Tarkistetaan maku ja tarvittaessa lisätään suolaa... Keitto on laktoositon, gluteeniton, maidoton Nakkisoppaa

Vilja-allegia testien tulokset

Ei siis mitää mainittavaa testit osoittautuivat ns.puhtaiksi eli mitään vilja-allergiaa ei ole. Olin siis alkuviikolla, tiistaina siis lääkärin vastaanotolla, joka sitten laittoi lähetteen laboratorioon näistä vehnäallergioiden ongelmista. Siinä otettiin myös keliakiatesti, hemoglobiinia, kilpirauhanen, maksa ja munuaistestit....  Mutta tänään lääkäri soitteli tuloksista, mutta mitään allergiaan viittaavaa ole viljojen suhteen, tosin keliakia ei ollut vielä tullut eli odotusta sen suhteen menee vielä noin viikko. Ja muut arvotkin olivat ihan normaalit. Mutta toisaalta viljalle en ole siis allerginen, mutta lääkäri oli sitä mieltä että jos nämä minun oireeni paranevat sillä ja voin paremmin, niin voin jättää sen vehnän pois ruokavaliosta. Ja niin aioin myös sen tehdä eli tästä päivästä lähtien, vaikkei keliakiaa olekaan, noudatan vehnätöntä ruokavaliota ja kaikki blogini ohjeet tulevat myös uudistumaan :D Muu perhe syö kyllä tavallistakin ruokaa, joten heille teen normaalin vilja

Proteiinia ja superfoodia

Terve! Olen koittanut perehtyä terveellisempään ruokavalioon lisäämällä proteeiiniä ja vähentämällä hiilihydraattia. Kokeilen erilaisia proteiinireseptejä samalla. Tilatut proteiinituotteet, jauheet patukat, superfoodit saapuivat, joten testaamaan ja kehittelemään uutta reseptiikkaa. :) Näistä menee lähinnä välipaloihin, jälkiruokiin, ruokavalioon, suolisto-ongelmiin ja turvoksen hoitoon, sekä kokeilen suprfoodeja hyvinvointiin ja jaksamiseen. Lisäksi perheessämme on lupaava urheilija nuorukainen joka juuri on aloittanut jalkapallo harrastuksen,  tarvitsee näin ollen  myös ruokavalioonsa protskuja, jotta harjoituksetkin jaksavat sujua paremmin, ennen ja jälkeen reenin :) Kokeeksi tein kaurahiutaleista, hunajasta, suklaa-maapähkinävoista, kookoshiutaleista,mansikkaproteiinijauheesta tämmössii patukoita :) Mansikka-proteiinipatukat

Päivitystä

Vehnätöntä elämää ja testejä odotellessa Hieman on aikaa taas vierähtänyt blogini viime päivityksestä. Tässä on ollut kiireitä, käyty ansiotyössä, tehty keikkahommia, pähkäilty vehnättömän ruokavalion kanssa, poika aloitti eskarin, miettinyt noita työkuvioita ym ym :) Joo siis todellakin, olen nyt pari kuukautta koittanut elää vehnätöntä elämää, muut viljat sen sijaan sopiva, mutta vehnän kanssa kivut ja säryt ovat ny siinä pisteessä että oli pakko ottaa yhteys lääkärille ja sitä kautta päästä kokeisiin. Lääkäri siis vasta viikon päästä, joten olen nyt koittanut taas pari viikkoa olla normaalilla ruokavaliolla, vaikka se aika tuskaista on ollut kun tiedän että kivut ja säryt tulivat takaisin. Mutta pakko, sillä vehnätöntä ruokavaliota ei saisi aloittaa ennenkuin on täysin varmaa, että se ei sovi. Joten nyt vain kärvistellään vielä viikko ja katsotaan sitten mitä testit sanoo.  Omalta osaltani noita kipuja särkyjä ovat lähinnä käsi-ihottuma ja kutina vatsavaivat ruuansulatus

Isänpäivä 2015

GLUTEENITON LEIVOS Jokavuotista isänpäivää vietään taas lähes jokaisessa taloudessa.  Tänävuonna tein tällaisen isänpäiväleivoksen, gluteenittomana.  Ainekset: 4 kpl kananmunia 1 kupillinen sokeria  1kupillinen perunajauhoja 2tl leivinjauhetta Kostutus: appelsiinimehua Täyte: mansikkahilloa, rahka-kermavaahto-vaniljakreemi sekoitus. Valmistus: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota 2 lasia, riko munat toiseen ja toiseen samanverran sokeria, kaada sokeri vatkauskulhoon ja mittaa sitten perunajauhot(saman verran siis kuin munia) ja leivinjauhe. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe. Lisää munat sokerin sekaan ja vatkaa vaahdoksi. Lisää perunajauho-leivinjauhe sekaa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levita taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kun uuni on kuuma paista torttupohjaa uunissa n. 8-10min. Anna jäähtyä, leikkaa pohja puoliksi, kostuta ja täytä haluamallasi täytteellä toinen puoli ja laita toinen puoli kanneksi. Päällystä esim.

Gluteeniton spagettikastike

Gluteeniton spagettikastike Perus arkiruokaa eli spagettia ja jauhelihakastiketta, mikä kelpaa myös lapsillekin :). Tällä kertaa löysin Lidlistä gluteenitonta maissista tehtyä spagettia, otin kokeeksi ja keitin. Kyytipojaksi tein jauhelihakastikkeen jauhelihasta, tomaattimurskasta, sipulista, maizenasta ja valkosipulista. Lapsetkin söivät mielellään, vaikka erilaista spagettia olikin. Tietysti kun ketsuppia laittaa päälle, silloin uppoaa mikä vaan :) maissispagettia pasta bolognese

Speltti pizzaa

PIZZAPÄIVÄ Pizzapäivä, kokeilin tälläkerralla tehdä pohjan spelttijauhoista. Vaikka olenkin nyt jonki aikaa ollut vehnättömällä ruokavaliolla, olen huomannut että speltti sopii, vaikka vehnää sekin on... siis speltti on alkuvehnää... Mutta jokatapauksessa pitsan tekoon ja pitsasta nauttimaan ;) Tein taasen 2 pellillistä, toinen itselle ja toinen lapsille ja lapsenmielisille :) Valmistusaineet ja valmistus: 5dl lämmintä vettä(42 asteista) pussi kuivahiivaa 0,5dl öljyä 0,5rkl suolaa 5-7dl spelttijauhoja Täyte1:  Lapsille ja lapsen mielisille tomaattimurskaa, juustoraastetta, jauhelihaa, ananasta, pizzamaustetta, valkosipulia Täyte2:  (itselleni) :) tomaattimurskaa, juustoraastetta, herkkusieniä, sipulia, valkosipulia, pizzamaustetta Valmistus: Sekoita kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva, öljy, suola ja jauhot, sekoita tasainen taikina, ja anna hetki taikinan kohota noin. puolituntia. Sillä aikaa voit valmistaa täytteen ja laittaa uunin kuumenemaan 225

Lettupäivä

Letut Lettuja teki mieli,  mutta sitten muistin, että olen vehnättömällä linjalla ja mitenkä sattui, että kaupan hyllyltä löytyi Vuohelan herkun Farinan valmis lettujauhoseos. 300g paketti, josta tuli noin 30 pientä lettua. Se että muu perhe vielä tavallista vehnäjauhoa pystyy syömään, tein heille ihan normitaikinan :) Eli tein semmosen samanlaisen 300g:n taikinan, josta tuli noin 30 lettua. Vasemmalla on tavalliset vehnäjauholetut ja oikealla gluteiinittomat letut Gluteeniton lettu Se, että kun tavalliset letut tulivat syötyä ja oma lättypinoni ei niin nopeasti siitä kulunukaan, kun yksin ei jaksa syödä niin montaa lettua, niin ihmettelen suuresti, kun lapsetkin innostuivat ja tykkäsivät näistä. Ei liene ongelma seuraavan kerran, voin huoleta tehdä tuon uudestaan tuosta Farinan valmiista pussista. 

Juustoinen Tomaattipiiras

Ensimmäinen gluteeniton piirakka Erään suurimopaketin kyljessä oli herkullisen näköinen suolaisen piirakan ohje, joten tartuin tilaisuuten ja testasin. Piirakka on siis gluteeniton, joten ei siinä eroa huomannut vaikka gluteenittomia jauhoja oli vehnäjauhojen sijaan ;) Pohja: 100g pehmeää laktoositonta margariinia 2dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta 1dl perunajauhoja 1dl juustoraastetta 1tl leivinjauhetta 0,5dl vettä Täyte: 250g (1prk)fetajuustokuutioita 250g(rasia) kirsikkatomaatteja 100g purjoa ½ ruukkua basilikaa 1,5dl Helmisuurimoita 1dl maitoa 2dl ruokakermaa 100g mozzarella-juustoraastetta ½tl suolaa 1/4tl mustapippuria ½tl sitruunapippuria koristeluun ½ ruukkua rukolaa Valmistus: Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi ja painele taikina vedellä kostutetuin käsin voideltuun piirakkavuoan(n.25cm) pohjalle ja reunoille. Pese ja suikaloi purjo, kirsikkatomaatit ja basilika. Levitä kasvikset ja fetajuusto piirakkapohjan päälle. Seko

Muna-aamiainen

Paistettua kananmunaa aamiaiseksi